Facebook Pixel Medische technologie - Hogeschool Gent
Foto Medische technologie

Medische technologie.

M

Medische technologie.

logo Arteveldehogeschool

De medische innovaties en mogelijkheden van vandaag zijn ongezien. Anderzijds profiteren patiënten veel te weinig van wat we allemaal kunnen. Als medisch technoloog spreek je beide “talen” en maak je onze zorgomgeving en de bijhorende spelregels klaar voor innovatie.

De technologische mogelijk­heden in de gezondheids­zorg zijn eindeloos. Echt. België is koploper in onderzoek en ontwikkeling, met testen in allerhande proef­projecten. Maar deze innovaties effectief implementeren in de zorg­omgeving, op grote schaal, dat is een ander paar mouwen. Daarom is er nood aan iemand die de brug slaat tussen deze twee werelden. Die zorgt voor een sterke samen­werking onderling. En de gevoelig­heden van de ene sector helder vertaalt naar de andere. Wel, laat dat nu net de job van een medisch technoloog zijn.

Een medisch technoloog spreekt dus beide talen: die van de zorg­professional en van de technologie. Van de innovatie en de implementatie. Van kunnen en doen. Want als je die twee met elkaar verbindt? Dan openen zich plots tal van deuren.

Richting efficiënte en accurate onder­steuning van preventie, diagnostiek, behandeling en opvolging in de gezondheids­zorg. Want hoe je het draait of keert, dat is het eind­doel van elke partij aan tafel: de levens­kwaliteit van de zorg­vrager optimaliseren.

Overweeg je een carrière op het snijvlak van technologie en gezondheidszorg? Word medisch technoloog en vorm de cruciale schakel die zorgexpertise en technologie samenbrengt.

profielfoto Kathleen Van Snick

Kathleen Van Snick

Coördinator

Chat met Kathleen
Het beste van twee hogescholen.

Uiteraard staat er tijdens deze uitdagende trip een team van doorgewinterde lesgevers en voor je klaar. Een bijzondere ploeg want deze nieuwe opleiding wordt georganiseerd door twee hogescholen: HOGENT en Artevelde­hogeschool.

Het voordeel van deze cocreatie? Een verfrissende cocktail van verschillende expertises, invalshoeken en methodieken.

Je bent dus in excellent gezelschap.

Het beste van 2 hogescholen.

Uiteraard staat er tijdens deze uitdagende trip een team van doorgewinterde lesgevers en voor je klaar. Een bijzondere ploeg want deze nieuwe opleiding wordt georganiseerd door twee hogescholen: HOGENT en Artevelde­hogeschool.

Het voordeel van deze cocreatie? Een verfrissende cocktail van verschillende expertises, invalshoeken en methodieken.

Je bent dus in excellent gezelschap.

Van medische en technische vakken tot de materialisatie van data en objecten

In deze driejarige dagopleiding krijg je vanaf het eerste jaar medische en technische vakken. Ook het sociale en juridische kader komen aan bod. Een kader waarbinnen je ook medisch gerelateerde data verzamelt, verwerkt en interpreteert. Om die data erna bijvoorbeeld in 2D en 3D te materialiseren en visualiseren.

Als medisch technoloog ken je de technologieën door en door, en pas je ze efficiënt en patiënt­gericht toe.

Praktijk

In de opleiding medische technologie vullen theorie en praktijk elkaar aan. Zo organiseren we studie­bezoeken, bijvoor­beeld bij het leer- en innovatie­centrum RADar, het algemeen zieken­huis Roeselare en het expertise­centrum Health House in Heverlee.

Ook je stage, mogelijk in heel Vlaanderen, maakt de opleiding praktisch en concreet. Zo zet je zelf je ‘kunnen’ om in ‘doen’, je kennis in realiteit en houden we het werk­veld erg dichtbij.

Match ik met deze opleiding?

1

Een betere levens­kwaliteit voor ieder mens, daar wil je aan bijdragen.

2

Je hebt een gezonde interesse in de medische wereld en technologie.

3

Het motiveert je om zorg­professionals, designers en ontwikkelaars te verbinden en vooruit te helpen.

4

Je bent een bruggen­bouwer, en verbindt graag deze mensen en expertises met elkaar.

5

Hoog­techno­logische apparatuur en complexe vraag­stukken fascineren je.

6

Heldere communicatie, kwaliteit, veiligheid en duurzaam­heid staan bovenaan je prioriteiten­lijst.

Wat na je diploma?

Werken

Als medisch technoloog breng je zorg­expertise en technologie dichter bij elkaar. En dat is broodnodig. Overal, in België zelf of inter­nationaal, waardoor je alle kanten uit kan.

In ziekenhuizen

Hier ontzorg je vooral zorg­professionals met jouw kennis als medisch technoloog. Want jij kent de apparatuur, plant het onderhoud in, werkt storingen weg en beheert de medische software. Of je maakt de zorginstelling dataklaar met geautomatiseerde data-analyses.

In thuiszorg­organisaties

Binnen deze context ondersteun je de thuis­verpleeg­kundige met een gepersonaliseerde opleiding, of door samen een thuis­toestel op maat van de zorg­vrager voor te bereiden. Denk aan dialyse­toestellen bij iemand thuis.

In de bedrijfs­wereld

Hoe je toekomst in de bedrijfs­wereld eruitziet? Dat kies je zelf. Je kan focussen op implantaten, invasieve medische hulp­middelen, in-vitro diagnostica en medische verbruiks­goederen, apparatuur en systemen. Je draagt dan operationeel bij aan de ontwikkeling van technologieën. Of je bent de proces­manager bij certificering van medische hulp­middelen. Of je onderhoudt pre- en post­sales­relaties met zorg­professionals. Keuze en invullingen genoeg.

Maar ook in tandheel­kundige of digitale labo’s in groeps­praktijken, defensie of de FOD volks­gezondheid kunnen ze je kennis en expertise goed gebruiken. Waar je ook terecht­komt, je werkt altijd richting een betere beroeps- en patiënten­omgeving.

Verder studeren

Wil je nog een stapje verdergaan en bijstuderen? Ook dat kan. Ga voor een Master of Science in het management of de gezondheidsbevordering, het beleid van de gezondheidszorg, permanente vorming technologie in de zorg of ga voor een internationale twee­jarige master. Die vindt plaats in Duitsland, Portugal en Frankrijk.

Ontdek alle mogelijkheden

“Tijdens de coronacrisis verzamelde en harmoniseerde ik patiënten­gegevens. Daardoor werden ze toegankelijker voor beleids­makers, die zo snellere en accuratere beslissingen konden maken. Tijdens de verwerking en uitwisseling van deze gegevens mocht ik zelfs in een advies­groep aansluiten. Zo kon ik van op de eerste lijn de GDPR-richtlijnen in het oog houden.”

Emma, medisch technoloog

“Tijdens de coronacrisis verzamelde en harmoniseerde ik patiënten­gegevens. Daardoor werden ze toegankelijker voor beleids­makers, die zo snellere en accuratere beslissingen konden maken. Tijdens de verwerking en uitwisseling van deze gegevens mocht ik zelfs in een advies­groep aansluiten. Zo kon ik van op de eerste lijn de GDPR-richtlijnen in het oog houden.”

Emma, medisch technoloog

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoor­den op enkele van de meest gestelde vragen.

Waar volg ik les?

De fysieke lessen gaan door op de campussen Vesalius en Schoonmeersen van HOGENT en campus Kantienberg van Arteveldehogeschool.
Twee dagen op de ene campus, twee dagen op de andere. Een groot voordeel: alle campussen liggen op fiets­afstand van elkaar. En ja, ook online onderwijs krijgt een plaatsje in het lessenrooster.

Kan je de opleiding combineren met werken?

Het is niet evident om deze opleiding met een job te combineren. Want je engageert je voltijds voor 60 studie­punten, en ongeveer 80% van de lessen is on campus.

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terecht kom?

De praktijklessen bestaan uit kleine groepen van ongeveer 20 studenten. Aan de theoretische lessen nemen alle studenten deel, waardoor de groepen een stuk groter kunnen zijn.

Zijn er infodagen?

Op de infodagen doen we er alles aan om jou te helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Je kan er praten met lesgevers, medewerkers en studenten. Fysiek als het kan, digitaal als het moet.

Hou mij op de hoogte van komende infodagen

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden in Gent op campussen van zowel HOGENT als Artevelde.

bekijk campus Schoonmeersen →
bekijk campus Vesalius →
bekijk campus Kantienberg →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Biomedische laboratorium­technologie
In de bachelor biomedische laboratorium­technologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratorium­technologie, of in de medische laboratorium­technologie.
Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Elektromechanica

Elektromechanica is wellicht een van de meest polyvalente technische bachelor­opleidingen. Pas na een uitgebreide kennismaking met de sector in het eerste jaar, vragen we jou om een richting te …