Facebook Pixel Voedings- en dieetkunde - Hogeschool Gent
Foto Voedings- en dieetkunde

Voedings- en dieetkunde.

V

Voedings- en dieetkunde.

De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.

Starten op eigen niveau en vanuit eigen sterktes.

Bij de start van de opleiding test je jouw niveau op vlak van chemie en de basis­beginselen van het koken. Zo kan je de lessen­reeks optimaal starten. Binnen de opleiding krijg je begeleiding via inter­visies en monitoraat en door een even­wichtige mix van offline en online lessen. De opleiding voedt jou in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo kan je zelf­standig groeien en werken.

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaats­vinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Volgende weten­schappelijke opleidings­onderdelen vormen de basis:

  • Biologie van de mens
  • Voedingsleer: m.i.v. anamnese
  • Voedingswetenschappen: chemie
  • Voedingswetenschappen: microbiologie
  • Levensmiddelen- en verpakkingsleer

Tijdens de lessen voedings­leer m.i.v. anamnese gaan we na wat de voedings­gewoontes of voedings­keuzes van je cliënt kunnen zijn door gerichte vragen te leren stellen.

In de voedings­gerichte opleidings­onderdelen besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keuken­technologie, receptuur en wetgeving.

Je start ook meteen met het inoefenen van basis­gespreks­vaardigheden om een gesprek te kunnen leiden. En tot slot maken we je wegwijs in het weten­schappelijk (voedings)onderzoek.
Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.

Tweede jaar

Je leert hoe je voedings- en dieet­advies geeft om de gezondheid van de patiënt/cliënt in stand te houden of te verbeteren. Je leert constructief en op een respect­volle manier werken in team. Deze inhouden worden verder vertaald en toegepast in coaching en consultatie en binnen evidence-based diëtetiek. Voorts heb je al een eerste uitgebreide werkveldervaring (waaronder stage) binnen het voedings­deskundige werkveld waaronder scholen, preventie en bedrijven.

Derde jaar

Je leert patiënten met complexe aandoeningen motiveren en professioneel begeleiden naar de nodige voedings- en dieet­aanpassingen. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijk­oefeningen, rollen­spellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroeps­leven. Je leert een inter­disciplinair netwerk op te bouwen, ermee samen te werken en kritische discussies/meningen te vormen rond relevante maatschappelijke topics. Je verrijkt je traject met een keuzepakket waarin je een thema verdiept of verbreedt.

Cursussen inkijken

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
"Ik had geen weten­schappelijke basis, maar ik heb me 200% ingezet en het is tot nu toe allemaal gelukt."

Bauke De Wetter
student

profielfoto Bauke De Wetter

Bauke

Oud-student

Chat met Bauke

Hoor het 's van een ander!

“Voor het menselijk lichaam en (gezonde) voeding, heb ik altijd interesse gehad. Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedingsthema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste. Ik ben me nu aan het volmaken als oncologisch diëtiste en docent.”

Lotte Mijle
oud-student

Hoor het 's van een ander!

“Voor het menselijk lichaam en (gezonde) voeding, heb ik altijd interesse gehad. Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedingsthema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste. Ik ben me nu aan het volmaken als oncologisch diëtiste en docent.”

Lotte Mijle
oud-student

Binnen de opleiding worden de onderwijs­aanpak en het opleidings­programma in cocreatie vormgegeven.

Onze lectoren die bijna allemaal actief zijn als voedings­deskundige of diëtist in het werk­veld, het ruime en zeer diverse werkveld zelf, de afgestudeerden uit de opleiding, (onderzoeks)partners EN jij als student houden het opleidings­programma future proof. Je hebt als student een belangrijke stem in dit geheel.

Het finale doel is jullie te voeden, te laten experimenteren en jullie te mogen zien groeien tot professionele voedings­deskundigen of diëtisten en authentieke personen met een open mindset, met goesting en inspiratie om verder te groeien.

Het opleidings­programma biedt een stevige basis natuur- en biomedische weten­schappen om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam, de samen­stelling en productie van voedings­middelen en hun rol binnen gezondheid en ziekte. Daarbij zal theorie systematisch gecombineerd worden met het toepassen en integreren in oefeningen en praktische vaardig­heden. Deze basis is nodig om verder te kunnen naar een holistische kijk te ontwikkelen op de klinische praktijk.

Je leert er de weten­schappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en vele ongekende, complexe klinische casussen te managen. Maar geen gedrags­verandering zonder een persoonlijke en motiverende aanpak. Gespreks­technieken, rollen­spelen, inter­visie en stage zullen je hierbij helpen.

 

Match ik met deze opleiding?

1

Wetenschappen wekt je interesse en je wil je verder verdiepen in voeding en mens.

2

Het individueel verhaal van mensen boeit jou en je gaat graag in dialoog.

3

Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.

4

Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.

5

Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.

6

Mensen motiveren is voor jou kinderspel.

Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.

Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je de unieke kans om al via drie doe­dagen kennis te maken met voeding in de maatschappij.

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je vier weken stage binnen het werkveld van de voedings­deskundige waar rond voeding gewerkt wordt. Vervolgens zijn er drie doe­dagen in voeding- en maatschappij­specifieke doelgroepen en een gezondheids­bevorderend project in samenwerking met het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar volg je in het eerste semester een stage in alle facetten van de catering. In het tweede semester loop je enkele dagen stage als voorbereiding op je bachelor­proef. Je mag even­eens twaalf weken op stage waarvan een gegarandeerd deel in een klinische setting.

Verleg je grenzen.

Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de inter­nationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partner­instellingen? Dan kan dat perfect. Een stage of een korte summer­school binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijk­heden in het afstudeer­jaar. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelf­standig onder­nemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waarde­vol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wat na je diploma?

Werken

Zowel in de non-profitsector als de profitsector kun je er als voedingsdeskundige of diëtist aan de slag.

Enkele opties:

  • klinisch: als ziekenhuisdiëtist of poliklinisch diëtist, zelfstandige of diëtist aan huis
  • food service: bij cateringbedrijven, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen
  • preventief: bij mutualiteiten, thuiszorg, Kind en Gezin en andere organisaties voor preventieve gezondheidszorg
  • andere: bij de overheid zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de voedingsindustrie of -distributiesector, wetenschappelijk onderzoek, dieetwinkels

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vervolg­opleidingen:

Ontdek alle mogelijkheden

"Ik heb er altijd van gedroomd om in de sport te werken. Ik kan echt zeggen dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt."

Stephanie Scheirlynck, oud-student en topsport­diëtiste

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Nefrologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …

Oncologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Diabeteseducator

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …

Voedingstechnologie

Voedingstechnologie is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedings­processen. Van productie- en …

Eetstoornissen

Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multi­disciplinaire, praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …