- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
De bacheloropleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven, overheden en organisaties aansturen om milieubewust en duurzaam te handelen. Vanuit wetenschappelijke inzichten bouw je aan een betere wereld voor de huidige en volgende generaties.
De uitdaging is bijzonder groot: de wereldbevolking neemt toe en we botsen tegen de planetaire grenzen aan. Dit is een kwestie van mondiaal belang.
Onze samenleving heeft nood aan degelijk geschoolde praktijkspecialisten. Mensen die oprecht begaan zijn met de thema's milieu en duurzame ontwikkeling. Mensen die vanuit verstandige inzichten een betere wereld willen bouwen voor de huidige en volgende generaties. Maar ook op microniveau: mensen die de milieuprestatie van hun bedrijf willen verbeteren. En die willen bijdragen tot veiligheid en welzijn op het werk.
"Ik heb voor milieu- en duurzaamheidsmanagement gekozen omdat ik iets wil doen voor de wereld. Ik wil niet gewoon werken en toekijken hoe de wereld vergaat."
Isaac Vermeulen
oud-student
Vanaf dag één krijg je vakken als duurzame ontwikkeling, mondiale milieuproblematiek, mobiliteit en duurzaam ondernemen. We verdiepen ons ook in het beleid en de regelgeving rond klimaat en milieu. En ook chemie en fysica behoren tot het pakket. Want om milieuprocessen te begrijpen heb je een stevige wetenschappelijke basiskennis nodig. Maar wees gerust: voorkennis is niet vereist.
In de daaropvolgende jaren diep je je milieu- en duurzaamheidskennis verder uit. Je gaat in op alle milieucompartimenten, van water tot bodem en lucht. En je bestudeert zowel de wetenschappelijke achtergrond van de problematiek als de mogelijke technologische oplossingen. Daarnaast zorgen we er steeds voor dat er conform de wetgeving wordt gewerkt. Maar je verwerft ook een bedrijfseconomische achtergrond zodat je bedrijven en overheden perfect kan adviseren over duurzaam ondernemen en milieu-investeringen.
"Ik heb via mijn stage een jobaanbieding gekregen als duurzaamheidsconsultant. Ik coach nu bedrijven en overheden in hun duurzaamheidsstrategie en MVO-aanpak. Volledig mijn ding!"
Melvin Laurent
oud-student
Uniek!
Deze afstudeerrichting kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.
Uniek!
Deze afstudeerrichting kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.
Je gaat zelf regelmatig een bedrijf infiltreren. Wat houdt dat in? Via een bedrijfsbezoek observeer je eerst hoe men de zaken aanpakt. Daarna pleeg je overleg en observeer je verder, terwijl je continu in contact blijft met het bedrijf. Uiteindelijk maak je een analyse van de situatie en stel je een advies voor.
Project milieutechnologie
Je brengt de milieuaspecten van een bedrijf in kaart. Vervolgens analyseer je een of meerdere milieucompartimenten, bijvoorbeeld de afvalwaterproblematiek. Ten slotte stel je een remediëring voor.
Project preventie
Je gaat een week op werkplekleren. In overleg met de preventieadviseur van het bedrijf stel je een risicoanalyse op en stel je een geschikte remediëring voor.
Project duurzaamheidsassessment
Je analyseert de duurzaamheidsprestatie van een bedrijf. Je doet dat door de CO2-voetafdruk te onderzoeken, de materialenkringlopen te bestuderen en een MVO-scan uit te voeren. Vervolgens ontwerp je een duurzaamheidsactieplan voor het bedrijf.
Project duurzaamheidscoördinator
Op basis van de Sustainable Development Goals (SDGs) stel je een duurzaamheidsstrategie op voor een organisatie.
Gastdocenten uit de praktijk
Voor specifieke, beroepsgerichte onderwerpen krijg je les van gastdocenten uit het bedrijfsleven.
Milieu- en duurzaamheidsmanagement, iets voor jou?
Je bent 100% begaan met het milieu en duurzame ontwikkeling.
Je verkiest de circulaire economie en recycleren boven hersenloos consumeren.
Je behoudt graag het overzicht over verschillende uitdagingen op vlak van milieu en maatschappij.
Je engagement wil je dolgraag onderbouwen: zowel op economisch, ecologisch, wetenschappelijk als juridisch vlak.
Je wil graag aan de slag gaan met hands-on cases in een echte bedrijfsomgeving.
Je wil mensen en bedrijven graag in beweging brengen richting duurzaam samenleven en ondernemen.
Preventieadviseur, duurzaamheidscoördinator of je horizonten verruimen in het buitenland.
Keuzetraject preventieadviseur niveau 2
De milieucoördinator staat de bedrijfsleiding bij in hun milieubeleid en de praktische uitvoering ervan.
In veel bedrijven gaan zorg voor het milieu en zorg voor veiligheid en welzijn van werknemers (of preventiemanagement) hand in hand. Daarom kan je in het tweede jaar kiezen om het attest preventieadviseur niveau 2 te behalen.
Dat is een interessante optie, want bedrijven zijn verplicht om een erkend preventieadviseur aan te stellen. Die helpt de werkgever om over het welzijn van de medewerkers te waken.
Keuzetraject duurzaamheidscoördinator
Als alternatief voor de vorming preventieadviseur kan je in je tweede jaar ook kiezen voor een Keuzetraject duurzaamheidscoördinator.
Je krijgt dus de kans om je in het tweede jaar verder te verdiepen in de kennis en skills waarover een duurzaamheidscoördinator best beschikt.
Moeilijke keuze? Geen probleem: je kan beide deelopleidingen ook apart opnemen als micro-credential na je bachelor. Zo kun je uiteindelijk alsnog voor beide gaan.
Keuzetraject Erasmus
Wil je liever je horizonten verruimen, internationaal gaan en je milieucompetenties verder uitdiepen? Geen probleem.
Je kan het pakket preventieadviseur of het pakket duurzaamheidscoördinator ook omwisselen voor een Erasmus uitwisselingsprogramma in het buitenland.
Zo kan je verschillende milieuopleidingen volgen in landen die op het vlak van milieubeleid zeer vooruitstrevend zijn.
Wil je achteraf alsnog het attest preventieadviseur behalen? Geen probleem. Het volstaat om na je opleiding het semester preventieadviseur te volgen.
We werken samen met de volgende buitenlandse hogescholen waar je de onderstaande verdiepende programma's kan volgen:
- Han Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Wind energy project management
- Avans Hogeschool Breda: Biobased Energy and Business Development
- Saxion Hogeschool Eindhoven: Sustainable Area Development & Integrated Water Management
- Inland Norway University of applied sciences: Ecology and conservation
- Xamk Mikkeli Finland: 1) Environmental engineering en 2) Forestry
- Turku University of applied sciences Finland: Energy and Environmental Technology
- University of Southern Denmark: Environmental and resource management
“Ik wil de klimaatverandering helpen aanpakken door duurzame strategieën te ontwikkelen die bedrijven én het milieu ten goede komen."
Jonathan De Smet
oud-student
“Ik wil de klimaatverandering helpen aanpakken door duurzame strategieën te ontwikkelen die bedrijven én het milieu ten goede komen."
Jonathan De Smet
oud-student
Wat na je diploma?
Werken
Naast je bachelordiploma ontvang je ook het attest van milieucoördinator niveau B. Met deze opleiding kan je dus aan de slag als milieucoördinator of als duurzaamheidsadviseur in een bedrijf of in een consultancybureau. Maar ook als milieudeskundige, duurzaamheidsdeskundige of klimaatdeskundige in je gemeente, bij een overheidsinstelling of een ngo.
In bedrijven worden de functies milieucoördinator en preventieadviseur vaak gecombineerd door een en dezelfde persoon. Voor beide functies heb je een officieel erkend attest op zak. Je kan hierdoor solliciteren voor de prestigieuze job van ESQ (environment, safety, quality), QHSE (quality, health, safety & environment) of SHE manager (safety, health & environment). Je zult zien: tal van bedrijven zijn op zoek zijn naar zo'n witte raaf.
Ook de vraag naar duurzaamheidsdeskundigen neemt sterk toe, zowel op vlak van consultancy als binnen organisaties. Zo kan je na deze opleiding aan de slag als duurzaamheidscoördinator of duurzaamheidsadviseur voor bedrijven en overheidsorganisaties.
Verder studeren
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:
- een masteropleiding milieuwetenschap (via een schakeljaar)
- een micro-credential duurzaamheidscoördinator, ecologische duurzaamheid of preventieadviseur niveau 2
- via een verkort traject bedrijfsmanagement (1 tot 2 jaar) een tweede bachelor in een andere afstudeerrichting
- een bachelor-na-bacheloropleiding internationaal bedrijfsmanagement
Nog vragen?
Zit je nog met vragen? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar katrijn.cierkens@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
Facebookpagina HOGENT bedrijfsmanagement →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.