Facebook Pixel Bachelor in de chemie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de chemie

Chemie.

C

Chemie.

 

In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en proef je van álle facetten van de chemische sector.

Schrijf je meteen in

Het eerste jaar

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. Je verwerft een brede basis chemie en proeft van alle facetten van de chemische sector. Daarnaast komen ook wiskunde, fysica, projectwerking, onderzoeks-vaardigheden en rapportering aan bod.

programma bekijken

 

profielfoto Arnaud Dutry

Arnaud

Student

Chat met Arnaud

Tweede jaar

Een deel van de vakken in het tweede jaar zijn algemene vakken. De overige vakken horen bij een van de drie afstudeerrichtingen. Welke richting je ook kiest, als afgestudeerde bachelor in de chemie zal je later volgende drie rollen opnemen:

  • De rol van laboratoriumtechnoloog die monstervoorbereidingen en analyses uitvoert.
  • De rol van onderzoeksmedewerker die meedenkt over proces- en product­optima­lisatie en op wetenschappelijke wijze communiceert.
  • De rol van duurzame professional die tijdens het labowerk steeds oog heeft voor milieu en veiligheid en groene alternatieven.

Derde jaar

Het derde jaar is bijna volledig gericht op je afstudeerrichting, zowel wat de theoretische vakken als practica betreft. Vanaf februari ga je gedurende drie maanden op stage in binnen- of buitenland en dompel je je onder in de magische wereld van de chemie. Eveneens op het programma in het derde jaar: je bachelorproef!

Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest, wordt het derde jaar ook deels aangeboden in duaal leren

Eén opleiding, drie
af­studeer­richtingen.

In het tweede jaar kan je kiezen uit biochemie, chemie of milieu­tech­nologie.

Eén opleiding, drie
af­studeer­richtingen.

In het tweede jaar kan je kiezen uit biochemie, chemie of milieu­tech­nologie.

Wil je graag werken met levend materiaal? Zowel dierlijk, plant­aardig als menselijk? Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van genees­middelen? Of de bewaar­tijd van voeding drastisch verbeteren? Kies dan voor biochemie.

Wat komt er aan bod?

Volgende topics staan op je agenda:

  • microbiologische en biochemische analyse
  • biokatalyse en fermentatietechnologie
  • industriële biotechnologie

In het derde jaar kan je je bovendien verder specialiseren in biotechnologie of brouwerijtechnologie.

programma bekijken

Toekomstmogelijkheden

Als biochemisch laboratorium-technoloog of biochemisch procestechnoloog kom je terecht in bedrijven en laboratoria die zich richten op de chemie van het levende organisme en in industriële biotechnologische bedrijven waar bio-gebaseerde materialen worden geproduceerd. Je zal bijvoorbeeld meewerken aan fundamentele onderzoeksprojecten.

Ben je vooral geïnteresseerd in de industriële chemie? Wil je aan de slag kunnen in verschillende soorten laboratoria? Maar ook op de productievloer van bedrijven uit de chemische sector waar je processen stuurt en ontwikkelt? Kies dan voor chemie.

Wat komt er aan bod?

Je krijgt in de afstudeerrichting chemie niet alleen de beginselen van de basischemie onder de knie, maar ook:

  • Materiaaltechnologie
  • Duurzame chemie
  • Industriële chemie
  • Sturingen in de procestechnologie
  • Chemische analyse

programma bekijken

Toekomstmogelijkheden

Als afgestudeerde in de chemie vind je bijvoorbeeld werk in onderzoek en ontwikkeling, in studiebureaus en in controlekamers die in verbinding staan met de productie in een chemisch bedrijf. Of in chemische laboratoria voor kwaliteitscontrole en fundamenteel laboratoriumonderzoek.

Wil je alle technieken voor water­en luchtzuivering, geluids­meting en bodem­sanering leren kennen? Fascineren afval­verwerking en natuurbeheer je mateloos? Maar ook milieu­wetgeving en beleids­vorming? Kies dan voor milieutechnologie.

Wat komt er aan bod?

Volgende thema's komen aan bod:

  • ecologie en natuurbehoud
  • milieuanalyse
  • ecotoxicologie
  • watertechnologie
  • microbiële processen in de milieutechnologie
  • toegepast omgevingsbeleid

programma bekijken

Toekomstmogelijkheden

Milieutechnologie is toegespitst op jobs in milieu- en toxicologisch onderzoek, de milieu-ambtenarij en het milieu-advies. Je komt terecht in openbare en private instellingen die een controlerende of adviserende rol spelen bij de bestrijding van milieuverontreiniging. Naast je diploma behaal je ook het getuigschrift Milieucoördinator B. Dat biedt je kansen in heel uiteenlopende functies.

Alumnus aan het woord.

Laurens: HOGENTenaar bij BASF.

Laurens studeerde vorig jaar af in de richting biochemie en werkt nu bij BASF in Gent.

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar. Je doet ervaring op tijdens labo-lessen, bedrijfsbezoeken en je stage. Nog meer praktijk? Kies voor duaal leren!

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar.

Instapcursus

Wie ingeschreven is voor de opleiding chemie, maar minder chemie heeft gezien in het secundair onderwijs (of de leerstof wenst op te frissen) kan zich aanmelden voor onze instapcursus. We oefenen de basisbegrippen uit de algemene en anorganische chemie in. Studenten uit de volgende vooropleidingen behoren zeker tot de doelgroep: sociale en technische wetenschappen, gezondheids- en welzijnswetenschappen, handel, economie-moderne talen, ... Bij je inschrijving ontvang je een link waarmee je je kan registreren voor deze instapcursus. 

Praktijk

50/50: dat is ongeveer de verhouding tussen theorie en praktijk. Ook zelfstandig en in groep leren werken houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek. En in het laatste jaar mag je een half jaar op stage in een bedrijf naar keuze.

Troeven

Onze hogeschool beschikt over vernieuwde laboratoria algemene chemie, analytische chemie, organische chemie, industriële chemie, milieutechnologie en microbiologie en over een unieke semi-industriële destillatiekolom die geschikt is om studenten op te leiden in de procestechnologie. Je studeert vlakbij Natuurpark Overmeers, een unieke educatieve zone voor wie de natuur een warm hart toedraagt.

De brouwers kunnen terecht in onze geautomatiseerde proefbrouwerij die op dit moment ook volledig vernieuwd wordt!

Stage

Je kan zowel binnen als buiten Europa op stage. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen. Kortom, onze studenten vind je terug over de hele wereld: in Duitsland, Engeland en Spanje. Maar ook in Suriname, Bolivië, Canada, Ecuador en Indonesië…

Duaal leren.

De opleiding chemie, afstudeerrichtingen chemie en biochemie, biedt het modeltraject 3 ook aan in duaal leren. Bij duaal leren verwerf je kennis en vaardigheden op school én op de werkvloer. Je zal als laatstejaarsstudent dus kunnen kiezen tussen het duaal traject en het reguliere traject. Kom er meer over te weten in deze filmpjes:

Vragen? Chat met het opleidingshoofd.
profielfoto Mieke Catry

Mieke Catry

Opleidingshoofd

Chat met Mieke

Match ik met deze opleiding?

1

Wetenschappen. Chemie. Biologie. Bestaat er iets boeienders voor jou?

2

Studeren is de max. Maar later wil jij toch vooral met je handen werken.

3

Je wilt je nog niet meteen vastrijden in één richting.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een labojas, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen …

Overzicht van de studiekosten

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

In de hoorcolleges in het eerste jaar volg je les met ongeveer 120 studenten. Voor de laboratoria werken we bewust met kleinere groepen (±20 studenten). Zo kunnen we de veiligheid garanderen en krijg je persoonlijke begeleiding. Voor projecten mag je rekenen op 4 à 6 studenten per groep.

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur en ten laatste tot 17.45 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject chemie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma chemie behalen.
Biotechnologie
De graduaats­opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.
Biomedische laboratorium­technologie
In de bachelor biomedische laboratorium­technologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratorium­technologie, of in de medische laboratorium­technologie.