Facebook Pixel Bachelor in de voedingstechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de voedingstechnologie

Voedingstechnologie.

V

Voedingstechnologie.

Je bent gefascineerd door het hele voedingsproces: van tomatenzaadje tot ketchup? En je volgt de laatste voedingstrends? Kies dan in je eerste jaar agro- en biotechnologie voor de richting voedingstechnologie.

Product en proces

Je bestudeert (innovatieve) productie- en conserverings­methoden, krijgt een overzicht van de verschillende proces­technologieën en welk effect ze hebben op de grondstoffen.

Die kennis verwerf je door aan de slag te gaan in de proef­laboratoria voor zuivel­technologie, graan- en bak­technologie en brouwerij­technologie of in de R&D-laboratoria van voedings­bedrijven. Daar produceer je yoghurt, kaas, brood, bier en vlees­producten. En je leert er recepten te ontwikkelen en verder te optimaliseren. Zo kom je alles te weten over de functionele rol van elk (nieuw) ingrediënt.

De vele bezoeken aan binnen- en buitenlandse voedings­bedrijven dompelen je onder in de industriële productie­processen. Als kers op de taart is er het project Food Design. De opdracht? In team een innovatief voedings­middel ontwikkelen van A tot Z.

Veiligheid en kwaliteit

Je voert (fysico)chemische, microbiologische, sensorische en reologische analyses uit op voedings­middelen. Zo leer je de resultaten van de proeven te interpreteren en op die manier de veiligheid en de kwaliteit van een voedings­middel in te schatten. Je komt meer te weten over de risico's van allergenen en kruis­contaminatie. Je leert bedrijven adviseren over het optimaliseren van hun kwaliteitszorg­systemen. En ten slotte raak je bedreven in het opstellen van een gepast etiket voor je eigen voedingsmiddel.

Voeding en maatschappij

Als voedingstechnoloog ben je altijd op zoek naar nieuwe voedingstrends. Samen met je medestudenten trek je naar nationale en internationale vakbeurzen om de markt en zijn niches te verkennen. Maar ook om de maatschappelijke rol van de sector te leren kennen in een (inter-)nationale context. Je merkt al gauw: gezonde voeding en duurzaam omgaan met voedsel zijn sleutelbegrippen in de sector. Om voeding te produceren moet je ook de wetgeving kennen. Je maakt kennis met de levensmiddelenwetgeving en leert deze toepassen. Ten slotte sta je ook stil bij enkele actuele thema's zoals voedselfraude, voedselverspilling en GGO's in de voeding.

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onder­zoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brain­stormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een business­plan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

Internationaal

Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuze­vakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partner­scholen of vak­beurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

Twee stageperiodes

Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten. Een stage dichtbij jouw woon­plaats kan natuurlijk ook.

Match ik met deze opleiding?

1

Je zou graag een eigen voedingsmiddel ontwikkelen, zoals een groente-ijsje.

2

Smaaktesten organiseren voor een nieuwe koffie­melange? Dat zie je helemaal zitten.

3

Maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier: veilig, kwalitatief en duurzaam.

4

Je let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat voor de ham en kipfilet.

5

Je inspecteert regelmatig de houdbaarheidsdatum van voedingswaren.

6

En je gooit geen enkel product in de winkelkar zonder eerst het etiket grondig te checken.

Wat na je diploma?

De voedingsindustrie is een van de grootste sectoren in België en Europa. Er zijn dan ook tal van jobmogelijkheden. In een voedingsbedrijf kan je verschillende functies opnemen:

  • als productontwikkelaar
  • als medewerker binnen een onderzoeksteam
  • als laborant
  • als kwaliteitsverantwoordelijke
  • als productieverantwoordelijke die instaat voor het optimaliseren van de productieprocessen

Daarnaast kan je aan de slag:

  • bij de toeleveringsbedrijven van de voedingsindustrie
  • bij bedrijven die ingrediënten, verpakkings-materialen en apparatuur produceren
  • bij de dienstensector als kwaliteitsconsultant
  • als kwaliteitsauditor ten dienste van de grote retailbedrijven
  • als controleur of inspecteur bij het FAVV
  • als onderzoeksmedewerker in een onderzoeksinstelling
  • als laborant in een kwaliteitslaboratorium
  • als leerkracht in het onderwijs

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermings­materiaal, studie-uitstappen …

Overzicht van de studiekosten

Waar heb ik les?

Je hebt les op campus Melle en in de foodlabs op campus Schoonmeersen. Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, de onderzoekscentra en het werkveld in de buurt krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. Je trekt geregeld ook naar ILVO Food Pilot en voedings-bedrijven.

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je samen met ongeveer 100 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (±25 studenten).

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.30 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt. 

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Meer weten? Chat met een student.

profielfoto Trui Cambie

Trui

Student

Chat met Trui
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Verkort traject agro- en biotechnologie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Micro degree agro food sustainability

Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …

Biotechnologie
De graduaats­opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.
Productiebeheer

In het graduaat productiebeheer kan je kiezen tussen twee trajecten: voeding of landbouw en tuinbouw. Je maakt kennis met alle facetten van het productie­proces. De opleiding omvat …

Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.