- postgraduaat
- Gent
- dagonderwijs
- 1 semester
Geo-ICT is de toepassing van informatie- en communicatietechnologie in de geografie. De basis van Geo-ICT producten zijn kaarten die verhalen vertellen. Het bekendste voorbeeld is wellicht de routeplanner.
Welke gebieden lopen gevaar bij overstroming? Welke busverbindingen, wegen of kruispunten zijn aan een optimalisatie toe? Wat is de invloed van de milieufactoren op de gezondheid in een bepaalde regio? Hoe is het stemgedrag bij verkiezingen in een gemeente? Welke marketingstrategie moeten we inzetten op basis van klant- en sociodemografische gegevens?
Dit postgraduaat staat voor dertig studiepunten en loopt over de termijn van één semester. Het programma bestaat uit drie basisonderdelen en het uitwerken van een zelfstandig project. Daarnaast is er ook één voorbereidende module landmeten en toegepaste informatica. De voorbereidende module wordt aangeboden als zelfstudie en is warm aanbevolen voor instromers die geen voorkennis hebben.
Onderdeel 1: geavanceerde geotoepassingen
Het eerste onderdeel geeft antwoord op twee essentiële vragen. Hoe ga je correct met eigen en externe data om? Hoe kan je deze data inzetten om een ruimtelijk vraagstuk op te lossen?
In dit onderdeel word je enerzijds vertrouwd met producenten van data, diensten en eindgebruikers. Anderzijds gaan we in op het verwerken van ruimtelijke data binnen een GIS en vertalen deze taken m.b.t. databeheer, feature-editing en geo-processing naar Python-scripts. Met behulp van deze scripts leer je dus hoe je datalagen automatisch bewerkt, combineert en bevraagt. Zo verwerf je grondig inzicht in de werking en het gebruik van GIS.
Met deze kennis ga je zelfstandig en projectmatig aan de slag met uitdagingen uit de praktijk.
Onderdeel 2: GIS programmeren
We gaan dieper in op het gebruik van scripts. Zo ben je in staat complexe en repetitieve taken te automatiseren voor databeheer, feature-editing, geoprocessing en kaartproductie.
Je kan verschillende datatypes onderscheiden en correct verwerken. Verder verwerf je een grondig inzicht in de fundamentele aspecten van geografische informatiesystemen.
Je bent in staat om courante algoritmen en datastructuren kritisch te benaderen en je maakt ook kennis met alternatieven.
Onderdeel 3: geodatabanken
In dit onderdeel focus je je op databanken. Hoe beheer en organiseer je een geodatabank? Je kan een probleemstelling analyseren en er een databank voor ontwerpen.
Je leert databanken te combineren om complexe problemen op te lossen. Het combineren en verdelen van zelf ingewonnen data en online services is hierbij belangrijk.
Onderdeel 4: zelfstandig project
Je gaat zelf aan de slag. Met behulp van de aangeleerde technische vaardigheden bied je een antwoord op een concreet locatie-gebaseerd vraagstuk uit je eigen (werk)omgeving. Je wordt hierbij op een continue basis ondersteund door de docenten van de opleiding.
Geografische informatie speelt een cruciale rol in overheids- en bedrijfsprocessen. Ben jij een ondernemend type en wil je met jouw bagage over Geo-ICT het verschil maken in beleidsvoering? Dan ben je bij HOGENT aan het juiste adres.
Certificaat
- Getuigschrift: het volledige postgraduaat met succes afgerond.
- Creditattest: geslaagd voor een module.
Lukt het niet om je voor de hele opleiding te engageren? Heb je eerder interesse in specifieke onderdelen? Dan kan je de modules ook afzonderlijk volgen. Je behaalt dan een creditbewijs voor die module (opleidingsonderdeel).
Voor wie?
Dit postgraduaat is uitermate geschikt voor (pas afgestudeerde) bachelors landmeten of informatica, gerelateerde masters of personen met minimaal één jaar relevante ervaring in het werkveld. Je moet dus over minimale startcompetenties uit de geosector of ICT-sector beschikken.
Voor wie?
Dit postgraduaat is uitermate geschikt voor (pas afgestudeerde) bachelors landmeten of informatica, gerelateerde masters of personen met minimaal één jaar relevante ervaring in het werkveld. Je moet dus over minimale startcompetenties uit de geosector of ICT-sector beschikken.
Praktisch.
De lessen vinden plaats in het tweede semester van het academiejaar op dinsdagen van 9 tot 17 uur.
Locatie
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
Inschrijven
Neem contact op via pepijn.viaene@hogent.be om een gesprek vast te leggen.
Na een positief gesprek krijg je via mail een link toegestuurd waarmee je kan starten met je te registreren.
Prijs
Het volledige postgraduaat kost 2850 euro (onder voorbehoud van wijzigingen). Het lesmateriaal is inbegrepen in de prijs.
Dit postgraduaat komt niet in aanmerking voor opleidingscheques of betaald educatief verlof. Heb je toch nog vragen over tijdskrediet, Vlaams zorgkrediet, loopbaanonderbreking, Vlaams opleidingsverlof of andere financiële ondersteuning? Neem dan contact op met STUVO via zorg@hogent.be
Erkenningsnummer kmo-portefeuille: DV.O101616 Meer info: vlaio.be
Materiaal
Een eigen performante laptop is vereist. De nodige software kan je na inschrijving huren via HOGENT.
Er is een pertinente nood aan geo-ICT’ers die onmiddellijk inzetbaar zijn (zie rapport 'Geosector in kaart'). Vraag snel jouw verkennend gesprek aan, want met dit postgraduaat heb jij een unieke positie op de arbeidsmarkt.
Verkennend gesprek aanvragenNog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
bekijk de studiefiches →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar geo-ict@hogent.be
mail naar pepijn.viaene@hogent.be