Facebook Pixel Rechtspraktijk - Hogeschool Gent
Foto Rechtspraktijk

Rechtspraktijk.

R

Rechtspraktijk.

 

Recht is alom­tegen­woordig in onze maatschappij en wordt met de dag complexer. Dagelijks duiken immers nieuwe probleem­situaties op die vragen om nieuwe wetten. In deze afstudeer­richting verdiep je je in het complexe en snel veranderende recht en leer je op een praktische en probleem­oplossende manier met juridische bronnen om te gaan.

  • Hoe zit het met de nieuwe privacy­regels?
  • Mag je naar iedereen die je kent via internet een commercieel aanbod sturen?
  • Waar moet je op letten bij de oprichting van een vennootschap?
  • Is er een groot verschil tussen gehuwden en (wettelijk) samen­wonenden?
Praktijkkennis

Mensen met een degelijke praktijk­kennis van de rechts­regels zijn erg gegeerd vandaag. Wat wordt er van jou als praktijk­jurist verwacht? Dat je de juiste regels in de juiste situaties weet toe te passen. En uiteraard dat je met oplossingen op de proppen komt.

Vlot, helder en to-the-point

Dat vergt niet alleen een flinke dosis rationaliteit en doorzettings­vermogen, maar ook emotionele intelligentie.

Geen tijd om voltijds te studeren?
Check deze opleiding in afstands­onderwijs.

Een brede, juridische kennis is essentieel voor een praktijk­jurist

Daarom staan de juridische vakken in de opleiding rechts­praktijk centraal. Alle belangrijke takken van het recht komen uitgebreid aan bod. Maar: theorie staat hier niet gelijk aan saai. Encyclopedische kennis zonder realistische context is uit den boze. Daarom koppelen we de theorie steeds terug naar de praktijk. Veel lesgevers zijn ook zelf actief in de juridische sector. Ze vertellen met veel passie over hoe het er in hun domein aan toe gaat. Als je een wet­tekst bestudeert, weet je dus ook waarom die bestaat en wat je ermee kan doen. Uiteraard leer je ook hoe je een advies correct verwoordt en hoe je overtuigend argumenteert.

profielfoto Sara Sonneville

Sara

Oud-student

Chat met Sara
Sfeerbeeld
"Mijn stage bij de familie- en jeugd­rechtbank van Gent was geweldig. Ik kon volledig mezelf blijven. Af en toe een grapje. Ik voelde me vrij tijdens het werk."

Elvine Miala
oud-student

Download onze brochure

Chat met een student

Schrijf je meteen in

Advies aan multinationals.

"Na mijn stage wou ik in de bedrijfs­wereld terecht­komen en niet meteen kiezen voor een traditioneel juridisch beroep. Als junior legal advisor bij PWC geef ik nu vooral adviezen aan buiten­landse multi­nationals die buiten­landse werk­nemers hier in België willen laten wonen en werken."

Christophe Deslypere
oud-student

Advies aan multinationals.

"Na mijn stage wou ik in de bedrijfs­wereld terecht­komen en niet meteen kiezen voor een traditioneel juridisch beroep. Als junior legal advisor bij PWC geef ik nu vooral adviezen aan buiten­landse multi­nationals die buiten­landse werk­nemers hier in België willen laten wonen en werken."

Christophe Deslypere
oud-student

Praktijk.

Project

Elk semester van elk jaar (behalve het eerste semester van jaar één) werk je aan een project. De juridische inhoud van die projecten varieert. Telkens komt een andere rechts­tak of een ander werk­veld aan bod waar je als rechts­practicus later in terecht kan komen, zoals: de recht­bank, het advocaten­kantoor, de overheid, een onder­neming, een bank, het sociaal secretariaat, de notaris, de gerechts­deurwaarder, enzovoort.

In team

Je werkt in team­verband aan die projecten en krijgt echte dossiers voor­geschoteld. Op basis van die dossiers werk je onder meer procedure­stukken, brieven, papers, officiële documenten en adviezen uit. Je krijgt hierbij telkens begeleiding van een lector recht én een lector taal.

Iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

Praktijkgericht taalonderwijs

Professioneel communiceren wordt een belangrijk onderdeel van je job. Daar mag je vanuit gaan. In alle afstudeer­richtingen besteden we er dan ook veel aandacht aan. De focus ligt op de praktijk: op vlot en overtuigend praten, argumenteren, rapporteren en presenteren, zowel in het Nederlands, Frans als het Engels. Maar laat dat je niet afschrikken: tijdens het eerste jaar leer je Frans en Engels op eigen tempo totdat je het vereiste niveau voor het tweede jaar behaalt. Vanuit het taal­loket krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning.

Meer info →

Dubbel diploma

HOGENT biedt je de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studie­traject kan je immers volgen in EPHEC, in Brussel. Dat is een partner­hogeschool van HOGENT waarvan de programma's van de afstudeer­richtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt onder­gedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als EPHEC. Een extra niet te onder­schatten troef op de arbeids­markt.

Match ik met rechtspraktijk?

1

"Recht zal geschieden!” is zonder meer een van je favoriete leuzen.

2

Je beschikt over voldoende sociale voeling, psychologisch inzicht en empathisch vermogen om delicate situaties aan te pakken.

3

Ons rechts­systeem vind je fascinerend. Vooral de praktische kant interesseert je. Je wil dan ook rechten studeren, maar met een praktische insteek.

4

Diepgaand onderzoek schrikt je niet af. Integendeel. Je bijt je graag vast in een moeilijk dossier tot je het licht ziet.

5

Vrienden omschrijven je als een nauwkeurig, ordelijk en gestructureerd persoon.

6

Je bent een kei in het analyseren van non-verbaal gedrag.

Wat na je diploma?

Werken

Naast universitairen is er een grote vraag naar bachelors met een degelijke praktische juridische opleiding. Waar kan je als werknemer aan de slag?

  • In de traditionele juridische sector zoals in een advocaten- of notaris­kantoor of bij een gerechts­deurwaarder.
  • Bij de griffies van de recht­banken, de administratieve diensten van het parket, de justitie­huizen en de gerechtelijke politie.
  • Bij juridische afdelingen van bedrijven, banken, verzekerings­maatschappijen, OCMW, enzovoort.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Een vaak gekozen vervolg­opleiding is een master in de rechten. Via een schakel­programma kan je zo je master­diploma behalen in 3,5 jaar.

Ontdek alle mogelijkheden

Als rechtspracticus of paralegal voer je voorbereidend werk uit. Je doet opzoekingen in rechtspraak en wetgeving, maakt juridische documenten op en formuleert adviezen.

Maar je kan je opleiding ook iets ruimer bekijken. Dan kom je zeker ook in aanmerking voor de meest diverse administratieve, organisatorische en commerciële functies waarin juridische onder­steuning onmisbaar is. Bijvoorbeeld als ambtenaar bij de overheid.

Met je diploma kan je eveneens als zelfstandige aan de slag. Je kan onderzoek verrichten, documenten in goede banen leiden of advies op maat formuleren voor alle mogelijke natuurlijke personen en rechtspersonen.

Sara Sonneville
“Ik heb eerst 1 jaar rechten gedaan maar ben dan veranderd naar rechts­praktijk. Ik zou misschien wel nog steeds willen schakelen naar rechten wanneer ik mijn bachelor­diploma heb, maar dat zie ik dan nog wel.”

Sara Sonneville, student

Bekijk de verschillen tussen rechten & rechtspraktijk →

Chat met Sara →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Juridisch-administratieve ondersteuning

In het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning leer je niet alleen op school maar ook op de werk­vloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechts­deurwaarders, notarissen en griffies. De …

Rechtspraktijk in afstandsonderwijs.

Rechtspraktijk kan je zowel in dag­onderwijs als in afstands­onderwijs volgen. Afstands­leren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie …

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.