Facebook Pixel Health Care Management - Hogeschool Gent
Foto Health Care Management

Health Care Management.

H

Health Care Management.

 

Je koppelt de professionele deskundigheid van een office manager aan een hart voor patiënten. In het zorgtraject sta je zowel de zorgvrager als de zorgverlener bij. Je communiceert op een medisch correcte manier, maar met een groot inlevings­vermogen.

Je neemt met gemak verschillende rollen op. Je bent de organisator waar iedereen op vertrouwt. De ambassadeur die de dienst of praktijk met verve vertegenwoordigt. De connector die mensen verbindt en zich vlot voortbeweegt in een interculturele, internationale en interdisciplinaire omgeving. Je talenten zijn al even divers. Je organiseert als de beste. Communiceert vlot in verschillende talen. Kan multitasken als het nodig is. En lost graag problemen op als die zich voordoen.

Stage in de kijker.

Hanne en Cheyenne liepen stage op de dienst Medische Beeldvorming in AZ Jan Palfijn Gent. Herbekijk hun stage takeover op Instagram. Check ook andere stories via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent). 

Spilfiguur tussen
zorgvrager en zorgverlener

Je taak is om de zorgvrager en zorgverlener zo goed mogelijk te ondersteunen. Om dat mogelijk te maken bouw je kennis op over zorgtrajecten, digital health, facturatie in de zorg, het belang van patiënten­rechten en van kwaliteit in de zorg.

Goed communiceren is van cruciaal belang in je dagelijks werk. Je doet dat op een medisch correcte manier maar ook met een groot hart en veel inlevingsvermogen. Zowel in het Nederlands, Frans als Engels. Zo begeleid je de zorgvragers: onthaal van de patiënten, toelichting van het zorgpad, hulp bij het invullen van medische formulieren, uitnodigen voor medische onderzoeken. En ondersteun je het zorgteam: opmaak van medische verslagen, verslagen van vergaderingen, vormgeven van brochures, bestellingen van medische producten …

Sfeerbeeld
"In mijn job op de dienst Hart- en
Vaatziekten moet ik altijd alert blijven. Een drukke dienst met tien cardiologen en dus
veel patiënten. Het is erg belangrijk om alles goed te plannen. Zo zorg je niet alleen voor tevreden patiënten, maar ook voor tevreden cardiologen."

Elisa Baeyens
healthcare manager bij AZ Sint-Lucas Gent

Digitale health tools

Je maakt daarbij vlot gebruik van moderne efficiënte digitale tools, onder meer om de planning van de zorgverleners te beheren. Maar bijvoorbeeld ook om het elektronisch patiëntendossier voor de zorgvrager op te volgen. Digitale tools hanteer je eveneens om de informatieflow te coördineren, om projecten te managen, events te organiseren, de facturatie in goede banen te leiden, vlotter samen te werken met teamleden en je netwerk te onderhouden.

Sfeerbeeld

Laatstejaarsstudente Najenie loopt stage in het OLV Ziekenhuis Aalst en registreert de vaccinaties van het personeel in het zorg­platform Vaccinet. Je kon haar even spotten in een reportage op TV OOST (zie foto).

 

Najenie wordt tijdens haar stage verder ook ingezet op de dienst Processen & Kwaliteit van het ziekenhuis. Ze helpt daar bij de start van de Vlaamse patiëntenpeiling.

 

Organisatie van het zorgtraject en medische praktijk.

De opleiding focust ten eerste op het organiseren van het zorgtraject voor de patiënt. En ten tweede op het managen van de medische praktijk. Communicatie­vaardigheden met verschillende doelgroepen en in diverse talen spelen daarin een grote rol.

Je leert:

 • servicegericht communiceren met mutualiteiten, labo's, medische bedrijven, vertegenwoordigers …
 • empathisch communiceren met patiënten
 • wetenschappelijk communiceren met de arts
 • moeilijke situaties met patiënten oplossen
 • omgaan met patiënten­klachten
Wie geboeid raakt door klinische studies en het verwerken van medische gegevens, kan in het derde modeltraject kiezen voor clinical data management.
Ben je meer sociaal geëngageerd? Kies dan voor interculturele bemiddeling.
Wie geboeid raakt door de elektronische verwerking van medische data, kan in het derde modeltraject kiezen voor clinical data management. Ben je meer sociaal geëngageerd? Kies dan voor interculturele bemiddeling.

Praktijk.

Je kan ervaring opdoen in de publieke én in de private sector. De opleiding zet sterk in op authentieke leeromgevingen. Dat zijn omgevingen die de praktijk van je toekomstige job nabootsen.

We werken nauw samen met ziekenhuizen en zorg­organisaties. Professionals van ziekenhuizen zoals UZ Gent, OLV Aalst en Nexushealth geven gastcolleges in verschillende opleidings­onderdelen. Daarnaast werken onze studenten aan projecten in samenwerking met het werkveld zoals het organiseren van een congres, de ontwikkeling van een kwaliteits­dashboard …

De bachelorproef vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding.

Bachelorproef in de kijker

Sophie Roete werkte in het kader van haar bachelorproef en stageopdracht een procedure uit waarmee de noodcentrales 112 internationale noodoproepen vlotter kunnen verwerken.

Lees meer →

Modeltraject 1

Al vanaf het eerste semester neem je deel aan het Professional skills lab. Deze reeks workshops vindt plaats op HOGENT. Sommige ervan worden begeleid door mensen uit het werkveld. Je gaat ook op bedrijfsbezoek om een beeld te krijgen over de functie en competenties van een afgestudeerde health care manager (= opleidingsonderdeel Young Potential @ Work).

Modeltraject 2

Binnen het opleidingsonderdeel Young Professional @ Work volg je twee weken stage in een tweetalige medische werkomgeving (Nederlands/Frans).

Modeltraject 3

Je loopt twaalf weken stage in binnen- of buitenland.

Match ik met Health Care Management?

1

Je interesse in de medische sector is groot. Maar je wilt niet meteen zelf mensen verzorgen.

2

Je bent een organisatietalent. Dat is voor iedereen duidelijk.

3

En ook een flexibele duizendpoot die vlot schakelt tussen verschillende disciplines, talen en culturen.

4

Ga je op consultatie bij een arts? Dan kan je het niet nalaten om eventjes mee te kijken op het scherm van de assistent.

5

Vrienden omschrijven je als een ‘mensenmens’. Als iemand met een hart voor patiënten.

6

Je kan discreet omgaan met vertrouwelijke informatie.

Wat na je diploma?

Werken

Je hebt enorm veel jobmogelijkheden. Zo kan je aan de slag:

 • in een ziekenhuis
 • in een privé- of groepspraktijk
 • bij een ziekenfonds
 • bij gezondheidscentra
 • bij overheidsinstanties
 • bij clinical trial services
 • in de farmaceutische industrie
 • als medisch vertegenwoordiger
 • als datamanager

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt je een ruime keuze aan postgraduaten, navormingen en bachelor-na-bacheloropleidingen om je competenties te verbreden. Of om een nieuwe weg in te slaan.

Wil je graag mensen en processen aansturen binnen de gezondheids- en welzijnszorg? Dan kan je kiezen voor de bachelor-na-bacheloropleiding in zorgmanagement. Hecht je veel belang aan veiligheid? Dan is een opleiding tot preventieadviseur niveau 2 misschien wel iets voor jou. Of misschien is een postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek wel iets voor jou?

Bekijk ook het aanbod van de universiteiten en wat er mogelijk is via schakelprogramma's.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op
campus Schoonmeersen (gebouw B).

bekijk onze campus →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het taallab en het hightech vergaderlab.

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Of mail naar lara.derycke@hogent.be met vragen over deze afstudeerrichting.

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →