- bachelor
- Gent
- dagonderwijs (werkplekleren en afstandsonderwijs onder voorwaarden)
- 3 jaar
Ben jij nieuwsgierig en sociaal? Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 12 jaar? En vind je dat elk kind een goeie start verdient? Maak dan het verschil als eigenwijze juf of meester met de educatieve bachelor lager onderwijs.
Studeer voor eigenwijze juf of meester
Eigenwijs? ’t Zal wel zijn. Want in de lerarenopleiding lager onderwijs ontpop jij je tot een straffe juf of meester die leerlingen op een heel eigen manier de wereld helpt begrijpen.
Je komt terecht op een warme campus waar iedereen elkaar kent en helpt. Wat jij ook nodig hebt, je kan rekenen op een team van medestudenten, docenten, je mentor, studiebegeleiders ...
Maak kennis tijdens een infodag
Werkzoekende? Volg de online infosessie 'Word leerkracht via VDAB' →
Wat leer je?
- Je leert leeractiviteiten ontwerpen en kinderen begeleiden in hun ontwikkeling.
-
Je leert hoe je kan inspelen op de interesses en talenten van je leerlingen en hoe je hen kan ondersteunen in hun ontwikkeling.
- Je leert hoe je je leerlingen individueel kan begeleiden zodat iedereen de eindtermen haalt.
- Je wordt een leerkracht-onderzoeker en stelt als een echte partner op van ouders.
"In mijn zoektocht naar de hogeschool die bij me past, vond ik HOGENT het meest toegankelijk en open-minded. En dat is ook zo gebleken."
Iris De Roo,
oud-student
Waarom HOGENT?
"Omdat ik in mijn zoektocht naar de hogeschool die bij me past, HOGENT het meest toegankelijk en open-minded vond. En dat is ook zo gebleken."
Iris De Roo
oud-student
Welke vakken krijg je?
Pedagogisch-didactische vakken
Vakken die van jou een straffe juf of meester maken.
Je leert leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling, leeractiviteiten ontwerpen, werken met verschillende leertools en inspelen op de diversiteit in een klas.
Vakken die je creativiteit en vakkennis aanscherpen
Inhoudelijke vakken, zoals wiskunde, oriëntatie op de wereld, LO, muziek en Frans. Maar ook vakken om je creatieve, muzikale en digitale vaardigheden aan te scherpen.
Nadruk op praktijk.
Je leert lesgeven door te observeren en te experimenteren
Een goeie leerkracht word je pas als je zoveel mogelijk voor de klas staat. Daarom heb je in de educatieve bachelor lager onderwijs al praktijk vanaf het eerste academiejaar.
Vanaf het eerste semester maak je kennis met alles wat bij lesgeven in het lager onderwijs komt kijken via werkplekleren (letterlijk: leren op je toekomstige werkplek). En al in het tweede jaar zet je je eerste stappen als stagejuf of -meester. Eerst observeer je, daarna geef je zelf les.
Loop stage in je buurt of in het buitenland
In het eerste stage krijg je een stageplek toegewezen in je buurt. En in tweede jaar ga je als stagejuf of -meester in spe zelf solliciteren in een school in ons schoolnetwerk. Geen stress, je wordt daarbij goed begeleid door de stagecoördinator.
Liever naar het buitenland? Dat kan ook! Dankzij ons partnerschap met Erasmus en breed internationale netwerk kan je kiezen tussen scholen binnen én buiten Europa.
Verkorte trajecten.
Heb je al een ander diploma behaald en overweeg je een carrièreswitch? Met een verkort traject lager onderwijs maak je in 1,5 of 2 jaar de overstap naar de basisschool.
Verkorte opleidingen
Heb je al een ander diploma en overweeg je een carrièreswitch? En wil je je studies combineren met een job en/of gezin? Bekijk dan eens onze verkorte lerarenopleidingen voor het secundair onderwjis.
Verkort traject educatieve bachelor lager onderwijs.
Wat is het?
Een flexibele opleiding van 62, 77 of 109 studiepunten naargelang je voortraject. Je kan de verkorte opleiding lager onderwijs volgen in een dag-, afstands- of LIO-traject.
Verschillende trajecten
- Voor wie al een educatief diploma heeft: 1,5 jaar in een dag-, afstands- of LIO-traject
- Voor wie al een menswetenschappelijk diploma heeft: 2 jaar in een dag-, afstands- of LIO-traject
- Elk ander diploma: 2 jaar in een LIO-traject of dagonderwijs
Match ik met de educatieve bachelor lager onderwijs?
Je bent nieuwsgierig, sociaal en enthousiast.
Je wil kinderen doen openbloeien en hen hun talenten helpen ontdekken.
Je houdt ervan om kinderen op een andere manier naar de wereld te doen kijken.
Je kan niet wachten om op jouw eigen(wijze) manier je leerlingen te boeien en te inspireren.
Die fonkeling in die kinderogen als ze slagen? Daar kan niets tegenop!
De maatschappij veranderen? Dat doe jij vanuit de klas.
Wat na je diploma?
Werken
Onze afgestudeerden zijn in alle onderwijsnetten actief. Van het GO! onderwjis (gemeenschapsonderwijs) over het OVSG (onderwijs voor steden en gemeenten) en het provinciaal onderwijs tot het katholiek onderwijs en kleine onderwijsverstrekkers. Je vindt dus sowieso een plek in een school die je op het lijf geschreven is.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken? Dan kan je je verdiepen in het freinetonderwijs of extra vakken bijstuderen. Je kan ook een schakeljaar volgen naar de masteropleiding basisonderwijs aan de universiteit of een verkort traject volgen naar een andere lerarenopleiding.
Je blik verruimen? Bekijk al onze vervolgopleidingen en bijscholingen bij Yonk.
Brochure aanvragen.
Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?
Studiekeuze gemaakt?
Helemaal overtuigd van je studiekeuze? Schrijf je dan nu in en start in september aan de lerarenopleiding secundair onderwijs.
Wil je eerst al je opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de educatieve bachelor lager onderwijs.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de educatieve bachelor lager onderwijs.
Waar krijg ik les?
Je krijgt les op campus Ledeganck. Op wandelafstand van het station Gent Sint-Pieters en dicht bij de Heuvelpoort en Overpoort.
Wat is de starttoets?
Als je je wil inschrijven voor een bachelor lager onderwijs, ben je in Vlaanderen verplicht een starttoets te maken. Die toetst peilt naar je competenties Nederlands, Frans en wiskunde.
De onderdelen Frans en wiskunde kan je online afleggen. Het onderdeel Nederlands kan je op verschillende momenten afleggen op verschillende locaties in Vlaanderen. Daarna kan je je deelnamecertificaat downloaden, dat je nodig hebt voor je inschrijving.
Een specifieke vraag? Stel ze via starttoets@hogent.be
Hoe creatief moet ik zijn?
Je leert tijdens je opleiding de basistechnieken en verschillende materialen kennen om het creatief proces bij kleuters te begeleiden.
Moet ik goed kunnen zingen?
Ons uitgangspunt is dat iedereen kan leren zingen. Een toon kunnen aanhouden is belangrijk, maar je krijgt genoeg oefenkansen en feedback. Je leert de basis van het klokkenspel om kinderen aan het zingen te krijgen. Laat je zeker niet afschrikken.
Wat met zwemmen?
In de onthaalweek testen we je op 100 meter onafgebroken zwemmen in een genormeerde zwemslag naar keuze. Lukt je dat niet, dan zorgen we voor coaching zodat jij alsnog je attest behaalt.
Is er studiebegeleiding?
Vanaf je studiekeuze tot je eerste job kan je rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Van studiekeuzebegeleiding en studietrajectbegeleiding over studiebegeleiding en studiebegeleiding+ voor studenten met een functiebeperking tot financiële en psychosociale ondersteuning.
Kan ik deze opleiding volgen via VDAB?
Leerkracht lager onderwijs is een knelpuntberoep. Je kan deze opleiding daarom gratis volgen aan HOGENT als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB. Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studies en komt in aanmerking voor nog een aantal financiële voordelen.
meer info via vdab/diploma-behalen →
inschrijven via vdab.be →
Andere vragen? Stel ze gerust!
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar de studietrajectbegeleider →
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en
ben je overtuigd van je studiekeuze?
W
Welke vakken krijg ik?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma en een selectie van onze cursussen.
programma inkijken →
vakken eerste jaar →
cursussen inkijken →
studiefiches →
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infomomenten →
studiekosten →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Heb jij een hart voor kleuters? En wil je graag het verschil maken in hun ontwikkeling? Hen een duwtje in de rug geven richting belangrijke mijlpalen? Ga voor eigenwijze kleuterleerkracht.Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijsvakken.Lerarenopleidingen
Wil jij leerkracht worden? Hier vind je een overzicht van al onze educatieve opleidingen. Kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs? Lang of kort? Ontdek welke lerarenopleiding bij …