- bachelor
- Gent
- dag, afstand, LIO
- 1,5-2 jaar
Heb je al een bachelor- of masterdiploma en wil je de switch maken naar het kleuteronderwijs? Met deze verkorte lerarenopleiding voor zij-instromers word je in 1,5 of 2 jaar een eigenwijze kleuterleerkracht.
Wat is het verkort traject kleuteronderwijs?
Een verkort programma van de educatieve bachelor kleuteronderwijs voor wie al een ander diploma van het hoger onderwijs heeft. Je doet er geen drie, maar anderhalf of twee jaar over.
Volg een online infosessieKom naar een infodag
Studeer zoals je zelf wil.
- Volg het verkort traject kleuteronderwijs als kleuterleerkracht in opleiding (LIO). Je voert de praktijkopdrachten en stages dan uit in je eigen school.
- Sta je nog niet in de klas? Dan kan je naargelang je vooropleiding kiezen tussen dag- en afstandsonderwijs.
- Bekijk met de studietrajectbegeleidster hoe je je studielast kan spreiden, zodat je studie in je leven past.
- Verandert er iets tijdens je studies? Dan bekijken we samen hoe we je traject kunnen bijsturen, zodat je opleiding afgestemd blijft op jouw persoonlijke situatie.

“De lectoren zijn zeer vriendelijk en ondersteunen je goed gedurende het jaar. Je kan hen steeds mailen of aanspreken als er vragen of onduidelijkheden zijn.”
Kathy Vanhoenacker,
oud-studente
Hoe ziet het verkort traject kleuteronderwijs eruit?
In drie woorden: persoonlijk, ervaringsgericht en eigenwijs.
Opbouw van de opleiding.
Eerste jaar
In je eerste jaar ontdek je de taken van een kleuterleerkracht. Je observeert het klasgebeuren en neemt deel via werkplekleren en stage. Je ontwikkelt je didactische en pedagogische vaardigheden en leert hoe je kleuters kan begeleiden in hun leer- en ontwikkelingsproces. En je maakt kennis met verschillende leertools.
Tweede (half) jaar
In je tweede jaar (of derde semester in het kort flextraject) verschuift de focus naar de bredere leefomgeving van je kleuters. Je ontpopt je tot een leerkracht-onderzoeker en een echte partner van de ouders van je kleuters. Je voert een muzisch project uit en je leert hoe je kan inspelen op individuele noden van kleuters.
Nadruk op praktijk.
Werkplekleren
Je leert de job van kleuterleerkracht gaandeweg kennen via werkplekleren. Je observeert hoe een leerkracht omgaat met kleuters en peuters en verdiept je je in onze visie op 'krachtig leren'.
Stage
Je stagetraject start al in je eerste jaar, met 2 weken stage. In het tweede jaar heb je afhankelijk van je vooropleiding 6 of 10 weken stage. Het accent verschuift dan van werken in de klas naar gedifferentieerd werken en zorg.
Kom je in aanmerking voor het LIO-traject? Dan mag je je stages en praktijkopdrachten uitvoeren in de school waar je lesgeeft.
Eigenwijs leraarschap.
Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Tijdens je opleiding werk je een persoonlijk ontwikkelingsplan uit. Je brengt je competenties en talenten in kaart en stelt doelen voor jezelf als kleuterleerkracht in spe.
Zo ontpop je je gaandeweg tot een eigenwijze kleuterleerkracht. Mét eigen talenten, eigen klemtonen en een eigen manier van lesgeven.
Eigenwijs creatief, inclusief ...
Tijdens je opleiding werk je een persoonlijk ontwikkelingsplan uit. Je brengt je competenties en talenten in kaart en stelt doelen voor jezelf als kleuterleerkracht in spe.
Zo ontpop je je gaandeweg tot een eigenwijze kleuterleerkracht. Mét eigen talenten, eigen klemtonen en een eigen manier van lesgeven.
Krijg les van ervaringsdeskundigen.
'Lesgeven was mijn grote droom'
Lector Sarah Sierens: 'Ik ben gestart als onderzoeker in de opleiding logopedie en ben van daaruit in de lerarenopleiding terechtgekomen. Lesgeven was mijn ultieme droom.'
Sarah maakte niet alleen de switch naar het onderwijs, ze neemt ook deel aan het 'Back to School'-project van HOGENT. Daarin draaien lesgevers het hele academiejaar lang één dag per week mee op een school. Ze maakt filmpjes van haar activiteiten, die ze laat evalueren door haar studenten. En ze krijgt door haar 1/5de lesopdracht op een kleuterschool ook een duidelijk beeld van de moeilijkheden waarvoor studenten komen te staan tijdens hun stage.
Match ik met het verkort traject kleuteronderwijs?
Je hebt al een bachelor- of masterdiploma op zak.
Je hebt een hart voor kleuters en peuters.
Je vindt dat elk kind een goede start verdient.
En wil heel graag het verschil maken in hun leefwereld.
Je kan niet wachten om je stempel te drukken op het kleuteronderwijs.
De maatschappij veranderen? Dat doe jij vanuit de kleuterklas!
Hoe kort is 'verkort'?
Hoe lang de opleiding duurt en in welke vorm je ze kan volgen, hangt volledig af van je vooropleiding.
Hoe kort is 'verkort'?
Hoe lang de opleiding duurt en in welke vorm je ze kan volgen, hangt volledig af van je vooropleiding.
Elke vooropleiding.
- 2 jaar
- 108 studiepunten
Heb je al een bachelor- of masterdiploma? Maar niet in een menswetenschappelijke of pedagogische richting? Dan maak je met een voltijds dagtraject in 2 jaar de switch naar kleuterleerkracht. In het eerste jaar krijg je voltijds les, afgewisseld met enkele weken stage en werkplekleren. In het tweede jaar heb je vooral werkplekleren, gevolgd door tien weken stage.
Sta je al in de kleuterklas?
Dan ben je vrijgesteld van enkele pedagogische vakken en kan je deze opleiding volgen als LIO-traject (leraar in opleiding). Je neemt in totaal 76 studiepunten op en kan je praktijkopdrachten afleggen op je eigen school.
Menswetenschappelijk diploma.
- 2 jaar
- 76 studiepunten
Je hebt al een bachelor- of masterdiploma in orthopedagogie, logopedie, ergotherapeutische wetenschappen, gezinswetenschappen, sociaal werk, pedagogie van het jonge kind, (toegepaste) psychologie of pedagogische wetenschappen? Dan kan je het verkort traject kleuteronderwijs volgen in dagonderwijs, afstandsonderwijs of als leraar in opleiding (LIO). Je doet er 2 jaar over als je het modeltraject volgt.
Combineer je studies met een 4/5de job
Je kan het afstandstraject perfect combineren met een deeltijdse job. Je verwerkt leerstof dan waar en wanneer het voor jou past via ons online leerplatform. Tijdens fysieke contactmomenten op maandag kan je vragen stellen aan de docenten of dieper ingaan op bepaalde thema’s.
Pedagogisch diploma.
- 1,5 jaar
- 61 studiepunten
Heb je al een bachelordiploma lager onderwijs of secundair onderwijs? Of een ander bachelordiploma in combinatie met een bewijs van pedagogische bekwaamheid? Dan kan je het verkort traject afwerken in 1,5 jaar. Je kan ook hier kiezen tussen dagonderwijs, afstandsonderwijs of een LIO-traject (leraar in opleiding).
Studeren en werken combineren
Kies je voor afstandsonderwijs? Dan kan je ook dit traject perfect combineren met een 4/5de job, op voorwaarde dat je je kan vrijmaken op maandagen.
Volg het verkort traject kleuteronderwijs gratis via VDAB.
Ben je werkzoekende? Dan kan je deze opleiding gratis volgen via VDAB als je het voltijds dagtraject volgt en aan enkele basisvoorwaarden voldoet. Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studies en komt in aanmerking voor nog een aantal financiële voordelen.
Wat na je diploma?
Werken
Als kleuterleerkracht kan je op veel plaatsen aan de slag:
- in het vrij (katholiek) onderwijs, gemeentelijk en stedelijk onderwijs en GO!-onderwijs
- in een school met een alternatieve onderwijsvorm (zoals Freinet of Jenaplan)
- in het buitengewoon onderwijs
- als educatief medewerker in de socialprofitsector
- als educatief medewerker bij de overheid
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken? Dan kan je blijven leren via Yonk van HOGENT. Verdiep je in het Freinetonderwijs, volg een verkort traject naar een andere lerarenopleiding of verbreed je blik met een bijscholing.
Je kan ook een schakelprogramma volgen naar de masteropleiding basisonderwijs aan UGent.
Brochure aanvragen.
Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?
Studiekeuze gemaakt?
Schrijf je in
Heb je de knoop doorgehakt? Dan kan je je meteen inschrijven als je het verkort traject kleuteronderwijs wil volgen in dagonderwijs.
Wil je het traject volgen als leraar in opleiding (LIO) of in afstandsonderwijs? Vraag dan een intakegesprek met lector Carmen Van Steenkiste.
Stippel een traject uit op jouw maat
Zit je ideale traject er niet tussen? Of wil je je studies nog meer afstemmen op je persoonlijke situatie? Mail dan naar studietrajectbegeleidster Giometh Dejaegher voor individuele studietrajectbegeleiding
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het verkort traject kleuteronderwijs.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het verkort traject kleuteronderwijs.
Waar krijg ik les?
Volg je een dagtraject? Dan krijg je voornamelijk les op campus Ledeganck, op Ledeganckstraat 8 in Gent. Dat is op wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De groepen zijn eerder klein. Dat is een bewuste keuze. Op die manier kunnen we je persoonlijker begeleiden.
Wanneer beginnen en eindigen de lessen in dagonderwijs?
Ten vroegste om 8.15 uur en ten laatste tot 17.45 uur. De lessen liggen verspreid over verschillende dagen van een lesweek.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van je gekozen traject. Voor een traject van 60 studiepunten kan je rekenen op gemiddeld 26 uur contactonderwijs en een fulltime studiebelasting.
Moet ik een starttoets afleggen?
Nee. Als je al een Nederlandstalige bachelor- of masteropleiding hebt gevolgd, word je vrijgesteld van de starttoets Nederlands.
Kan ik starten in februari?
Ja. Je kan instappen in februari of september. Start je in februari, dan kan je al verschillende opleidingsonderdelen uit het tweede semester van het eerste academiejaar opnemen. Zo kan je je studielast iets meer spreiden.
Andere vragen? Stel ze gerust!


Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt aangeboden in dagonderwijs op campus Ledeganck en op afstand via een online leeromgeving.
W
Welke vakken
krijg ik?
Wil je al een idee krijgen van wat je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma of onze cursussen.