Foto Bachelor voedingstechnologie

Voedingstechnologie.

V

Voedingstechnologie.

Zie jij het helemaal zitten om je eigen voedingsproduct te ontwikkelen? Op een maatschappelijk verantwoorde manier, met aandacht voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid? Dan is de afstudeerrichting voedingstechnologie van de bachelor agro- en biotechnologie jou op het lijf geschreven.

Wat is voedingstechnologie?

Voedingstechnologie is een afstudeerrichting van de bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedings­processen. Van productie- en conserversingsmethodes tot technologische processen en kwaliteitsanalyses. Je analyseert niet alleen voedingsmiddelen, je ontwikkelt ook zelf een gloednieuw voedingsproduct.

Kortom, deze afstudeerrichting combineert technologie en de wetenschap achter voeding. Je verdiept je in gezondheid, smaak, technologie en voedingstrends.

Kom naar een infodag

Wat leer je in de opleiding voedingstechnologie?

  • Je voedingsmiddelen ontwikkelen van ingrediënt tot etiket.
  • Je organiseert smaaktesten voor je eigen creatie.
  • Je leert de veiligheid en kwaliteit van voedingsmiddelen in te schatten door zelf proeven uit te voeren.
  • Je leert nieuwe voedingstrends te spotten én te anticiperen.
  • Je begrijpt welke rol de voedingssector heeft in de transitie naar gezonde, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Sfeerbeeld
"Dankzij deze opleiding heb ik mezelf opgewerkt van slager naar productieleider tot producttechnoloog. Ik leerde het verband leggen tussen ingrediënten, processen en producten en ontdekte hoe veelzijdig voeding is."

Frederik De Coensel,
oud-student

Voedingstechnologie in drie kernwoorden: experimenteren, analyseren en (trends) spotten.

Wat leer je in de opleiding voedingstechnologie?

Je leert alles wat bij een job als zelfstandig tuinaannemer of publieke sector komt kijken. De hoofdbrok? Plantenkennis en groenaanleg en -beheer.

Experimenteer met smaken, ingrediënten en processen.

Je komt alles te weten over hoe een voedingsmiddel wordt gemaakt. Je experimenteert in onze foodlabs met verschillende ingrediënten, productie- en conserveringsmethodes en procestechnologieën. En je maakt tijdens bedrijfsbezoeken in binnen- en buitenland kennis met allerhande industriële processen.

De kers op de taart? Je leert niet alleen voedingsmiddelen maken zoals yoghurt, kaas, brood, bier en vlees. Je leert ook zélf recepten bedenken en perfectioneren en ontwikkelt je eigen voedingsmiddel.

Je gaat samen met je medestudenten aan de slag in onze foodlabs en de R&D-laboratoria van voedingsbedrijven.

Volg een open les

Test voedselveiligheid en voedselkwaliteit.

Je verdiept je in de risico's van allergenen en kruisbesmeeting. Daarbij voer je de meest uiteenlopende proeven uit in onze labo's, van (fysico)chemische, microbiologische en sensorische tot reologische proeven. Je leert bedrijven adviseren over hoe ze hun kwaliteitszorgsystemen kunnen verbeteren.

En niet onbelangrijk: je weet precies hoe je een goed etiket opmaakt voor je eigen voedingsmiddel!

Je leert precies hoe je een voedingsmiddel analyseert en risico's vermijdt.

Volg een open les

Spot en anticipeer op voedingstrends.

Plant-based, gezonde voeding, algen, beauty food ... Je gaat actief op zoek naar nieuwe trends in de voedingssector. Je trekt samen met je medestudenten naar vakbeurzen in binnen- en buitenland om de markt te verkennen.

Verder leer je hoe je de levensmiddelenwetgeving toepast. En je staat stil bij belangrijke maatschappelijke thema’s zoals voedselfraude, voedselverspilling en GGO’s.

Hoe kan jij bijdragen aan lekkere, voedzame en veilige voeding voor iedereen?

Kiezen voor praktijk

De verhouding tussen theorie en praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding tussen theorie en praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onder­zoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brain­stormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een business­plan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

Internationaal

Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuze­vakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partner­scholen of vak­beurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

Twee stageperiodes

Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten. Een stage dichtbij jouw woon­plaats kan natuurlijk ook.

Voedingstechnologie, iets voor mij?

1

Je wil je een eigen voedingsmiddel ontwikkelen zoals een groente-ijsje.

2

Smaaktesten organiseren voor een nieuwe koffie­melange? Dat zie je helemaal zitten.

3

Maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier: veilig, kwalitatief en duurzaam.

4

Je let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat voor de ham en kipfilet.

5

Je inspecteert regelmatig de houdbaarheidsdatum van voedingswaren.

6

En je gooit geen enkel product in de winkelkar zonder eerst het etiket grondig te checken.

Wat na je diploma?

De voedingsindustrie is een van de grootste sectoren. Je hebt tal van jobmogelijkheden in binnen- en buitenland. In voedingsbedrijven kan je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • productontwikkelaar
  • medewerker binnen een onderzoeksteam
  • laborant
  • kwaliteitsverantwoordelijke
  • productieverantwoordelijke die instaat voor het optimaliseren van de productieprocessen

Daarnaast kan je aan de slag:

  • bij de toeleveringsbedrijven van de voedingsindustrie
  • bij bedrijven die ingrediënten, verpakkings-materialen en apparatuur produceren
  • bij de dienstensector als kwaliteitsconsultant
  • als kwaliteitsauditor ten dienste van de grote retailbedrijven
  • als controleur of inspecteur bij het FAVV
  • als onderzoeksmedewerker in een onderzoeksinstelling
  • als laborant in een kwaliteitslaboratorium
  • als leerkracht in het onderwijs

Brochure aanvragen.

Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?

download de brochure →
ontvang de brochure per post →

Studiekeuze gemaakt?

Helemaal overtuigd van je studiekeuze? Schrijf je dan nu in en start in september aan de lerarenopleiding secundair onderwijs.

Schrijf je in

Wil je wel iets doen binnen agro- en biotechnologie, maar twijfel je nog over wat dan precies?

bekijk alle afstudeerrichtingen →

Andere opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.

studiekeuzeplatform →

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting voedingstechnologie.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting voedingstechnologie.

Hoeveel kost deze opleiding?

Dat hangt af van studietraject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan. Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermings­materiaal, studie-uitstappen …

overzicht van de studiekosten →

Waar heb ik les?

Je hebt les op campus Melle en in de foodlabs op campus Schoonmeersen. Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, de onderzoekscentra en het werkveld in de buurt krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. Je trekt geregeld ook naar ILVO Food Pilot en voedings-bedrijven.

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De gemeenschappelijke vakken volg je samen met de studenten uit de andere richtingen, in een groep van 100 tot 150 studenten. Voor de praktijkoefeningen werken we bewust met kleinere groepen van ongeveer 25 studenten.

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.30 uur en uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een fulltime job.

Andere vragen? Stel ze gerust!

profielfoto Delina Van Laere

Delina Van Laere

Lector

Chat met Delina
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bachelor agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Dankzij de nieuwe uitstroomprofielen …

Verkort traject agro- en biotechnologie

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en biotechnologie …

Micro-credential agro food sustainability

In de opleiding agro food sustainability (1 semester) leer je de agrofood­keten verduurzamen, van productie tot consumptie. Ontdek hoe jouw bedrijf een rol kan spelen in het voeden van de …

Biotechnologie
De graduaats­opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.
Productiebeheer

In het graduaat productiebeheer kan je kiezen tussen twee trajecten: voeding of landbouw en tuinbouw. Je maakt kennis met alle facetten van het productie­proces. De opleiding omvat …

Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
Labels: Vesalius