Facebook Pixel Fondsenwerving - Hogeschool Gent
Foto Fondsenwerving

Fondsenwerving.

F

Fondsenwerving.

Early Bird-korting! Schrijf je in voor 31 juli en krijg voorrang om definitief in te schrijven en geniet bovendien van een EARLY BIRD-korting van 250 euro. Je betaalt dan 1950 euro in plaats van 2200 euro.

Heb je een warm hart voor goede doelen? Kijk je uit naar een job waarbij je écht het verschil kunt maken? Dan is het postgraduaat fondsenwerving iets voor jou. Dankzij de praktijkgerichte opleiding kan je meteen aan de slag als fondsenwerver.

Tijdens dit postgraduaat leer je verschillende aspecten van fondsenwerving kennen, van schenkerrelaties tot deontologische code en nog veel meer. Het postgraduaat wordt georganiseerd door HOGENT in samenwerking met Fundraisers Belgium. Zo ben je meteen gelinkt met de community van fondsenwervers actief in het werkveld. Bovendien loop je stage in een non-profitorganisatie. Zo hou je de vinger aan de pols. 

Het postgraduaat fondsenwerving duurt één academiejaar, omvat 33 studiepunten en is modulair opgebouwd. Er worden geen examens georganiseerd gezien de praktijkgerichte aard van dit postgraduaat. In de plaats daarvan werk je doorheen het jaar aan je eindwerk.

Wat is fondsenwerving? 

Een organisatie heeft geld nodig om de projecten die onder haar missie vallen uit te voeren en om zoveel mogelijk impact te maken. Hiervoor doet ze aan fondsenwerving. Een fondsenwerver bouwt en onderhoudt relaties met schenkers met als doel om geld op te halen voor een organisatie. Daarvoor brengt de fondsenwerver verhalen over de organisatie naar buiten en/of organiseert activiteiten met als doel fondsen te werven. Als fondsenwerver zet je het goed doel in de markt door middel van communicatie- en marketingcampagnes.

Waar kan je aan de slag? 

Als fondsenwerver kan je in heel wat verschillende sectoren een verschil maken:

 • Cultuur, erfgoed en kunsten
 • Educatie en onderzoek
 • Gezondheidszorg
 • Internationale solidariteit en ontwikkeling
 • Kinderen- en jongerenwelzijn
 • Milieu en dierenwelzijn
 • Ondersteuning van mensen met een beperking
 • Sociaal maatschappelijk en welzijnswerk
 • Sport en recreatie
 • ...

De opleiding staat in nauw contact met het werkveld. Je zal tijdens je opleiding stage lopen in een organisatie in een van bovenstaande sectoren. Zo creëer je echt impact, al tijdens je opleiding.

Doelgroep

Dit postgraduaat richt zich op pas afgestudeerde graduaten, bachelors en masters en op professionals die in de non-profitsector (willen gaan) werken. 

Er zijn veel vacatures voor fondsenwervers. Na het behalen van je postgraduaat kun je meteen aan de slag als fondsenwerver binnen de non-profitsector in België en Europa.

Volg een online infosessie →

Data

Het programma loopt van september tot en met juni. Je hebt twee dagen in de week les of stage bij een organisatie. De lessen gaan door op donderdag en vrijdag (mix fysiek en online). Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag. Dit postgraduaat is dus perfect te combineren met een job.

Bekijk de kalender →

Locatie

Deze opleiding gaat door op campus Schoonmeersen (Gent).

Campus Schoonmeersen
Voskenslaan 270
9000 Gent

kaart

Prijs

2200 euro*

Kandidaten die voorinschrijven voor 31 juli hebben voorrang om definitief in te schrijven en genieten bovendien van een EARLY BIRD korting van 250 euro. Zij betalen dus 1950 euro.

*onder voorbehoud van wijzigingen

 Dit postgraduaat komt in aanmerking voor Betaald Educatief Verlof en kmo-portefeuille (niet voor vzw’s). Goedkeuring voor Vlaams Opleidingsverlof is in aanvraag (meer info volgt in juni).

Evaluatie en attestering

Er worden geen examens georganiseerd gezien de praktijkgerichte aard van dit postgraduaat. In de plaats daarvan werk je doorheen het jaar aan je eindwerk. Je presenteert en motiveert dit eindwerk voor een jury.

Indien je het postgraduaat succesvol afrondt, ontvang je het getuigschrift postgraduaat

Partners

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen HOGENT en Fundraisers Belgium.

logo fundraisers belgium

Sponsors

logo procurios

logo procurios

Ook interesse om sponsor te worden? Neem contact op met postgraduaat.fondsenwerving@hogent.be.

Fondsenwerving, iets voor jou?

1

Je hebt een warm hart voor goede doelen.

2

Je wil gegarandeerd werk in de non-profitsector.

3

Je kijkt uit naar een job met impact waarbij je écht het verschil maakt.

4

Je wil graag het verhaal van organisaties en mensen brengen.

5

Je denkt kritisch en probleemoplossend na en steekt graag de handen uit de mouwen.

6

Je wil alle aspecten van fondsenwerving leren kennen, van schenkerrelaties tot deontologische code.

De opleiding is modulair opgebouwd en omvat 33 studiepunten. 

Bekijk de kalender →

profielfoto Sanne Holvoet

Sanne Holvoet

Coördinator

Chat met Sanne

sanne.holvoet@hogent.be

profielfoto Josefien D'Haene

Josefien D'Haene

Co-coördinator

postgraduaat.fondsenwerving@hogent.be

Introductie tot fondsenwerving

We onderzoeken fondsenwerving in België en internationaal, met aandacht voor ethiek en regelgeving. We bespreken de rol van de fondsenwerver en de taken die hierbij komen kijken.

Strategische fondsenwerving*

We nemen je mee in een professionele en strategische aanpak van fondsenwerving, van analyse tot actieplanning, opvolging en bijsturing. Een kijkstage in de organisatie van jouw keuze stelt je in staat om de theorie direct toe te passen. Je ervaringen houd je bij in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), onder begeleiding van een ervaren werkveldcoach. 
De module Strategische fondsenwerving wordt ook aangeboden als afzonderlijke opleiding. Meer informatie vind je hier.

*cursisten van de opleiding Strategische fondsenwerving voor particulieren kunnen een vrijstelling aanvragen voor dit opleidings-onderdeel

Marketing en communicatie

Ontdek het ethische aspect van marketing en communicatie in fondsenwerving en leer werken met data en doelgroepen. Via inspirerende voorbeelden en handige methodieken krijg je handvaten om alles tijdens je stage uit te testen en mee te nemen in je POP.

Fondsenwervingsmix

Verdiep je in de fondsenwervingsmix en leer hoe je de juiste technieken kiest om je doelen te bereiken. 8 verschillende manieren komen aan bod via verschillende experts en inspirerende voorbeelden uit de sector: community fondsenwerving, event fondsenwerving, direct marketing, digitale fondsenwerving, legaten fondsenwerving, major gift fondsenwerving, corporate fondsenwerving en institutionele fondsenwerving. De opdrachten die je uitwerkt worden terug toegevoegd aan je POP. 
De module Fondsenwervingsmix wordt ook aangeboden als afzonderlijke eendaagse opleidingen per fondsenwervingstechniek. Meer informatie vind je hier

Werkstage*

Tijdens je werkstage pas je je kennis direct toe in de praktijk. Bij jouw gekozen organisatie werk je gedurende 10 weken, 2 dagen per week, aan een volledig fondsenwervingsplan. Het verloop van je stage wordt opgenomen in je POP, wat tevens dient als basis voor feedback en intervisiemomenten met medestudenten. Als afsluiting presenteer je je POP voor een jury van experten uit de sector.

*professionals kunnen stage lopen op hun eigen werkplek

Programma van het postgraduaat fondsenwerving.
module studiepunten semester aantal sessies
Introductie tot fondsenwerving 3 1 6
Strategische fondsenwerving + kijkstage 4 1 10
Marketing en communicatie + kijkstage 4 1 10
Fondsenwervingsmix 8 2 11
Werkstage 14 2 /
Totaal 33 2 semesters 37

Lesgevers.

Benieuwd naar wie lesgeeft in het postgraduaat? Een mooie mix van experten uit het werkveld en ervaren docenten. Maak alvast kennis met…

 • Ilja De Coster (Fundraising consultant & fundraising data strategist, vicevoorzitter @ Fundraisers Belgium)
 • Jeroen Brugge (Fundraising Expert @ 11.11.11, consultant voor non-en social profit organisaties, bestuurslid @ Fundraisers Belgium)
 • Ann-Sophie Bouckaert (opleiding, dienstverlening en onderzoek Fondsenwerving @ HOGENT, docent marketing @ HOGENT)
 • Joke Persyn (opleiding, dienstverlening en onderzoek Fondsenwerving @HOGENT, docent orthopedagogie @ HOGENT)
 • Isabel Penne (Fundraising consultant, medeoprichter en voorzitter Fundraisers Belgium)
 • Luk Daniëls (Diensthoofd Marketing en Fondsenwerving bij Natuurpunt)
 • Sanne Holvoet (PhD in Communicatiewetenschappen, opleiding, dienstverlening en onderzoek Fondsenwerving @ HOGENT, docent marketing @ HOGENT)

Je kan stage lopen in organisaties zoals Rode Kruis Vlaanderen, Child Focus, Bos+, Dokters van de Wereld, Artsen zonder Grenzen, …

Onze troeven.

Annemie Lemahieu
"Als fondsenwerver kan ik mensen inspireren om mee te bouwen aan een sterk impact­verhaal. Dat maakt het voor jezelf en voor anderen zo waardevol."

Annemie Lemahieu
hoofd communicatie en fondsenwerving bij Kom op tegen Kanker

Uniek postgraduaat

Dit postgraduaat is uniek in België.

Maak kennis met de community

Dit postgraduaat wordt georganiseerd door HOGENT in samenwerking met Fundraisers Belgium, de ledenvereniging van professionele fondsenwervers. Zo ben je meteen gelinkt met de community van fondsenwervers actief in het werkveld.

Vanuit de praktijk 

Deze opleiding vertrekt vanuit hands-on en praktijkgerichte voorbeelden en biedt daardoor een mooie mix van praktijk en theorie.  

Totaalpakket

Je loopt stage in een non-profitorganisatie en krijgt zo meteen inzicht in het werkveld. Je kan stage lopen of werken in heel veel sectoren zoals internationale solidariteit en ontwikkeling, gezondheidszorg, culturele sector, milieu- en dierenwelzijn, … .

Leer van experts

Je wordt doorheen het hele jaar gecoacht door ervaren  werkveldcoaches, zodat je je optimaal kan ontwikkelen. 

Combineerbaar

Deze opleiding is er ook voor fondsenwervers die reeds aan de slag zijn en is perfect te combineren met een (deeltijdse) job of andere activiteit. Heb je twijfels over de workload? Neem contact op en we stemmen samen de verwachtingen af.

Sfeerbeeld van studenten achter computer

Ben je net als wij volledig overtuigd van de opleiding? Meld je dan snel aan voor een gesprek!

Gesprek aanvragen via postgraduaat.fondsenwerving@hogent.be

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

SStageplaatsen

Wil je als organisatie een stageplaats aanbieden voor een stagiair fondsenwerving? 
neem dit document door →

 

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Research Centre for Sustainable Organizations

Het Research Centre for Sustainable Organizations is samen­gesteld uit experts binnen de domeinen business­modellen, arbeid, tewerk­stelling, HR, impact­marketing, …

Fondsenwerving
Non-profitorganisaties spelen een vitale rol in de Belgische maatschappij. Anders dan commerciële bedrijven, die inkomsten genereren uit economische activiteiten, zijn non-profitorganisaties …