Facebook Pixel Graduaat in de biotechnologie - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de biotechnologie

Biotechnologie.

B

Biotechnologie.

 
 
Deze opleiding kan je niet meer starten in academiejaar 2025-2026.
Heb je interesse in een gelijkaardige opleiding? Misschien is het nieuwe graduaat laboratoriumassistentie iets voor jou!

Als laborant of procesorganisator doe je aan kwaliteits­controle in de (bio)chemische industrie of je gaat aan de slag in de productie. Je werkt mee in het onderzoek rond de productie van genees­middelen, voedings­additieven of -supplementen en biologische chemicaliën.

Al doende leren.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Nadat je je de basis­bouwstenen van de biotechnologie hebt eigen gemaakt, leer je ze zelfstandig toe te passen in labo's op school of op de werkplek.

Je sluit je opleiding af met twee stageperiodes van 4 tot 8 weken, één blok per semester in je derde jaar. De stages vinden overdag plaats. De opleiding zorgt ervoor dat je al tijdens je studie klaar bent om te starten in het werkveld.

Bekijk het programma

Schrijf je meteen in

Wat leer je?

De graduaatsopleiding in biotechnologie leidt je op om in labo's en/of productie in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan. Onder meer volgende aspecten komen aan bod.

  • Organische en anorganische chemie
  • Toegepaste biotechnologie
  • Microbiologie
  • Chromatografie, fysicochemie, …
  • Analytische chemie

Avondonderwijs.

Duurtijd?

Het programma (120 studie­punten) is verspreid over 3 jaar waarbij er 6 semesters zijn van 20 studie­punten. Er zijn 3 tot 4 avonden les per week (van maandag tot en met donderdag), telkens van 18 uur tot maximaal 21.30 uur.

Wil je later instappen in februari? Dat kan alleen als je vrijstellingen hebt behaald uit een andere graduaats­opleiding of professionele bachelor. Contacteer hiervoor de studietrajectbegeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

Meer weten? Chat met een alumnus.

profielfoto Dirk Verlinde

Tim

Alumnus

Chat met Tim

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaats­opleidingen maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Voor werknemers in een bedrijf is de graduaats­opleiding bio­technologie een mogelijk­heid om zeer brede kennis op te doen over chemie, bio­chemie, micro­biologie en bio­technologie. De opleiding is bovendien zeer praktijk­gericht en actueel waardoor de kennis een meer­waarde is voor student en bedrijf. Door de studie kan je jezelf blijven ontwikkelen en je ambities waarmaken.

Doordat je 's avonds les hebt, kan je dit combineren met een job overdag of in een ploegen­systeem. Met het nodige engagement is dat zeker haalbaar.

Opleiding volgen als werk­zoekende

Voor het graduaat bio­technologie kan je een vrij­stelling van beschikbaar­heid aanvragen bij de VDAB. Dan behoud je tijdens je opleiding, studie of stage je uitkering. Meer info vind je op de website van de VDAB.

Stage

In het derde jaar van je stage zijn er twee stage­periodes van 4 tot 8 weken (één blok per semester). Stages vinden plaats overdag, maar kunnen flexibel verlopen. De stage kan zowel aaneen­sluitend voltooid worden, als met bijvoorbeeld halve dagen of enkele dagen per week. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steun­maatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidings­verlof, opleidings­cheques, kmo-portefeuille …

Sfeerbeeld
"De opleiding geeft een brede kennis mee en is zeer praktisch gericht. Je krijgt de theorie die je nodig hebt om te praktijk te kunnen toepassen. Je hebt geen voor­kennis nodig, de opleiding start vanaf nul. Lectoren zijn heel toegankelijk. Als je iets niet begrijpt, zullen ze het met veel plezier uitleggen."

Sofie Teppers, oud-student

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma heb je heel wat verschillende mogelijkheden:

  • Met een brede en praktijkgerichte chemische basis, kun je aan de slag in de chemische en biochemische industrie, zowel in de productie als in het kwaliteits­controle­laboratorium (QC).
  • Met je biochemische kennis en kennis van microbiologie kun je terecht in de industrie en het onderzoek van de biotechnologie, waar micro-organismen ingezet worden als fabriekjes voor de productie van genees­middelen, voedings­additieven of -supplementen en biologische chemicaliën.
  • Je kan mee de kwaliteit van voeding helpen bewaken en de aan- of afwezigheid van bepaalde micro-organismen controleren, zowel in de voedsel­producerende bedrijven (voedings­industrie en agro) als in de controlerende bedrijven.
  • Je kan ook aan de slag als medewerker voor het milieubeheer door onder andere milieu­analyses uit te voeren (water, bodem, lucht).
  • Je komt in aanmerking voor een technisch-commerciële functie of voor een functie in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor alle genoemde sectoren.

Hoe dan ook staat je een boeiende en afwisselende carrière te wachten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Wil je je technische vaardigheden verrijken met financiële organisatorische en bedrijfskundige kennis? Dat kan!

HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor in de chemie kan behalen. Wil je verder studeren en een bachelor in de biomedische laboratorium­technologie behalen? Vraag dan via de studietraject­begeleider na welke vrijstellingen er mogelijk zijn.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde biotechnologie. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK's) en Eerder Verworven Competenties (EVC's). 

Wil je meer informatie over een verkort traject naar bachelor in de chemie of in de biomedische laboratoriumtechnologie? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de bacheloropleiding.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers …

Heb ik voorkennis nodig?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul. Je hebt dus geen voorkennis nodig om de opleiding te starten. 

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of 7de jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de 3de graad BSO.

Meer info over toelatingsvoorwaarden →

Voldoe je aan geen enkele van deze toelatingsvoorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Meer info over leerkrediet →

Meer weten? Chat met de
opleidings­coördinator.

profielfoto Dirk Verlinde

Dirk Verlinde

Opleidings­coördinator

Chat met Dirk
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen (Gent).

bekijk campus Schoonmeersen →

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Laboratoriumassistentie

Het graduaat laboratoriumassistentie leidt je op om in labo's en/of productie in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan. De opleiding in dag- of avondonderwijs maakt je wegwijs in de chemische, …

Biomedische laboratorium­technologie
In de bachelor biomedische laboratorium­technologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratorium­technologie, of in de medische laboratorium­technologie.
Bachelor in de chemie

In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en …

Bachelor agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Productiebeheer

In het graduaat productiebeheer kan je kiezen tussen twee trajecten: voeding of landbouw en tuinbouw. Je maakt kennis met alle facetten van het productie­proces. De opleiding omvat …