Facebook Pixel Modetechnologie - Hogeschool Gent
Foto Modetechnologie

Modetechnologie.

M

Modetechnologie.

De unieke bachelor modetechnologie in Gent is de opleiding bij uitstek voor wie mode wil studeren om een modeontwerp te vertalen naar een produceerbare collectie.

Wat leer je in modetechnologie?

Technologische opleidings­onderdelen

Hier leer je alle verschillende confectie­technieken, van model­ontwikkeling tot het vervaardigen van collectie­stukken. Alle fasen in het productie­proces krijg je onder de knie. Je leert eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen kennen, technische specificaties bepalen, kwaliteits­eisen checken en opvolgen. Je leert op papier en via specifieke software patronen tekenen. En je zet ze om in echte kleding­stukken van industrieel afwerkings­niveau.

Productdesign

Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator en op een Avatar in 3D. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.

Ondersteunende opleidings­onderdelen

Opleidingsonderdelen zoals Fashion and society, marketing, CSR strategy, financieel management, … dragen bij tot een beter inzicht in de technische vakken en in de vele facetten van de mode­sector. Omdat je vaak zal samen­werken met buiten­landse leveranciers en producenten, krijg je een goede basis communicatie­vaardigheden en talen mee.

Vakoverschrijdende projecten

In team werk je vier vakoverschrijdende projecten uit. Zo steek je regelmatig de koppen bij elkaar, ook met mede­studenten textiel­technologie. De rode draad doorheen alle projecten? Duurzaamheid en innovatie.

Stage en bachelorproef

En de kers op de taart? Een binnen- of buiten­landse stage gedurende het volledige tweede semester van het laatste jaar. De uiteindelijke bekroning van je opleiding is je bachelor­proef waarin je een onderzoeks­opdracht uitwerkt.

Sfeerbeeld
"Je wordt super goed voorbereid op de mode-industrie. Niet alleen qua kennis, maar ook in visie. Als afge­studeerde heb je heel wat te bieden in een sector die op het vlak van duur­zaam­heid en digi­ta­li­sering nog stappen kan zetten.” 

Oud-student Paula De Geest.

chat met een (oud-)student

In het eerste semester leggen we een stevige theoretische basis. Vanaf het tweede semester mag je je aan een 50/50-verhouding theorie en praktijk verwachten. Je werkt het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee.
In het eerste semester leggen we een stevige theoretische basis. Vanaf het tweede semester mag je je aan een 50/50-verhouding theorie en praktijk verwachten. Je werkt het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee.

Internationaal

Omdat je vaak zal samenwerken met buiten­landse leveranciers en producenten, krijg je een goede basis communicatie­vaardigheden en een technisch commerciële kennis van Frans en Engels mee. Vier vakken worden volledig in het Engels gedoceerd.

Wil je meer? Dan kan je een volledig semester les volgen in een van onze Europese partner­scholen en/of stage lopen in het buiten­land. Je vindt onze studenten zowel in Europa als ver daarbuiten.

 

Manager van je eigen leertraject

Je zit mee aan het stuur van je eigen leer­traject. In het Learning Lab kijken we samen hoe sterk jij aan de start staat. Via work­shops, bedrijfs­bezoeken, gast­sprekers, … ontdek je je talenten en interesses. Voel je je onzeker? Dan spijkeren we bij.

In het derde jaar kies je zelf je stage­plaats en het onder­werp van je bachelor­proef. Meer nog, in het derde jaar zijn er drie keuze­trajecten:

  • Couture
  • Herenkledij
  • Fashion strategy

Match ik met modetechnologie?

1

Mode is een passie. Het zit in je DNA.

2

Je volgt mode­huizen op sociale media. Hun productie­proces vind jij zo boeiend.

3

Tuurlijk ken je het verschil tussen prêt-à-porter en haute couture. Maar je wilt zelf ook kleding kunnen maken.

4

Je wilt weten hoe een collectie in de rekken belandt en wat goed verkoopt.

5

Fast Fashion, daar lig je soms wel eens wakker van.

6

Je interesses reiken verder dan België.

Wat na je diploma?

Sfeerbeeld
Eén ding is zeker: je komt terecht in een boeiende sector met collega’s die voluit gaan voor hun product en hun visie.

Werken

Je kan aan de slag bij:

  • bedrijven die kleding produceren in de brede zin van het woord: van ready-to-wear tot haute couture, sport­kledij, bescherm­kleding …
  • producenten van interieur­textiel: gordijnen, bed- en tafel­linnen …
  • producenten van accessoires, zoals tassen en rugzakken …
  • maar bijvoorbeeld ook producenten van tenten en zelfs in de auto-industrie.

Afhankelijk van het bedrijf waarin je terecht­komt, behoort een mix van volgende rollen tot jouw verantwoordelijkheid:

De tussen­schakel tussen de designer en de productie­afdeling. Je ondersteunt de designer in de technische realisatie van diens ideeën. Van technische dossiers, patronen tot materiaal­keuzes en/ of productie­controles.

De tussen­schakel tussen de sales en de designer. Je stelt het collectie­plan op voor het aankomende mode­seizoen. Jouw plan ligt aan de basis van de verkoop­strategie.

De planner en coördinator van de dagelijkse activiteiten in de productie. Jouw motto? Alles kan altijd efficiënter of duurzamer. Als production manager ben je de belangrijkste schakel met je fabrikanten in het buitenland.

De bewaker van de kwaliteit en de duurzaam­heid van de producten die het bedrijf produceert of inkoopt. Waar jij voor gaat? Tevreden klanten. Zo sta je in voor de kwaliteits­controle en -beheer, bepaal je de leveranciers en fabrikanten en volg je de kwaliteits­normen.

De persoon die instaat voor alles wat met duurzaam­heid te maken heeft. Belangrijk, want de transitie naar een circulaire mode- en confectie-industrie is dé uitdaging voor de toekomst.

Verder studeren

Veel voorkomende trajecten na modetechnologie zijn:

bekijk al je mogelijkheden binnen HOGENT

Je kan ook buiten HOGENT een aansluitende master volgen aan de Hochschule für Technik und Wirtschaft in Berlijn.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Welke vooropleiding is het best?

Er is geen specifieke voorkennis nodig. In het vak 'Learning Lab' van het eerste semester kijken we samen hoe sterk jij aan de start staat. Je leert er meteen ook werken met industriële naai­machines en je krijgt er basis naai­technieken onder de knie.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leef­gewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studie­kosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starters­pakket, een laptop, bedrijfs­bezoeken …

Overzicht van de studiekosten

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur. En uiterlijk tot 17.45 uur. Dat hangt af van de klas­groep waarin je terecht­komt en van hoe je rooster is opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken en projecten, … Reken maar op een full-time job.

Waar heb ik les?

De theorie­lessen en de lessen op laptop vinden plaats op campus Schoonmeersen. Die bevindt zich op wandel­afstand van het station Gent-Sint-Pieters. De praktijk­lessen organiseren we in het Fashion and Textiles Innovation Lab, op de site Buchten­straat. Het FTI Lab is door de Europese Gemeen­schap erkend als centrum voor Key Enabling Technologies. Breng zeker eens een virtueel bezoek!

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

vrouw bekijkt textiel

@hogent_fashion_and_textile
Volg de opleiding op Instagram of Facebook.

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen. 

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Textieltechnologie

Textieltechnologie is een unieke en innovatieve bachelor (3 jaar) waarin je alles leert over hoe textiel­materialen worden onderzocht, ontworpen en ontwikkeld. En over productie- en …

Beeldende kunsten: mode
Mode is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.
Beeldende kunsten: textielontwerp
Textielontwerp is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.
Verschil tussen textieltechnologie en textielontwerp

Geboeid door textiel, maar je vraagt je af wat het verschil is tussen textieltechnologie en textielontwerp als richting binnen de beeldende kunsten? Twijfel je tussen de verschillende opleidingen? …

Verschil tussen modetechnologie en modeontwerp
Wil je mode studeren, maar twijfel je tussen de verschillende opleidingen? Bekijk hier de verschillen tussen modetechnologie en modeontwerp als richting binnen de beeldende kunsten.