- bachelor
- Gent
- dag, avond, LIO
- 1-2 jaar
Heb je al een bachelor- of masterdiploma en wil je de switch maken naar het onderwijs? Of sta je in de klas, maar mis je de nodige pedagogisch-didactische houvast? Met deze verkorte educatieve bachelor word jij in één of twee jaar een eigenwijze leerkracht secundair onderwijs.
Wat is de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs?
De verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs is een bacheloropleiding van 60 studiepunten voor wie al een ander bachelor- of masterdiploma heeft en les wil geven in het secundair.
Je kiest geen onderwijsvakken in de opleiding, maar geeft les in vakken die aansluiten bij je vooropleiding. De nadruk ligt op didactiek en pedagogiek. Je leert alles wat bij je nieuwe rol als leerkracht secundair onderwijs komen kijken. Van hoe jij je leerlingen kan boeien over klasmanagement tot coaching en participatie.
Studeer op je eigen tempo.
- Start in februari of september.
- Volg een voltijds dagtraject van 1 jaar of spreid je opleiding over 2 jaar met een flexibel dag-, avond- of combitraject.
- Je volgt één derde van de opleiding in afstandsonderwijs wanneer het jou past. Alle praktijkgerichte vakken krijg je bewust op de campus.
- Sta je al in het onderwijs? Combineer lesgeven en studeren met een LIO-traject (kort voor 'leraar in opleiding').

Je kan rekenen op verregaande individuele begeleiding. Samen gaan we vollenbak voor jouw nieuwe carrière als eigenwijze leerkracht secundair.
“Dankzij deze opleiding heb ik mijn roeping gevonden. Het is een praktische, interessante en pittige opleiding.”
Annelies Awouters,
oud-student
“Dankzij deze opleiding heb ik mijn roeping gevonden. Het is een praktische, interessante en pittige opleiding.”
Annelies Awouters,
oud-student
Wat leer je?
Hoe je een eigenwijze leerkracht secundair onderwijs wordt
Met de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs verwerf je je pedagogische bekwaamheid voor het secundair onderwijs. Vakinhoudelijke kennis heb je al door je vooropleiding. Hier leer je dan ook vooral lésgeven. De nadruk ligt op het leraarschap, op pedagogische en vadidactische vaardigheden en praktijkervaring in de klas.
Praktijkopdrachten en stage
30 van de 60 studiepunten bestaat uit praktijk. Je maakt eerst kennis met de onderwijspraktijk via praktijkopdrachten. Je krijgt verschillende didactische bouwstenen en voorbeelden aangereikt in de les die je volop kan uittesten op je medestudenten. Tijdens je stage leer je eerst door te observeren en ga je daarna zelf aan de slag onder begeleiding van je vakmentor en stagebegeleider. Voor je 't goed en wel beseft, word jij zo een eigenwijze leerkracht secundair onderwijs.
Welke vakken mag je geven?
Dat hangt af van je andere bachelordiploma('s)
Omdat je in deze opleiding geen onderwijsvakken kiest, bepaalt je voorgaande bacheloropleiding welke vakken je mag geven in het secundair onderwijs.
kijk op de website van het Departement Onderwijs →
vraag het aan studietrajectbegeleider Giometh →
Met deze opleiding behaal jij je pedagogische bekwaamheid. Welke lessen jij mag geven, hangt af van je inhoudelijke expertise.
Welk traject kies jij?
Je kan kiezen tussen tussen drie flexibele trajecten: intensief, standaard en LIO. Welk traject voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke gezins- en werksituatie.
Welk traject kies jij?
Je kan kiezen tussen tussen drie flexibele trajecten: intensief, standaard en LIO. Welk traject voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke gezins- en werksituatie.
Intensief traject.
- 1 jaar
Een voltijds dagtraject voor wie overdag vrij is en zich de hele week vrij kan maken voor lessen. Je krijgt twee dagen per week les, op woensdag en vrijdag, aangevuld met een achttal avonden per semester. De andere dagen gebruik je om de leerstof te verwerken, opdrachten uit te voeren en voor je stages. Je kan dit traject enkel in september starten.
Gratis via VDAB
Ben je werkzoekend? Dan kan je dit traject gratis volgen via VDAB. Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie en komt in aanmerking voor nog een aantal financiële voordelen.
meer info via vdab/diploma-behalen →
volg een online infosessie via VDAB →
Standaardtraject.
- 2 jaar
Een avond-, dag- of combitraject voor wie de opleiding wil combineren met een job of gezin. Kies je voor het dagtraject, dan krijg je les op vrijdag, aangevuld met een achttal lessen op dinsdag- en donderdagavond. In het avondtraject volg je twee avonden per week les, op dinsdag en donderdag. Je kan ook dag- en avondonderwijs combineren in een individueel (combi)traject. Het avondtraject kan je enkel starten in februari, de andere trajecten kan je zowel starten in februari als september.
LIO-traject.
- 2 jaar
Een avond-, dag- of combitraject voor wie al in het onderwijs staat. Met het LIO-traject, kort voor 'leraar in opleiding', doe je aan werkplekleren op je eigen school. Het is even flexibel als het standaardtraject: je kan instappen in februari en september en je kan ook op elk moment veranderen van traject.
Match ik met de verkorte educatieve bachelor?
Je hebt al een bachelor- of masterdiploma op zak.
Je wil je expertise graag delen met jongeren.
Je wil vooral leren hoe je je kennis boeiend kan overbrengen.
En hoe je een klas managet en leerlingen coacht.
Je kan niet wachten om je stempel te drukken op het onderwijs.
De maatschappij veranderen? Dat doe jij vanuit de klas!
Wat na je diploma?
Werken
Met je diploma van de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs kan je in alle onderwijsnetten aan de slag.
Je kan lesgeven in het secundair onderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, het volwassenenonderwijs en het tweedekansonderwijs. En je kan er ook mee aan de slag in de culturele sector en de privésector.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Met een opleiding van 42 studiepunten mag je een extra vak geven. Of kijk eens tussen de ruime waaier aan bijscholingen en vervolgopleidingen bij Yonk, onze academie voor levenslang leren.
Brochure aanvragen.
Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?
Studiekeuze gemaakt?
Heb je de knoop doorgehakt en wil je de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs volgen? Dan kan je je meteen inschrijven voor het intensieve traject (lees: voltijds dagtraject). Vraag voor elk ander traject een intakegesprek met studietrajectbegeleidster Giometh Dejaegher.
Nog niet helemaal overtuigd van je keuze? Wil je al je opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het educatief graduaat secundair onderwijs.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het educatief graduaat secundair onderwijs.
Waar krijg ik les?
De lessen vinden plaats op campus Schoonmeersen, vlak bij het station Gent-Sint-Pieters. En op campus Ledeganck, op wandelafstand van het centrum van Gent. Beide campussen zijn vlot bereikbaar met de fiets, de auto en het openbaar vervoer.
Wanneer starten en eindigen de lessen?
De lessen van het intensief traject gaan door op woensdag en vrijdag, van ten vroegste 8.15 uur tot uiterlijk 17.30 uur. Het standaardtraject kan je zowel in dag- als avondonderwijs volgen. Het dagtraject gaan door op vrijdag, tussen 8.15 uur en 17.30 uur. In het avondtraject krijg je op dinsdag- en donderdagavond les van 18 uur tot 21.45 uur.
Bij elk traject krijg je ook elk semester een achttal 'vakdidactische ateliers' op dinsdag- en donderdagavond van 18 uur tot 21.45 uur.
Kan ik starten in februari?
Wel als je het standaardtraject of LIO-traject kiest. Het intensieve traject kan je enkel opstarten in september. Neem contact op met studietrajectbegeleider Giometh Dejaegher om je persoonlijke traject uit te stippelen en te starten.
Wat is het verschil met het educatief graduaat secundair onderwijs?
Het educatief graduaat en de verkorte educatieve bachelor vervangen de vroegere 'specifieke lerarenopleiding' (SLO) of 'D-cursus'. In beide opleidingen leer je hoe je je vakkennis deelt met leerlingen in het secundair.
Het belangrijkste verschil? Met het educatief graduaat word je leerkracht in een technisch of praktijkvak en met de verkorte educatieve bachelor in een theorievak zoals Nederlands of economie. Maar ook de toelatingsvoorwaarden verschillen: voor de verkorte educatieve bachelor heb je een bachelordiploma nodig, voor het educatief graduaat minstens drie jaar beroepservaring.
educatief graduaat secundair onderwijs →
Hoeveel kost deze opleiding?
Dat hangt af van je studietraject.
overzicht van de studiekosten →
Andere vragen? Stel ze gerust!


Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt aangeboden in dag- en avondonderwijs op campus Schoonmeersen en campus Ledeganck.
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze? Schrijf je dan meteen in voor het intensieve traject. Vraag voor elk ander traject een intakegesprek met studietrajectbegeleidster Giometh via giometh.dejaegher@hogent.be of 09 243 30 48.
W
Welke vakken
krijg ik?
Wil je al een idee krijgen van wat je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma of onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
studiekosten →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijsvakken.Educatief graduaat
Heb je minstens drie jaar beroepservaring in een technisch of praktijkvak? En wil je je vakkennis doorgeven aan de volgende generatie? Studeer dan voor praktijkleerkracht.Lerarenopleidingen
Wil jij leerkracht worden? Hier vind je een overzicht van al onze educatieve opleidingen. Kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs? Lang of kort? Ontdek welke lerarenopleiding bij …