Foto Bachelor in de landbouw

Landbouw.

L

Landbouw.

Aan HOGENT krijg je een brede basis in de landbouwsector. De tewerkstellingsmogelijkheden zijn dan ook divers. Specialiseren kan door keuzevakken in plantaardige productie, veeteelt, smart farming en sustainability of the agro-foodchain. Ook de keuze van jouw stageplaats en het onderwerp van jouw bachelorproef liggen in jouw handen.  

Dierlijke productie

Je verdiept je in de verschillende productie­systemen voor melkvee, vleesvee, varkens en pluimvee en in algemeen dier­management. Dat houdt onder meer in: dieren­gezondheid, ziektepreventie, uitgebalanceerde voeding, adequate huis­vesting en dieren­welzijn. Je bestudeert ook de genetica en leert wat selectie en fokkerij in een landbouw­bedrijf precies inhouden. Je wordt voorbereid op uiteenlopende functies binnen de veeteeltsector.

Smart farming en landbouwmechanisatie

Het belang van mechanisatie en automatisatie wordt steeds groter en dat in elke tak van de landbouw. Van basisvaardigheden zoals trekkers, hydraulica, pompen en elektriciteit tot gespecialiseerde landbouwmachines voor akkerbouw en veeteelt, de technologie evolueert voortdurend. Je wordt een deskundige gebruiker van deze geavanceerde automatisatietools. Je krijgt een diepgaand inzicht in de rol van smart farming en weet landbouwers aan de nieuwste landbouwtechnologieën te verbinden.

Plantaardige productie

Je maakt kennis met alle productie­factoren voor een geslaagde teelt zoals: duurzaam bodem­beheer, beredeneerde bemesting, teelt­planning, geïntegreerde gewas­bescherming, kwaliteit en bewaring. Teelt­management van de belangrijkste teelten komt ook aan bod. Of je nu als teelt­manager aan de slag gaat of in de agrochemie of zaad­sector wil werken: dit biedt je de brede basis die je nodig hebt. En niet te vergeten: je behaalt ondertussen je fyto­licentie.

Agrarisch bedrijfsmanagement en bio-economie

Verdiep je in de diverse verdienmodellen van morgen. Je krijgt inzicht in prijs­vorming, het opstellen van een business­plan, markt­onderzoek, resultaten­rekening … Je neemt alle management­aspecten van de landbouw­sector onder de loep, waaronder: duurzame energie, fiscaliteit, rendabiliteits­analyses, wet- en regelgeving, circulaire en multi­functionele landbouw. Jouw toekomst van agrarisch ondernemen begint hier.

Sfeerbeeld
"De landbouw is een sector die continu verandert. De kennis van de landbouwers moet dan ook mee veranderen. Dat leer ik hier'. 


Louis Ghyselings, 
student landbouw

chat met een student

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor innovatie.

HOGENT is de enige hogeschool in Vlaanderen met een eigen proefhoeve. Als student landbouw ga je actief aan de slag met de onderzoekers. Je trekt ook naar Biocentrum Agri-vet en naar de proefstal voor varkens in Merelbeke.

Naar de proefhoeve Bottelare

Kiezen voor innovatie.

HOGENT is de enige hogeschool in Vlaanderen met een eigen proefhoeve. Als student landbouw ga je actief aan de slag met de onderzoekers. Je trekt ook naar Biocentrum Agri-vet en naar de proefstal voor varkens in Merelbeke.

Naar de proefhoeve Bottelare

Praktijkgericht

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. In je tweede modeltraject heb je een kennismakingsstage van vier weken. In het derde jaar heb je een eindstage van twaalf weken. Je kiest je stage uit de contactendatabase van HOGENT of je stelt zelf een stageplaats voor.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan.Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Dankzij het E-Lab is ook dat mogelijk.

Internationaal

Je gaat op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Mag het iets meer zijn? Dan kies je één of twee internationaal getinte keuzevakken en kan je zelfs een semester in het buitenland studeren. Je stage kies je dicht bij huis, binnen de grenzen van Europa of ergens in de wijde wereld.

Match ik met deze opleiding?

1

Je hebt een hart voor de landbouw en je houdt van planten en dieren.

2

Je bent gefascineerd door de productie van voedsel en de verdere mechanisering en digitalisering van de landbouw.

3

Je wil graag je agrarische managementskills uitbouwen.

4

Je ligt wakker van duurzame voedsel­productie.

5

Herken je je hierin? Zoek niet verder. De richting landbouw is de geknipte opleiding voor jou.

Wat na je diploma?

Maak kennis met Mattijs, zaakvoerder in stalinrichting.

Werken

Je kan aan de slag bij toeleveringsbedrijven van de land- en tuinbouw. Denk maar aan bedrijven die zaaizaden, meststoffen, veevoeders en landbouw­machines produceren. Maar ook bij bedrijven die actief zijn in gewas­bescherming, fokkerij, stallenbouw, automatisering, enz.

De hedendaagse land- en tuinbouw­bedrijven zoeken technisch onderlegde managers. Maar ook voor wie een functie ambieert in bedrijfs­begeleiding, verkoop, onderwijs, voorlichting, enz. biedt de richting landbouw een brede basis.

Je kan ook aan de slag in een onderzoeks- of overheids­instelling of als kwaliteits­controleur (bijvoorbeeld bij het Federaal Voedsel-agentschap). En vergeet ook niet de mogelijk­heden in ontwikkelings­samenwerking en in buitenlandse bedrijven.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? Dit zijn veel gekozen trajecten na deze bachelor:

Ontdek alle mogelijkheden

Maak kennis met akkerbouwer Steven.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

profielfoto Liebke Baeyens

Vraag het aan Liebke

student

Chat met Liebke

Welke voorkennis is vereist?

Moet je via je afkomst of opleiding een achtergrond hebben in de richting landbouw? Neen. Studenten met diverse achtergronden vinden hun weg naar deze richting. 

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je samen met ongeveer honderd studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen …

Overzicht van de studiekosten

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.30 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →