Facebook Pixel Diabeteseducator - School je bij in de zorg - Hogeschool Gent
Foto Diabeteseducator - School je bij in de zorg

Diabeteseducator.

D

Diabeteseducator.

Je hebt al een diploma in de zorg maar je wil je graag verder specialiseren? Dan is het postgraduaat diabeteseducator misschien wel iets voor jou! Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze aandoening miljoenen mensen.

Tijdens deze opleiding verdiep je je in de verschillende zorgaspecten van personen met diabetes mellitus. Je doet uitgebreide vakkennis op en traint professionele skills (educatieve coaching, motivationeel interview,…) zodat je voortaan een antwoord op diabetici hun vele vragen en onzekerheden kan formuleren.

Tijdens de theoretische lessen van het deeltijds postgraduaat diabeteseducator word je begeleid door experten uit het werkveld. De praktische toepassing gebeurt onder andere onder de vorm van casuïstiek, multidisciplinaire interacties en motiverende gesprekstechnieken.

Het postgraduaat diabeteseducator wil gespecialiseerde kennis en inzicht bijbrengen over de verschillende zorgaspecten van personen met diabetes mellitus. Doorheen dit traject ontwikkel je deskundigheid in de diabeteszorg die direct toepasbaar is in de praktijk.

download de brochure →

registreer je voor een online infosessie →

Studeren, stage en werk combineren

Door het deeltijds lessenrooster is deze opleiding perfect te combineren met een job. Tijdens de vakanties, zoals herfst- kerst- en paasvakantie en de intersemestriële week in februari en in juli en augustus heb je geen les.

Je dient je stage te doorlopen in 5 verschillende settings, nl. polikliniek, educatie op zaal, voetkliniek, bij een voedings- en dieetkundige en in de 1ste lijn (thuisverpleegkundige). Je mag een deel van je 50 uren stage o.a doen op je huidige werkplek, maar wel altijd onder begeleiding van een diabeteseducator.

Programma

Programma van het postgraduaat diabeteseducator.
Opleidingsonderdeel Studiepunten
Professionele diabeteszorg 5
Psychosociale zorg 4
Diabeteseducatie 6
Management, samenwerken en kwaliteitszorg 3
Evidence-based werken in de diabetologie 3
Stage 4

Bekijk de gedetailleerde studiefiches →

Bijzondere beroepsbekwaamheid.

Met deze opleiding wordt voldaan aan de Vlaamse regelgeving inzake hoger onderwijs en de criteria van het ministerie van Volksgezondheid voor het verkrijgen van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de diabetologie. Slaag je voor dit postgraduaat, dan kan je je erkenning aanvragen.

Bijzondere beroepsbekwaamheid.

Met deze opleiding wordt voldaan aan de Vlaamse regelgeving inzake hoger onderwijs en de criteria van het ministerie van Volksgezondheid voor het verkrijgen van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de diabetologie. Slaag je voor dit postgraduaat, dan kan je je erkenning aanvragen.

Doelgroep

Je wil je steentje bijdragen in een maatschappij waar steeds meer mensen aan diabetes lijden? Je wil hen de beste zorg verlenen? Een luisterend oor zijn voor hun families? Heb je bovendien al een studie in de gezondheidszorg achter de rug en wil je je graag verder specialiseren, dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. 

Het postgraduaat diabeteseducator richt zich op:

  • professionele bachelors in de verpleegkunde
  • professionele bachelors in de voedings- en dieetkunde
  • professionele bachelors in de podologie
  • professionele bachelors in de vroedkunde
  • professionele bachelors in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie
  • andere bachelors in de gezondheidszorg met interesse voor diabeteseducator
  • gegradueerde verpleegkundigen

Data academiejaar 2024-2025

Gedurende het gehele academiejaar (eind september - eind juni) is er één volledige lesdag per week (op maandag). In totaal telt de opleiding 20 lesdagen.

  • Semester 1: 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 21/10, 4/11, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12/24
  • Examendag: 13/1/25 (onder voorbehoud)

  • Semester 2: 17/2, 24/2, 10/3, 17/3, 24/3, 31/3, 28/4, 5/5 en 26/5/25

Dit postgraduaat is dus perfect te combineren met andere activiteiten.

Tijdens de vakanties, zoals herfst- kerst- en paasvakantie en de intersemestriële week in februari  en in juli en augustus heb je geen les.

Locatie

Campus Ledeganck
K. L. Ledeganckstraat 8
9000 Gent

kaart

Contact alleen op afspraak via bram.vlaeminck@hogent.be op campus Ledeganck.

Prijs

1400 euro*
*onder voorbehoud van wijzigingen

Kmo-portefeuille

Certificaat

Getuigschrift postgraduaat diabeteseducator.

Belangrijke troeven.

1

Naast de lessen die plaatsvinden op de campus Ledeganck hoef je geen andere symposia of externe bijscholingen te volgen.

2

Lessen worden bijna uitsluitend gegeven door experten uit het werkveld. Deze experten werken in verschillende settings over heel Vlaanderen en Brussel.

3

Je hebt één vaste dag in de week les.

4

Nog een betere voorbereiding op de functie van diabeteseducator door naast een goede theoretische achtergrond, ook ruimte te bieden voor het oefenen van verschillende vaardigheden (educatie, motiveren, …).

Contact
en inschrijven.

Bram Vlaeminck

bram.vlaeminck@hogent.be
09 243 23 57

Registreer je voor een online infosessie →

profielfoto Bram Vlaeminck

Bram Vlaeminck

coördinator

Chat met Bram

Inschrijven

Voor het postgraduaat diabeteseducator dien je een intake aan te vragen bij coördinator Bram Vlaeminck via bram.vlaeminck@hogent.be. Tijdens je intake ontvang je alle verdere informatie over de inschrijving.

Steunmaatregelen

Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen.

Meer info over werken en studeren →

Werk je in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je mogelijk een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616

Meer info over kmo-portefeuille →

De opleiding is opgenomen in de opleidingsdatabank en komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof (VOV). Erkenningsnummer Opleidingsdatabank: ODB-1002060

Meer info over opleidingsincentives →

Ook onze directie Studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun via STUVO →

Werkzoekend? Mogelijk kan je ook rekenen op steun van de VDAB.

Meer info op VDAB.be →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Nefrologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …

Oncologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Navorming referentieverpleegkundige diabetologie
Voor verpleegkundigen is de navorming referentieverpleegkundige diabetologie een verdieping van je basiskennis rond diabetes mellitus.
Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Graduaat Basisverpleegkunde

Het graduaat basis­verpleegkunde is een praktijk­gerichte opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …