Foto Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs

Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs.

V

Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs.

 
Heb je een bachelor­diploma, misschien ook een (ruime) beroeps­ervaring en ben je gepas­sio­neerd door je vak? Wil je jouw carrière een nieuwe wending geven en leraar worden? Dan kan je een verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs volgen om je didactische en pedagogische vaardigheden aan te scherpen. Je bent immers al expert in een domein en je leert nu op welke manier je deze kennis en vaardigheden het best kunt overbrengen. Of geef je al les? Maar mis je de nodige achtergrond of heb je niet het nodige educatieve diploma om jouw carrière verder uit te bouwen? Kom dan zeker eens luisteren.

Je kan deze leraren­opleiding zowel in september als in februari starten. Alle vakken lopen over één semester en worden aangeboden op verschillende lesdagen. Je kan kiezen uit drie verschillende trajecten.

Welke vakken krijg ik?

Download onze brochure

Volg een online infosessie

Standaardtraject in 2 jaar

Je wil de lerarenopleiding combineren met je job en/of je gezin? Dan is dit het meest geschikte traject voor jou. Het biedt je heel wat flexibiliteit en loopt over twee academiejaren.

  • Avondtraject: Je volgt les op dinsdag- en donderdagavond.
  • Dagtraject: Je volgt voornamelijk op vrijdagen les.
  • Combitraject: Je volgt één avond en een halve dag op vrijdag les.

Intensief traject van 1 jaar

Combineer je de lerarenopleiding niet met een job? Ben je overdag vrij en de hele week beschikbaar voor lessen en stageopdrachten? Dan kan je instappen in het intensief traject. Je opleiding werk je dan af in één jaar. Je volgt twee dagen overdag les, plus één avond per week. De andere dagen gebruik je om de leerstof te verwerken, opdrachten uit te voeren of stage te lopen.

Leerkracht in opleiding (LIO) in 2 jaar

Geef je al les op een school? Dan kom je in aanmerking voor het zogenaamde LIO-traject. LIO staat voor ‘leraar in opleiding’. Het is een uiterst flexibel traject. Als LIO-student voer je voor een groot aantal studiepunten praktijkopdrachten uit op de school waar je tewerkgesteld bent. Je doet dus aan werkplekleren op je eigen school. Voor de overige vakken van de lerarenopleiding volg je het standaardtraject, met dezelfde flexibele mogelijkheden die dat traject je biedt. Wil je graag overstappen van het standaardtraject naar het LIO-traject (en vice versa)? Wij bekijken samen met jou wat mogelijk is.

Flexibel studeren.

Aan HOGENT verdien je maximale kansen om jezelf te ontplooien. Daarom bieden we verschillende mogelijkheden om flexibel te studeren.

Flexibel studeren.

Aan HOGENT verdien je maximale kansen om jezelf te ontplooien. Daarom bieden we verschillende mogelijkheden om flexibel te studeren.

Afstandsonderwijs

Je kan maar liefst zes opleidingsonderdelen volgen in afstandsonderwijs. Je verwerkt de theorie zelfstandig via een online leerplatform waar en wanneer jij dat wilt. Voor een optimale begeleiding verwachten we je wel op enkele contactmomenten. Deze plannen we steeds 's avonds in.

Starten in februari?

Dan volg je gedurende twee jaar twee avonden per week les op dinsdag- en donderdagavond. In dit geval kunnen drie van de vier vakken uit het eerste semester opgenomen worden in afstandsonderwijs.

Onze troeven.

1

Onze leslocaties liggen op wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters.

2

Tevreden studenten creëren een aangename sfeer.

3

Sterk praktijkgericht.

4

Maximale afstemming op jouw job- of gezinssituatie.

Wat na
je diploma?

Als je de opleiding met succes voltooit, ontvang je het diploma van de ‘educatieve bachelor
voor het secundair onderwijs’. Met dit diploma kan je op verschillende manieren aan de slag. Bijvoorbeeld in de eerste en tweede graad van het ASO, TSO en alle graden van het BSO. In het deeltijds kunstonderwijs, in het volwassenenonderwijs, in het tweedekansonderwijs, in de culturele sector of in de privésector.

Welke vakken mag je geven?

Dat hangt af van het diploma dat je hebt behaald en je beroepservaring. Wil je weten welke lessen je later aan jongeren of volwassenen kan geven? Surf dan naar de website van het departement onderwijs. Je kan op twee manieren zoeken:

  • Van vak naar diploma: zo kan je nagaan welke diploma's vereist zijn om een bepaald vak te mogen onderwijzen.
  • Van diploma naar vak: zo kan je nagaan welke vakken je mag onderwijzen met een bepaald diploma.

Tijdens de eerste lessen van de opleiding kijken we dit grondig na voor elke student. Je vraag over je vakbevoegdheid kan je ook mailen naar het departement Onderwijs via onderwijsbevoegdheid.secundaironderwijs@vlaanderen.be.

Of je kan bellen naar het gratis nummer 1700. Dat is het centrale contactpunt van de Vlaamse overheid. Je kan er tijdens werkdagen van 9 tot 19 uur met al je vragen terecht.

Voorheen viel deze opleiding onder de
specifieke lerarenopleiding (SLO)

In de vernieuwde verkorte lerarenopleiding aan hogescholen, bundelen de lerarenopleiders van HOGENT en van CVO Panta Rhei hun jarenlange expertise. Kwaliteit gegarandeerd.

Voorheen viel deze opleiding onder de
specifieke lerarenopleiding (SLO)

In de vernieuwde verkorte lerarenopleiding aan hogescholen, bundelen de lerarenopleiders van HOGENT en van CVO Panta Rhei hun jarenlange expertise. Kwaliteit gegarandeerd.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Inschrijven?

Wil je je inschrijven voor het standaard- of het LIO-traject? Vraag dan eerst een verplicht intake­gesprek aan met studietraject­begeleidster Giometh via giometh.dejaegher@hogent.be of 09 243 30 48.

Wil je je inschrijven voor het intensief traject, dan kan je je onmiddelijk inschrijven. 

Inschrijven

Wat je nog moet weten.

  • Dat je ook kan instromen via een opleidingskwalificerend onderwijstraject in samenwerking met VDAB.
     
  • Dat de campus over een ruime parking beschikt.
     
  • En dat al onze afgestudeerde leerkrachten in alle onderwijsnetten actief zijn.