- bachelor
- Gent
- dagonderwijs, afstandsonderwijs
- 3 jaar (dagonderwijs)
Je verwerft een diepgaande kennis van de boekhoudkundige en fiscale wetgeving. Je wordt een krak in het analyseren en interpreteren van financiële cijfers. En je leert bedrijven intern en extern bijstaan bij het nemen van fiscale, boekhoudkundige en financiële beslissingen. Maar de opleiding gaat verder dan enkel cijfers.
Om een succesvol adviesverlener te worden heb je ook sterke communicatieve vaardigheden nodig. Zo leer je actief te luisteren om probleemstellingen in kaart te brengen. En je leert complexe situaties op een heldere en duidelijke manier over te brengen. Samen scherpen we je kritische ingesteldheid aan en leren we je oplossingsgericht denken en doen.
En de laatste digitale trends?
Ook die verwerken we in ons opleidingspakket zodat je digitale kennis voor de volle honderd procent up-to-date is. Zo leer je onder andere werken met verschillende online boekhoudpakketten. De data die je daaruit exporteert, vormen de basis voor waardevolle adviesverlening.
Geen tijd om voltijds te studeren?
Check deze opleiding in afstandsleren.
"Ik werk nu als zelfstandig boekhouder. Boekhouding van ondernemingen van A tot Z. Het directe klantencontact in deze job spreekt mij enorm aan."
Kerim Van Steendam
oud-student
Een boeiend beroep met toekomstperspectief
Als moderne accountant word je een echte partner voor je toekomstige cliënten. Je denkt strategisch mee en adviseert hen. Niet alleen over hun boekhouding, maar ook over verschillende strategische, financiële en fiscale aspecten.
Een boeiend beroep met toekomstperspectief
Als moderne accountant word je een echte partner voor je toekomstige cliënten. Je denkt strategisch mee en adviseert hen. Niet alleen over hun boekhouding, maar ook over verschillende strategische, financiële en fiscale aspecten.
Praktijk.
Eerste jaar
Al vanaf het eerste jaar stimuleren we je via een bedrijfsproject om creatief en probleemoplossend te denken en te handelen. Je kennis van strategisch en financieel management kan je daarop onmiddellijk toepassen. Voorts leg je in het eerste jaar een stevige basis op het vlak van boekhouden, fiscaliteit, recht en communicatie.
Tweede jaar
In het tweede jaar diep je je kennis van boekhouden en fiscaliteit verder uit. Je past die kennis toe via het accounting project. Dat project bevat zowel een caseweek als een financieel project. In de caseweek voer je de boekhouding van een bedrijf van A tot Z en formuleer je vervolgens een klantgericht advies. In het financieel project licht je de financiële gezondheid van een onderneming door en formuleer je aanbevelingen.
Derde jaar
In het derde jaar vervolmaak je je kennis op het vlak van boekhouden en fiscaliteit. De bachelorproef houdt onder meer in dat je een geïntegreerd project uitwerkt samen met onze bedrijfspartners. Zo perfectioneer je je kennis van boekhouding, fiscaliteit, recht en financiële planning. Maar je werkt ook aan je adviesverlenende vaardigheden. Als voorbereiding op het beroepsleven neem je ook deel aan rollenspellen in samenwerking met onder andere FOD Financiën.
De boekhoudkundige en fiscale wetgeving evolueert continu. Tijdens dit laatste jaar spendeer je daarom veel aandacht aan levenslang leren. Want als je wil doorgroeien in deze richting, zal je je kennis steeds up-to-date moeten houden. Een uitdaging die het beroep nog boeiender maakt.
Praktijkgericht taalonderwijs
Professioneel communiceren wordt een belangrijk onderdeel van je job. Daar mag je vanuit gaan. In alle afstudeerrichtingen besteden we er dan ook veel aandacht aan. De focus ligt op de praktijk: op vlot en overtuigend praten, argumenteren, rapporteren en presenteren, zowel in het Nederlands, Frans als het Engels. Maar laat dat je niet afschrikken: tijdens het eerste jaar leer je Frans en Engels op eigen tempo totdat je het vereiste niveau voor het tweede jaar behaalt. Vanuit het taalloket krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning.
Dubbel diploma
HOGENT biedt je de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studietraject kan je immers volgen in EPHEC, in Brussel. Dat is een partnerhogeschool van HOGENT waarvan de programma's van de afstudeerrichtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als EPHEC. Een extra niet te onderschatten troef op de arbeidsmarkt.
Match ik met accountancy-fiscaliteit?
Je bent gepassioneerd door alles wat met cijfers te maken heeft.
Vermogensbelasting, vliegtuigtaks, rekeningrijden, mobiliteitsbudget … Je spitst de oren wanneer de media rapporteren over fiscale maatregelen en hun sociale impact.
Je hebt een sterk analytisch denkvermogen.
Je wil ondernemingscijfers ook interpreteren en vertalen naar een concreet advies op maat.
Goed communiceren vind je daarom heel belangrijk.
Vrienden omschrijven je als een betrouwbare persoon met een no-nonsense aanpak.
Wat na je diploma?
Werken
Accountant/boekhouder is een knelpuntberoep: met dit gegeerd diploma kan je onmiddellijk aan de slag in een accountantsbureau of fiscaal advieskantoor. Maar vergeet niet: je kan ook werken in alle soorten ondernemingen en organisaties in alle mogelijke sectoren. Het is eenvoudig: overal waar men een boekhouding en een financieel beleid voert, heeft men accountant-fiscalisten zoals jij nodig. Dus ook in de openbare sector en bij alle gemeentelijke, provinciale of nationale administraties.
Voor de beschermde titels van ‘gecertificeerd accountant’ en ‘gecertificeerd belastingadviseur’ dien je nog een toelatingsexamen af te leggen bij het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA). Door je opleiding krijg je al een pak vrijstellingen hiervoor.
Verder studeren
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:
- een bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit of een postgraduaat gecertificeerd accountant (voor wie zich verder wil verdiepen in alles wat met belastingen te maken heeft)
- een masteropleiding handelswetenschappen of toegepaste economische wetenschappen (via een schakelprogramma)
Opleiding volgen als werkzoekende
De professionele bachelor accountancy-fiscaliteit is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op vdab.be/diplomaviavdab.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
Facebookpagina HOGENT bedrijfsmanagement →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Accountancy-fiscaliteit in afstandsonderwijs
Accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …
Accounting administration
In de graduaatsopleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoudkundig, fiscaal en financieel werk. In dagonderwijs (2 jaar) of avond- en …
Toegepaste fiscaliteit
Met de bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit word je fiscaal deskundige in dagonderwijs (1 jaar) of in avondonderwijs (2 jaar). Tijdens deze unieke vervolgopleiding leer je de …
Gecertificeerd accountant
Terwijl je stage loopt aan het ITAA (Institute for Tax Advisers and Accountants), stoomt deze opleiding je klaar voor het beroep van gecertificeerd accountant. Met vrijstellingen voor de …
Bedrijfsmanagement
In de bachelor bedrijfsmanagement kan je kiezen tussen 7 afstudeerrichtingen en 1 allround opleiding: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …