- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Vlaanderen is een echte kmo-regio. Maar liefst 96% van het totale aantal Vlaamse ondernemingen stelt minder dan 50 mensen te werk. Dat is goed voor 42% van de tewerkstelling in Vlaanderen. Aangezien kmo's het met minder mensen doen, zijn de taken er niet altijd strikt verdeeld. Daarom moeten de werknemers in een kmo veelzijdig zijn. Daar speelt deze opleiding ook op in.
Je krijgt inzicht in alle aspecten van het zakelijk ondernemen:
- commercieel beleid
- strategisch denken
- duurzaam ondernemen
- financieel management
- administratieve bedrijfsprocessen
- juridisch beleid
- HRM
- marketing
- innovatie
Het doel van de opleiding is dat je een bedrijf leert bekijken vanuit de helikopterview van een manager. Dat je het overzicht bewaart en de samenhang leert zien, zonder daarom de belangrijke details uit het oog te verliezen.
Managementvaardigheden staan centraal in deze opleiding. Je leert functioneren binnen een team, scherpt je leidinggevende talenten aan en versterkt je onderzoeksvaardigheden.
"Ik ben graag bezig met de strategie van een onderneming en kan nu wel alle pilaren van een business toelichten. Dat was ook de reden waarom ik heb gekozen voor kmo‑management."
Frederik De Keyser
oud-student
“Kmo-management was de juiste keuze voor mij: ik vond helemaal mijn ding bij de ondernemende vakken, de businessprojecten en de buitenlandse stage.”
Jacob Leysen, oud-student en mede-oprichter Sundo
“Kmo-management was de juiste keuze voor mij: ik vond helemaal mijn ding bij de ondernemende vakken, de businessprojecten en de buitenlandse stage.”
Jacob Leysen, oud-student en mede-oprichter Sundo
Praktijk.
Eerste jaar: werkplekleren
en innovation lab
Via werkplekleren (kortlopende stage) en de bijbehorende strategische oefeningen krijg je inzicht in hoe bedrijven hun strategie aanpakken. Je gaat ook dieper in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het innovation lab leer je belangrijke, technologische ontwikkelingen in kaart te brengen en vervolgens kansen te spotten om werkwijzen, producten en diensten te vernieuwen.
Tweede jaar: ondernemingsplan
In het tweede jaar werk je in groep een ondernemingsplan uit. De focus ligt daarbij vooral op de strategische aanpak, de communicatie en de financiële planning. Naast het businessaspect zal je veel aandacht besteden aan teamspirit, creativiteit en communicatievaardigheden.
De volgende stap? Je ondernemingsplan uitvoeren en een Student Company oprichten. Het project focust zowel op het zakelijk als het persoonlijk ondernemerschap. Het biedt je ook de kans om een stevig netwerk uit te bouwen.
Derde jaar: business cases en stage
In het derde jaar pak je real life business cases aan. Wat houdt dat in? Je leert hoe je een intelligente analyse maakt van de verschillende bedrijfsprocessen. Hoe je verbetervoorstellen formuleert. En hoe je ze vervolgens in een managementsysteem integreert. Wat heb je nodig om je businessconcepten succesvol af te ronden? Een kritische houding, probleemoplossend denken en een flinke dosis creativiteit.
Op het einde van je opleiding draai je ongeveer drie maanden intensief mee in een bedrijf of organisatie uit het werkveld. Als werkstudent kan je ook stage lopen in je eigen onderneming.
Iets vragen aan onze studenten?
Ondernemen tijdens je opleiding?
Wie wil, kan tijdens de opleiding al een eigen onderneming opstarten. Neem daarvoor contact op met het HOGENT E(ntrepreneurial)-Lab. Heel wat studenten gingen je voor. Ontdek hun verhalen op hogent.be/e-lab.
Internationale ervaring
Je krijgt verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Zo kan je kiezen om stage te lopen in het buitenland of om via een internationale uitwisseling (Erasmus) een semester in het buitenland te studeren. Wees gerust: HOGENT helpt je met alle paperassen, financiële ondersteuningsmaatregelen en logistieke obstakels.
Match ik met kmo-management?
Je bent een geboren ondernemer. Wanneer je een doel voor ogen hebt, dan ga je ervoor. Vollenbak!
Als rasechte teamplayer manage je graag een groep mensen naar succes.
Vrienden en familie omschrijven je als een doorzetter. Een dynamische persoon die een resultaat kan neerzetten.
Als problem solver durf je al eens buiten de lijntjes te kleuren.
Moeilijkheden en obstakels transformeer je tot opportuniteiten.
Je hebt een feeling voor business en bent van alle markten thuis.
Wat na je diploma?
Werken
Kmo-management is de ideale studierichting als dit je toekomstplan is:
- Je wil je eigen business opstarten. Wie wil, kan zelfs tijdens de opleiding al een eigen zaak opstarten. Neem daarvoor contact op met het HOGENT E(ntrepreneurial)-Lab. Heel wat studenten kmo-management gingen je voor.
- Je wil een bestaand bedrijf overnemen, bijvoorbeeld het familiebedrijf.
- Je wil ondernemen binnen een bestaande kmo of organisatie. Via deze veelzijdige professionele opleiding krijg je alle aspecten van het ondernemerschap onder de knie.
Benieuwd waar onze afgestudeerden zoal terechtkomen?
Verder studeren
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:
- het postgraduaat ondernemen (een samenwerking tussen HOGENT en Odisee op initiatief van Broeikas)
- een masteropleiding handelswetenschappen (via een schakelprogramma)
- een banaba internationaal bedrijfsmanagement
- via een verkort traject (één jaar) een tweede diploma bedrijfsmanagement: accountancy-fiscaliteit, financiën en verzekeringen, marketing, rechtspraktijk of supply chain management.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar luc.vandingenen@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
Facebookpagina HOGENT bedrijfsmanagement →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Bedrijfsmanagement
In de bachelor bedrijfsmanagement kan je kiezen tussen 7 afstudeerrichtingen en 1 allround opleiding: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …