Facebook Pixel Kmo-management - Hogeschool Gent
Foto Kmo-management

Kmo-management.

K

Kmo-management.

Vlaanderen is een echte kmo-regio. Maar liefst 96% van het totale aantal Vlaamse ondernemingen stelt minder dan 50 mensen te werk. Dat is goed voor 42% van de tewerkstelling in Vlaanderen. Aangezien kmo’s het met minder mensen doen, zijn de taken er niet altijd strikt verdeeld. Daarom moeten de werknemers in een kmo veelzijdig zijn. Daar speelt deze opleiding ook op in.

Je krijgt inzicht in alle aspecten van het zakelijk ondernemen:

 • commercieel beleid
 • strategisch denken
 • duurzaam ondernemen
 • financieel management
 • administratieve bedrijfsprocessen
 • juridisch beleid
 • HRM
 • marketing
 • innovatie

Het doel van de opleiding is dat je een bedrijf leert bekijken vanuit de helikopterview van een manager. Dat je het overzicht bewaart en de samenhang leert zien, zonder daarom de belangrijke details uit het oog te verliezen.

Managementvaardigheden staan centraal in deze opleiding. Je leert functioneren binnen een team, scherpt je leidinggevende talenten aan en versterkt je onderzoeksvaardigheden.

Sfeerbeeld
"Ik ben graag bezig met de strategie van een onder­neming en kan nu wel alle pilaren van een business toelichten. Dat was ook de reden waarom ik heb gekozen voor
kmo-management."

Frederik De Keyser
oud-student

“Kmo-management was de juiste keuze voor mij: ik vond helemaal mijn ding bij de ondernemende vakken, de business­projecten en de buitenlandse stage.”

Jacob Leysen, oud-student en mede-oprichter Sundo

Lees het verhaal van Jacob

“Kmo-management was de juiste keuze voor mij: ik vond helemaal mijn ding bij de ondernemende vakken, de business­projecten en de buitenlandse stage.”

Jacob Leysen, oud-student en mede-oprichter Sundo

Lees het verhaal van Jacob

Praktijk.

Eerste jaar: werkplekleren
en innovation lab

Via werkplekleren (kortlopende stage) en de bijbehorende strategische oefeningen krijg je inzicht in hoe bedrijven hun strategie aanpakken. Je gaat ook dieper in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het innovation lab leer je belangrijke, technologische ontwikkelingen in kaart te brengen en vervolgens kansen te spotten om werkwijzen, producten en diensten te vernieuwen…

Tweede jaar: ondernemingsplan

In het tweede jaar werk je in groep een ondernemingsplan uit. De focus ligt daarbij vooral op de strategische aanpak, de commu­nicatie en de financiële planning. Naast het business­aspect zal je veel aandacht besteden aan team­spirit, creativiteit en communi­catie­vaardigheden.

De volgende stap? Je onder­nemings­plan uitvoeren en een Student Company oprichten. Het project focust zowel op het zakelijk als het persoonlijk onder­nemer­schap. Het biedt je ook de kans om een stevig netwerk uit te bouwen.

Derde jaar: business cases en stage

In het derde jaar pak je real life business cases aan. Wat houdt dat in? Je leert hoe je een intelligente analyse maakt van de ver­schil­len­de bedrijfsprocessen. Hoe je ver­beter­voorstellen formuleert. En hoe je ze vervolgens in een management­systeem integreert. Wat heb je nodig om je business­concepten succesvol af te ronden? Een kritische houding, probleem­oplossend denken en een flinke dosis creativiteit.

Op het einde van je opleiding draai je ongeveer drie maanden intensief mee in een bedrijf of organisatie uit het werkveld. Als werkstudent kan je ook stage lopen in je eigen onderneming.

Iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

Internationale ervaring

Je krijgt verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Zo kan je kiezen om stage te lopen in het buitenland of om via een internationale uitwisseling (Erasmus) een semester in het buitenland te studeren. Wees gerust: HOGENT helpt je met alle paperassen, financiële ondersteuningsmaatregelen en logistieke obstakels.

Match ik met kmo-management?

1

Je bent een geboren ondernemer. In je wieg dacht je al een businessplan uit.

2

Als rasechte teamplayer manage je graag een groep mensen naar succes.

3

Vrienden en familie omschrijven je als een doorzetter. Een dynamische persoon die een resultaat kan neerzetten.

4

Als problem solver durf je al eens buiten de lijntjes te kleuren.

5

Moeilijkheden en obstakels transformeer je tot opportuniteiten.

6

Je hebt een feeling voor business en bent van alle markten thuis.

Wat na je diploma?

Werken

Kmo-management is de ideale
studierichting als dit je toekomstplan is:

 • Je wil je eigen business opstarten. Wie wil, kan zelfs tijdens de opleiding al een eigen zaak opstarten. Neem daarvoor contact op met het HOGENT E(ntrepreneurial)-Lab. Heel wat studenten kmo-management gingen je voor.
   
 • Je wil een bestaand bedrijf overnemen, bijvoorbeeld het familiebedrijf.
   
 • Je wil ondernemen binnen een bestaande kmo of organisatie. Via deze veelzijdige professionele opleiding krijg je alle aspecten van het ondernemerschap onder de knie.

Benieuwd waar onze afgestudeerden zoal terechtkomen?

Bekijk onze alumni-analyse

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Aalst en campus Schoonmeersen (Gent), elk met een eigen didactische aanpak. Je kan dus kiezen welke aanpak en campus het beste bij je past.

bekijk campus Aalst →
bekijk campus Schoonmeersen →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management heb je de keuze uit 7 afstudeer­richtingen: accountancy-fiscaliteit, financie- en verzekerings­wezen, kmo-management, marketing, milieu- en …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.
Retailmanagement

In de bacheloropleiding retailmanagement (3 jaar) zet je via duaal leren de management­kennis meteen om in praktijk bij verschillende retailers. Van supermarkten tot modeketens, …