Foto Bachelor dierenzorg

Dierenzorg.

D

Dierenzorg.

Wil jij zieke en gewonde dieren helpen? Alles leren over paarden of wildlife? Of weten hoe je een dierenpark uitbaat? In de afstudeerrichting dierenzorg van de bachelor agro- en biotechnologie stippel je al tijdens je studies je carrièrepad uit als dierspecialist. In het tweede jaar kan je kiezen je tussen vier uitstroomprofielen: diermanagement, dierverpleegkunde, paard of wildlife.

Nieuw: 4 uitstroomprofielen

Wil jij een brede basis in dierenzorg, of je specialiseren in een specifiek vak? In de vernieuwde afstudeerrichting dierenzorg van de bachelor agro- en biotechnologie kan het allebei. Je krijgt een brede basis mee én je wordt de dierspecialist waar jij van droomt: diermanager, dierverpleegkundige, paardmanager of wildlifespecialist.

In het skillslab op de campus kan je je skills als dierspecialist in spe naar hartenlust oefenen op levensechte dummy’s. Zo heb je je vak in je vingers wanneer je afstudeert. De kers op de taart? Je behaalt alle certificaten die je nodig hebt om meteen aan de slag te gaan in je droomjob.

Kom naar een infodag

Wat leer je?

  • Je krijgt een brede basis in dierenzorg en -verpleegkunde. Naargelang je uitstroomprofiel verdiep je je in de verzorging van paarden, wilde dieren of alle andere mogelijke diersoorten.
  • Je leert dieren ‘lezen’ en gedragsproblemen herkennen en bijsturen. Je weet hoe je dieren kan trainen voor specifieke contexten. En je verdiept je welzijn bij proefdieren.

  • Je leert hoe je een context creëert waar paarden, wilde dieren en alle andere dieren floreren.
Sfeerbeeld
"Ik ben vaste medewerker in het Dierenasiel Gent. Vandaag begeleid ik zelf stage-studenten uit Melle. De band met de opleiding is voor het leven."

Arne Martens
Oud-student

 

 

← terug naar agro- en biotechnologie

Welke dierspecialist word jij?

In je tweede jaar kan je kiezen tussen een specialisatie in diermanagement, dierverpleegkunde, paard of wildlife.

Welke dierspecialist word jij?

In je tweede jaar kan je kiezen tussen een specialisatie in diermanagement, dierverpleegkunde, paard of wildlife.

Diermanagement.

Een breed profiel

Diermanagement is de meest allesomvattende van de vier uitstroomprofielen. Je krijgt een brede, algemene opleiding in dierenzorg. Zo kan je na je diploma nog alle kanten uit als dierenverzorger.

Professionele bonus: tijdens je studies behaal je het attest proefdierkunde (Felasa B) om met proefdieren te mogen werken.

Wat komt aan bod?

Diermanagement en alles wat bij een dierenpark, manege, asiel, kinderboerderij of dierenpension komt kijken.

Je verdiept je ook in dierenwelzijn en dierenzorg. En je specialiseert je in een vak naar keuze, van sportbegeleiding en revalidatie tot zoodieren en wildlife.

Volg een open les

Dierverpleegkunde.

Voor dierverpleegkundigen in spe

In het uitstroomprofiel dierverpleegkunde leer je alle kneepjes van het vak om later aan de slag te gaan als dierverpleegkundige of dierenartsassistent.

Professionele bonus: je behaalt tijdens je studies het attest proefdierkunde (Felasa B) en het attest van gemachtigde in de radiologie. Dit uitstroomprofiel zit bovendien in aanvraag voor een accreditatie door ACOVENE (Accreditation Committee for Veterinary Nursing Education), waarmee je diploma straks internationaal wordt erkend. 

Wat komt aan bod?

Als dierverpleegkundige in spe leer je de meest uiteenlopende dieren verzorgen, verlossen en redden. Je verdiept je in het diergeneeskundig instrumentarium, preventieve en curatieve verzorgingsmethoden, farmacologie, anesthesie en medische beeldvorming.

Je leert ook professioneel communiceren met klanten, komt alles te weten over administratief beheer en leert samenwerken met andere disciplines.

Volg een open les

Paard.

Voor échte paardenliefhebbers

Een echte paardenliefhebber en droom je ervan om een manege te runnen? Dan is het uitstroomprofiel paardmanagement helemaal jouw ding.

Professionele bonus: je behaalt tijdens je studies je fytolicentie P2 voor professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 

Wat komt aan bod?

Je leert alles over paardmanagement en hoe je paardenfokkerij runt, van voedingsmanagement en graslandbeheer tot specifieke regelgeving.

Verder verdiep je je in paardengedrag en welke factoren het welzijn en de prestaties van een paard beïnvloeden. En je specialiseert je in paardenzorg en -verpleegkunde.

Volg een open les

Wildlife.

Leer werken met wilde dieren

Droom jij ervan om met wilde dieren werken? Dan is dit uitstroomprofiel het perfecte uitgangspunt. Je komt alles te weten over de verzorging, huisvesting, voeding en het transport van de meest uiteenlopende wilde diersoorten. Zowel inheemse als exotische soorten passeren de revue, zoals egels, vossen, wolven, zeehonden, leeuwen, zebra's, olifanten ...

Professionele bonus: je behaalt tijdens je studies het attest proefdierkunde (Felasa B). 

Wat komt aan  bod?

Je leert alles over het beheer van wilde dieren en hoe je een context creëert waar wilde dieren floreren.

Je verdiept je ook in het welzijn van wilde dieren, natuurbehoud, en je leert de basis van medische technieken, onderzoeksmethodes en ziektes die wilde dieren kunnen treffen.

Volg een open les

Kiezen voor praktijk.

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratie­taken, projecten, proef­ondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienst­verlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratie­taken, projecten, proef­ondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienst­verlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brain­stormen over een wild idee en het vervolgens uit­werken tot een business­plan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onder­neming opstarten? Ook dat is mogelijk.

Internationaal

Je wordt tijdens de lessen onder­gedompeld in een inter­nationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee inter­nationaal getinte keuze­vakken. Je gaat ook op studie­reis naar het buiten­land om er bedrijven, buiten­landse partner­scholen of vak­beurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buiten­land studeren.

Twee stageperiodes

Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en bio­technologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

Het gaat om een kennismakings­stage van vier weken in je tweede model­traject (binnen Europa). En een eind­stage van twaalf weken in het derde model­traject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woon­plaats kan natuurlijk ook.

Dierenzorg, iets voor mij?

1

Je bent al van kinds af aan gepassioneerd door dieren en begaan met het welzijn van dieren.

2

Je wil weten
wat de job van
dierverpleegkundige
precies inhoudt.

3

Je wil je verdiepen inJe hebt grote interesse in hoe asielen, dieren­pensions en dieren­tuinen beheerd worden.

4

Maar ook maneges, landbouw­bedrijven en kinder­boerderijen fascineren je.

5

En je wil ook het fijne weten over wilde dieren, proef­dieren en dieren die ingezet worden in de hulp­verlening.

6

Kortom, je wil een brede basis in dierenzorg én je specialisatie ontdekken en ontwikkelen.

Wat na je diploma?

Werken

Je kan als dierenverzorger of dierenmanager aan de slag in een diergezondheidscentrum, dierentuin, asiel, fokkerij, kwekerij, opvangcentrum, manege of trainingsstal ...

Of je kan aan de slag als:

  • dierenartsassistent en trainer
  • biotechnicus in onderzoeks- en proefdiercentra
  • lesgever in het secundair onderwijs
  • vertegenwoordiger in de diergeneeskundige industrie of de diervoederbranche ...

Verder studeren

Je kan een schakelprogramma volgen naar een Master of Science in de biowetenschappen aan de universiteit. Of je verdiepen in duurzame voedselproductie of dierlijke productie met een micro-credential.

Je blik verruimen? Bekijk al onze vervolgopleidingen bij Yonk.

Brochure aanvragen.

Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?

download de brochure →
ontvang de brochure per post →

Studiekeuze gemaakt?

Helemaal overtuigd van je studiekeuze? Schrijf je dan nu in en start in september aan de lerarenopleiding secundair onderwijs.

Schrijf je in

Wil je wel iets doen binnen agro- en biotechnologie, maar twijfel je nog over wat dan precies?

bekijk alle afstudeerrichtingen →

Andere opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.

studiekeuzegids →

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting dierenzorg.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting dierenzorg.

Wanneer moet ik een richting kiezen?  

Vanaf dag 1. Al vanaf het eerste academiejaar kies je voor dierenzorg, groenmanagement, landbouw of voedingstechnologie. Je kiest met andere woorden onmiddellijk voor jouw persoonlijke interesses.  

Wanneer moet ik een uitstroomprofiel kiezen? 

Pas in het tweede academiejaar.  

Hoe groot zijn de groepen?

De gemeenschappelijke vakken volg je samen met de studenten uit de andere richtingen, in een groep van 100 tot 150 studenten. Voor de praktijkoefeningen werken we bewust met kleinere groepen van ongeveer 25 studenten. 

Hoeveel kost de opleiding?

Dat hangt af van studietraject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan.

overzicht van de studiekosten →

Is er studiebegeleiding?

Vanaf je studiekeuze tot je eerste job kan je rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Van studiekeuzebegeleiding en studietrajectbegeleiding over studiebegeleiding en studiebegeleiding+ voor studenten met een functiebeperking tot financiële en psychosociale ondersteuning.

ondersteuning en begeleiding →

Andere vragen? Stel ze gerust!

profielfoto Bonnie Valgaeren

Bonnie Valgaeren

Lector

Chat met Bonnie
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

I


Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →