Foto Endoscopie­verpleegkundige

Endoscopie-verpleegkundige.

E

Endoscopie-verpleegkundige.

Zie je jezelf als verpleegkundige in een actieve, ondersteunende rol naast de arts, waarbij je zelf ook praktisch aan de slag gaat? Wil jij je verdiepen in de complexe discipline van endoscopische onderzoeken en interventies? Dan is deze gespecialiseerde opleiding voor echte doeners jou op het lijf geschreven. Naast de theoretische kennis verwerf je hands-on inzichten door tijdens simulaties hoogtechnologische materialen te verkennen.

Het is de enige gespecialiseerde opleiding in Vlaanderen voor verpleegkundigen met interesse in de endoscopie van de lucht­wegen, pancreas, galwegen en lever­pathologie.

Endoscopieverpleegkunde is een zeer afwisselend beroep dat door de technische kant ervan voortdurend in ontwikkeling is. Interesse in moderne apparatuur en je technische vaardigheden aanscherpen is dus een must. Je hanteert veel verschillende instrumenten voor allerhande behandelingen en onderzoeken binnen diverse specialismen. Dit maakt het vak uitermate dynamisch, boeiend en uitdagend.

Je assisteert de arts en bent er voor de patiënt. Je hebt dus een belangrijke rol in de voorbereiding en tijdens de scopie en hebt regie over de onderzoekszaal. Enerzijds word je in je opleiding getraind om heel nauwkeurig te werken en snel te kunnen schakelen. Anderzijds is het ook cruciaal dat je zorgzaam bent en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je hebt tenslotte ook een belangrijke rol in het geruststellen van de patiënt.

Als endoscopisch verpleegkundige ben je ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het materiaal en wordt je getraind in infectiepreventie.

Theorie én praktijk

Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de endoscopische units van de vier grote universitaire centra: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Je krijgt les van vakspecialisten die verbonden zijn aan deze universitaire centra.

Theoretische en praktijk­lessen wisselen elkaar af. De workshops, waar je de nieuw verworven inzichten hands-on kan inoefenen, verlopen in samenwerking met bedrijven gespecialiseerd in dit vakgebied. Tijdens deze simulatie kan je de hoogtechnologische materialen verkennen. Artsen, expert-verpleegkundigen en vertegenwoordigers begeleiden je tijdens deze hands-on dagen.

Daarnaast is er begeleide zelfstudie voor de realisatie van een portfolio en een opdracht over de preventie van infecties op de werkvloer.

Opbouw

De opleiding is samengesteld uit themadagen. Tijdens deze themadagen wordt je ondergedompeld in een specifiek topic, zowel theoretisch als vanuit praktijk. We focussen ons zowel op de basisaspecten als op de verdiepende en actuele evoluties binnen deze discipline.

Je investeert met dit postgraduaat in een opleiding van 20 studiepunten, die bestaat uit 6 opleidingsonderdelen (OLODs) **.

Opleidingsonderdelen van het postgraduaat endoscopieverpleegkundige.
Programma Studiepunten
Onthaaldag
Informatie en werkcollege portfolio (dag 1)
 
OLOD 1 - Professionalisering en portfolio 3
OLOD 2- endoscopie van de gastro-intestinale tractus (dag 2, 3, 4, 5) 5
OLOD 3 - endoscopie van de luchtwegen (dag 6, 7) 3
OLOD 4 - endoscopie van pancreas, lever- en galwegpathologie (dag 8, 9) 3
Intervisie-coaching en werkveldbezoek (dag 10)  
OLOD 5 - kwaliteit van zorg, management en communicatie (dag 11, 12) 3
OLOD 6 - stage en hands-on sessie (dag 13, 14, 15, 16, 17) 3
Totaal 20

Bekijk de gedetailleerde studiefiches →

(* *) Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidings­onderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.

Data

In totaal telt de complete opleiding 19 dagen incl examens.

  • Eerste semester: 2, 9, 16, 23 oktober en 6, 13, 20 en 27 november en 4 december 2025
  • Examen 1: januari 2026
  • Tweede semester: 19, 26 februari en 5 maart 2026, hands-on dag in mei 2026, 4 stagedagen volgens individuele planning
  • Inhaaldag: (facultatief)
  • Examen 2: juni 2026

Werken en studeren

Door het deeltijds lessenrooster en omdat de lessen grotendeels in één semester vallen is deze opleiding perfect te combineren met een job, gezin, andere studie, of tijdsbesteding. Tijdens de vakanties, zoals herfst- kerst- en paasvakantie en de intersemestriële week in februari heb je geen les.

Studeren op jouw tempo

Is de studiebelasting van het voorgestelde modeltraject iets te zwaar? Heb je moeite om je studieambitie te combineren met werk of gezin? Wil je het rustiger aan doen om persoonlijke redenen? In overleg is een programma op maat mogelijk. Zo kan je kiezen om slechts een paar opleidings­onderdelen te volgen en bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je getuigschrift eenmaal je alle opleidings­onderdelen (studie­punten) hebt vervolmaakt.

Onze afgestudeerden blikken terug.

“Ik ben uit mijn comfortzone moeten treden en achteraf gezien blijkt dit een meerwaarde te zijn als verpleegkundige. Ik sta sterker in mijn schoenen, het opzoeken van literatuur doe ik nu regelmatig en ik voel ook een grotere erkenning binnen het team.

“Tijdens het postgraduaat heb ik veel over kwaliteit en de huidige normen geleerd, hiervoor was ik daar niet zo mee bezig. Nu, 4 jaar later ben ik medeverantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit op onze unit”.

Onze afgestudeerden blikken terug: 

“Ik ben uit mijn comfortzone moeten treden en achteraf gezien blijkt dit een meerwaarde te zijn als verpleegkundige. Ik sta sterker in mijn schoenen, het opzoeken van literatuur doe ik nu regelmatig en ik voel ook een grotere erkenning binnen het team.

“Tijdens het postgraduaat heb ik veel over kwaliteit en de huidige normen geleerd, hiervoor was ik daar niet zo mee bezig. Nu, 4 jaar later ben ik medeverantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit op onze unit”.

Neem een exclusieve kijk achter de schermen van de universitaire ziekenhuisdiensten

Om je optimaal voor te bereiden, werken we al jaren heel nauw samen met UZ Antwerpen, Brussel, Leuven en uiteraard UZ Gent die met veel toewijding hun expertise delen om dit postgraduaat vorm te geven en actueel te houden. Zo leer jij het vak op basis van up-to-date informatie, geavanceerde technieken en de huidige professionele tendensen.

We bieden je de bijzondere opportuniteit van boeiende en verhelderende werkveldbezoeken achter de schermen van verschillende diensten van het ziekenhuis UZ Gent. Je steekt zo heel wat inzichten op over processen waarmee je als endoscopieverpleegkundige ook gelinkt bent en samenwerkt, maar waarbij je in de uitvoering van je rol geen actieve taak opneemt.

Endoscopische unit, UZ Gent

Bezoek de centrale sterilisatieafdeling specifiek voor de verwerking van endoscopische materiaal.

“De manier van werken in andere ziekenhuizen is heel interessant! Zo kan je ook zien wat er goed loopt en wat aan verbetering toe is, ik heb een kritische blik ontwikkeld.”

Stage

Je loopt stage op een van de endoscopische units waarmee we nauw samenwerken. Dit zijn waardevolle leerkansen om ‘even over het muurtje’ te kijken en een kritische blik te werpen.
Nadat je de nodige informatie ontvangen hebt zal je in overleg met de coördinator jouw voorkeur van stageplaats en -periode bespreken. Je loopt in de tweede semester stage. Hieraan is ook een opdracht verbonden.
De stage omvat vier dagen, die je opeenvolgend of gesplitst kan opnemen, al naargelang wat jou best past.

“Ik vond het een verrijking om vanuit andere werkvelden input te hebben, collega’s te leren kennen en kennis en ervaring te delen, artsen op een andere manier leren kennen. Ik voel me zelfzekerder en zal vlugger vragen stellen op de werkvloer.”

Praktisch.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het hoogtechnologische domein van de endoscopie.

Certificaat

  • Je ontvangt een getuigschrift na het slagen van je examens.
  • Volg je enkel de lessen? Dan ontvang je een attest van deelname.

Locatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

Prijs

1210 euro*
*onder voorbehoud van wijzigingen

Vragen en contact

Zit je nog met vragen over de opleiding? We helpen je graag verder!

Intakes en inschrijven

Vraag eerst per mail een intake aan via postgraduaat.endoscopieVPK@hogent.be

Voldoe je aan het profiel? Dan helpen we je verder op weg naar je definitieve inschrijving.

Ondersteuningsmaatregelen.

Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen.

Meer info over werken en studeren →


Elk jaar korting op je inschrijvingsgeld dankzij kmo-portefeuille

Werk je in de privésector of ben je zelfstandig? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV 0101616

Meer info over kmo-portefeuille →


Opleidingsincentives

De opleiding is opgenomen in de opleidingsdatabank en komt in aanmerking voor opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof (VOV). Erkenningsnummer Opleidingsdatabank: ODB-0000870

Meer info over opleidingsincentives →


Studentenvoorzieningen HOGENT

Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun via STUVO →


VDAB

Werkzoekend? Mogelijk kan je ook rekenen op steun van de VDAB.

Meer info op VDAB.be →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen (en/of) spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de …

Arbeidsverpleegkunde

Dit postgraduaat arbeidsverpleegkunde bezorgt je als verpleegkundige een zeer degelijke academische basis en dus bredere achtergrondkennis inzake preventie, veiligheid, gezondheid en bescherming …

Radioprotectie

Verpleegkundigen die met ioniserende stralen werken dienen volgens het Koninklijk Besluit van 2024 te slagen voor een een praktijkgerichte opleiding radioprotectie. Geïnformeerd over de …

Gipsverpleegkundige

Je krijgt in de micro-credential gipsverpleegkunde zowel de theorie als de praktijk van het gipsen onder de knie. Je start met de basismodule en kan daarna nog je expertise verdiepen met de …

bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …