Facebook Pixel Ergotherapie - Hogeschool Gent
Foto Ergotherapie

Ergotherapie.

E

Ergotherapie.

Als ergotherapeut maak je gebruik van dagelijkse activiteiten die aansluiten bij de leefwereld, de mogelijkheden en de problematiek van de hulpvrager.

Je doel is mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in zelfzorg, in werk of studies en in vrije tijd. Naast het analyseren van deze activiteiten kan je als ergotherapeut terugvallen op een gedegen kennis rond hulpmiddelen en omgevings­aanpassingen, zoals woning- en werkpost­aanpassingen. Een ergotherapeut heeft voornamelijk een dagjob. Je beoefent een paramedisch beroep.

Ergotherapie omvat veel behandelings- en begeleidingsmethoden voor personen die beperkingen ervaren door:

  • een fysiek letsel
  • een chronische ziekte
  • psychosociale problemen
  • cognitieve tekorten
  • ontwikkelingsstoornissen
  • leerstoornissen
  • verouderingsprocessen
  • uitsluiting op de arbeidsmarkt
  • uitsluiting van het maatschappelijk leven
Sfeerbeeld
"De kritische reflectie en de meer praktijk­gerichte invulling van de opleiding zorgen ervoor dat ik het verschil kan maken op de werkvloer. Daar­naast ligt de nadruk op de ontwikkeling van een behandelplan, een eigen visie en aanpak. Dat sluit volledig aan bij hoe ik ben als persoon."

Jens Van de Perre
oud-student

“Ergotherapie was de juiste keuze voor mij: ik kreeg de ruimte en de ondersteuning om te groeien en om mijn eigen talent te ontdekken.”

Anaïs Dupont, oud-student en oprichter Hoefspoor Hippotherapie

Lees het verhaal van Anaïs

“Ergotherapie was de juiste keuze voor mij: ik kreeg de ruimte en de ondersteuning om te groeien en om mijn eigen talent te ontdekken.”

Anaïs Dupont, oud-student en oprichter Hoefspoor Hippotherapie

Lees het verhaal van Anaïs

De opleiding is duidelijk en transparant opgebouwd
rond de meest
voorkomende
beroepscontexten.

Vaardigheden

Je doel als ergotherapeut is om die mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Om ze door jouw behandeling meer vrijheid te geven in zelfzorg, wonen, leren, werken en persoonlijke tijdsbesteding.

Ook bedenk je allerlei creatieve oplossingen zoals aanpassingen in huis, handige hulp­middelen, manieren om de computer te bedienen, enzovoort.

Daarnaast geef je als ergotherapeut ook vaardigheids­training. Je leert de hulpvrager zich (opnieuw) aankleden, (opnieuw) eten, deel­nemen aan vrijetijds-, school- of beroeps­activiteiten. Kortom, tijdens de opleiding maak je kennis met het leven zoals het is: ergotherapeut. Je leert te handelen binnen heel verschillende settings, steeds vertrekkend vanuit een pluralistische en open houding. Ook leer je de hulpvrager benaderen binnen een ruimer maatschappelijk kader. Als een persoon die deel uitmaakt van een breder netwerk.

De opleiding is duidelijk en transparant opgebouwd rond de drie meest voorkomende beroeps­contexten van ergotherapie: fysieke revalidatie, geestelijke gezondheidszorg en ontwikkelingsstoornissen.

Daarnaast gaan we dieper in op arbeids­participatie, gemeenschaps­gericht werken en omgaan met diversiteit.

Grenzen verleggen

De opleiding geeft je de kans om je te ontplooien. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. We zullen je uitdagen om je eigen grenzen te verleggen en je discipline te overstijgen. Tijdens de praktijklessen leren we verschillende technieken aan om activiteiten grondig te leren analyseren. Het doel? Ze aanpassen aan de mogelijkheden van de cliënt. De theorie passen we steeds toe op praktijksituaties.

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent positief ingesteld en houdt van aanpakken.

2

Je bent een goed observator. Door te bestuderen hoe mensen in hun dagelijkse leven functioneren kom jij er wel achter.

3

Flexibiliteit? Da's geen issue voor jou, je past je gemakkelijk aan verschillende personen en situaties aan.

4

Vindingrijkheid en samen zoeken naar oplossingen zijn je sterkste troeven.

5

Grenzen ken je niet. Alleen maar uitdagingen.

6

Hoewel je een teamplayer bent, kan je prima zelfstandig werken.

7

Als mensen hun grenzen moeten verleggen, wil jij hen aanmoedigen.

8

De werking van het menselijk lichaam fascineert je enorm, en zeker de gevolgen van een beperking of een pathologie houden je bezig.

Als je wil, kan je het volledige voorlaatste semester van je opleiding in Amsterdam of Zweden volgen.

Eerste jaar

In de opleiding ergotherapie houden we de blik steeds op het werkveld gericht. Daarom loop je al vanaf het eerste semester in het eerste jaar vier weken stage. De klemtoon van deze opleiding ligt vooral op de praktijk, daardoor krijg je geen vakken als statistiek of wiskunde. Je kan rekenen op monitoraat bij de moeilijkere vakken.

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar loop je vijf weken stage, zowel in het eerste als het tweede semester.

Derde jaar

In het laatste jaar maak je je eigen keuzes. Je volgt dertien weken stage en werkt aan je bachelorproef. Zo doe je nog meer ervaring op het werkterrein op. Wil je je stage of bachelor­proef liever in het buitenland, binnen of buiten Europa, maken? Ook dat kan perfect!

Studente Silke koos voor een buitenlandse stage in het verre Rwanda. Benieuwd naar haar ervaring?

Chat met Silke →

Traject op maat

Wil je graag een traject op maat? Wil je bijvoorbeeld het traject van bij de start van je opleiding spreiden over vier jaar? Dat kan! Neem contact op met de studietrajectbegeleider voor meer info.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject ergotherapie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Logopedie en audiologie

In de professionele bachelor logopedie en audiologie kies je na een eerste gemeenschappelijk jaar voor je specialisatie. Want ook in het werkveld wordt er vaak interprofessioneel samengewerkt …

Verkort traject logopedie en audiologie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Orthopedagogie

In de bachelor orthopedagogie krijg je een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk. Je maakt kennis met inspirerende theoretische denkkaders, doet praktijkervaring op in het …

Verkort traject orthopedagogie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma orthopedagogie behalen.
Orthopedagogie in afstandsonderwijs

Orthopedagogie kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …