Facebook Pixel Bachelor in de dierenzorg - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de dierenzorg

Dierenzorg.

D

Dierenzorg.

 

Dierenzorg aan HOGENT staat garant voor een breed georiënteerde opleiding die je voor een stuk zelf kan invullen dankzij twee stage­periodes en vier keuze­vakken.

Veterinaire assistentie

Je leert alle kneepjes van het vak om later als dierenarts­assistent aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal aan bod? Dier­geneeskundig instrumentarium, preventieve en curatieve verzorgings­methoden, farmacologie, anesthesie en medische beeld­vorming. Maar dat is niet alles. Je leert ook professioneel communiceren met klanten en je komt alles te weten over administratief beheer.

Diermanagement

De gekende huisdieren zoals honden, katten en knaag­dieren passeren de revue. Maar ook paarden, herkauwers, varkens en minder courante gezelschaps­dieren zoals fretten, exotische vogels, vissen, reptielen en amfibieën leer je verzorgen, voederen, huis­vesten en transporteren. Je komt te weten welke factoren de kwaliteit en de prestatie van een dier beïnvloeden en hoe je hierop kan inspelen. Hierbij besteden we aandacht aan het dieren­welzijn en de bijhorende wet- en regel­gevingen.

Ben je daarnaast gefascineerd door in- en uit­heemse fauna? Dan zijn de keuze­vakken rond wildlifemanagement zeker iets voor jou. Je richt je op het conserveren en managen van zowel inheemse fauna (zoals vossen, egels en vleer­muizen) als uit­heemse fauna die je terug­vindt in dieren­tuinen, natuur­parken en in het wild.

Gedrag en dierenwelzijn

Wie ethisch verantwoord handelt heeft bijzondere aandacht voor dieren­gedrag en dieren­welzijn. Door het gedrag van ‘normale dieren’ te analyseren leer je gedrags­problemen te herkennen en zo het welzijn van een dier in te schatten. Voorts schaaf je je trainers­vaardigheden bij. In het opleidings­onderdeel proefdier­kunde benader je op kritische manier het welzijn van proef­dieren. Voor wie in de sector aan de slag wil, is dat een absolute must.

Sfeerbeeld
"Ik ben vaste medewerker in het Dierenasiel Gent. Vandaag begeleid ik zelf stage-studenten uit Melle. De band met de opleiding is voor het leven."

Arne Martens
Oud-student

 

 

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratie­taken, projecten, proef­ondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienst­verlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratie­taken, projecten, proef­ondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienst­verlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brain­stormen over een wild idee en het vervolgens uit­werken tot een business­plan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onder­neming opstarten? Ook dat is mogelijk.

Internationaal

Je wordt tijdens de lessen onder­gedompeld in een inter­nationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee inter­nationaal getinte keuze­vakken. Je gaat ook op studie­reis naar het buiten­land om er bedrijven, buiten­landse partner­scholen of vak­beurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buiten­land studeren.

Twee stageperiodes

Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en bio­technologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

Het gaat om een kennismakings­stage van vier weken in je tweede model­traject (binnen Europa). En een eind­stage van twaalf weken in het derde model­traject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woon­plaats kan natuurlijk ook.

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent al van kinds af aan gepassioneerd door dieren en begaan met het welzijn van dieren.

2

Je bent benieuwd naar wat de job van dierenarts­assistent precies inhoudt.

3

Je hebt grote interesse in hoe asielen, dieren­pensions en dieren­tuinen beheerd worden.

4

Maar ook maneges, landbouw­bedrijven en kinder­boerderijen fascineren je.

5

En je wil ook het fijne weten over wilde dieren, proef­dieren en dieren die ingezet worden in de hulp­verlening.

6

Kortom, je bent op zoek naar een breed georiënteerde opleiding in dieren­zorg.

Wat na je diploma?

Je kan als dieren­verzorger of dieren­manager aan de slag in een:

 • diergezondheids­centrum
 • dierentuin
 • asiel
 • fokkerij
 • kwekerij
 • dierenwinkel
 • opvangcentrum
 • kinderboerderij
 • manege

Daarnaast kan je aan de slag

 • als dierenarts­assistent en als trainer (bijvoorbeeld voor assistentie­honden)
 • als biotechnicus in onderzoeks- en proefdier­centra
 • als technisch-commercieel medewerker in de petfood­industrie
 • als lesgever in het secundair onderwijs (na een verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs)
 • als vertegenwoordiger in de dier­geneeskundige industrie of de diervoeder­branche

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leef­gewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studie­kosten die niet gedekt worden door het studie­geld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermings­materiaal, studie-uitstappen …

Overzicht van de studiekosten

Waar heb ik les?

Jouw thuisbasis is campus Melle. Maar je trekt geregeld ook naar de nabij­gelegen faculteit Dier­geneeskunde van de universiteit, naar de proef­hoeve Agri-Vet in Merelbeke of naar de proefstal voor varkens op ILVO Dier.

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je samen met ongeveer 180 studenten. Voor de praktijk­lessen werken we bewust met kleinere groepen (±25 studenten).

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.30 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klas­groep waarin je terecht­komt en van hoe je rooster is opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Verkort traject agro- en biotechnologie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Permanente vorming proefdierkunde

Het getuigschrift proefdierkunde voor biotechnici categorie B is vereist voor iedereen die actief aan dierproeven meewerkt of instaat voor de verzorging van proefdieren. HOGENT is erkend als geldig …

Micro degree dierlijke productie

Ben je dieren­verzorger, voedings­technoloog of groen­manager en wil je je werk­domein uitbreiden naar de dierlijke productie? Met dit specialisatie­traject maken we je …

Micro degree agro food sustainability

Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …