- graduaat
- Gent
- dag, avond
- 1,5-3 jaar (dagonderwijs, avondonderwijs, LIO)
Wil jij je vakkennis doorgeven aan de volgende generatie? Of geef je al praktijkvakken in een school en wil je sterker in je schoenen staan? Studeer dan voor praktijkleerkracht met het educatief graduaat secundair onderwijs.
Wat is het educatief graduaat secundair onderwijs?
Het educatief graduaat secundair onderwijs is een opleiding tot praktijkleerkracht. Je kan deze opleiding volgen als je een diploma of getuigschrift van het secundair onderwijs op zak hebt én minstens drie jaar beroepservaring hebt in een bepaald vakgebied.
Het educatief graduaat vervangt de vroegere 'specifieke lerarenopleiding' (SLO) of 'D-cursus'. De nadruk ligt vooral op het pedagogisch-didactische aspect van het leraarschap. Op hoe je als praktijkleerkracht je leerlingen kan boeien en helpen groeien.
Hoe verloopt de opleiding?
- De opleiding tot praktijkleerkracht telt in totaal 90 studiepunten.
- Dankzij de flexibele trajecten en verregaande individuele begeleiding kan je de opleiding volledig afstemmen op jouw situatie. Je kan starten in februari of september, je opleiding spreiden over anderhalf of meer dan drie jaar, 's avonds of overdag les volgen of beide, op de campus of online met ondersteuning (blended learning) ...
- Sta je al in het onderwijs? Dan kan je tegelijkertijd studeren en lesgeven met een LIO-traject, kort voor 'leraar in opleiding'. Extra handig: tijdens je studie kan je op elk moment overstappen van een standaardtraject naar een LIO-traject, en omgekeerd.
![Sfeerbeeld](/sites/hogent/assets/praktijkleerkracht.jpg)
“Ik heb spijt dat ik de stap niet eerder heb gezet. Ik heb niet alleen veel geleerd over het lesgeven, maar vooral over mezelf. En ik heb veel toffe leerkrachten en medestudenten leren kennen.”
Nathalie Vervoort,
oud-student
Kies tussen drie flexibele trajecten.
Je kan het educatief graduaat secundair onderwijs volgen in drie trajecten, van intensief over standaard tot LIO-traject. Welk traject je kiest, hangt af van hoeveel tijd jij wekelijks kan vrijmaken voor je studie.
Kies tussen drie flexibele trajecten.
Je kan het educatief graduaat secundair onderwijs volgen in drie trajecten, van intensief over standaard tot LIO-traject. Welk traject je kiest, hangt af van hoeveel tijd jij wekelijks kan vrijmaken voor je studie.
Intensief traject.
- 1,5 of 2 jaar
Een traject voor wie fulltime kan en wil studeren. Je krijgt twee dagen per week les, de andere dagen gebruik je om de leerstof te verwerken, opdrachten uit te voeren of voor je stages. Je werkt de opleiding af in anderhalf jaar als je start in februari. Als je in september aan de opleiding begint, doe je er twee jaar over.
Gratis via VDAB
Ben je werkzoekend? Dan kan je dit traject gratis volgen via VDAB. Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie en komt in aanmerking voor nog een aantal financiële voordelen.
meer info via vdab/diploma-behalen →
volg de online infosessie 'Word leerkracht via VDAB →
Standaardtraject.
- 2,5 of 3 jaar
Voor wie het educatief graduaat wil combineren met een job, een gezin of beide. Naargelang de tijd die jij vrij kan maken, spreid je de opleiding over vijf of zes semesters. Reken daarbij op twee avonden of een lesdag per week. Zo doe je tweeënhalf of drie academiejaren over je studie.
Liever een individueel traject?
Het standaardtraject is zo flexibel als je het zelf maakt. Via individuele trajectbegeleiding kan je het volledig afstemmen op je persoonlijke situatie. Tijdens een intakegesprek kijken we samen hoe je studie het meest haalbaar is voor jou. En je kan ook tijdens je studie eenvoudig overstappen naar het LIO-traject.
LIO-traject.
- 2,5 jaar
Je geeft al les op een school? Dan kom je in aanmerking voor het LIO-traject, kort voor 'leerkracht in opleiding'. Dat is een uiterst flexibel traject met verschillende instapmomenten. Je werkt eerst een theoretisch didactisch basisgedeelte af, waarna je praktijkopdrachten uitvoert op de school waar tewerkgesteld bent.
Even flexibel als het standaardtraject
Samen met de studiebegeleider en lectoren stippel je een traject uit op maat. Zo kan je de opleiding spreiden naargelang jouw persoonlijke werk- en/of gezinssituatie.
"Ik heb altijd in de horeca gewerkt, en op mijn 58e besloot ik om terug te gaan studeren om mijn droom waar te maken: leerkracht worden."
Luc Verschuere,
oud-student
Welke vakken mag je geven?
Je wordt opgeleid tot leerkracht in een technisch vak of praktijkvak. Concreet kan je praktijkleerkracht worden in de volgende vakgebieden:
Elektromechanica
- Autotechniek
- Centrale verwarming
- Elektriciteit
- Elektromechanica
- Elektronica
- Koeltechniek
- Kunststoffen
- Mechanica
Bouw en techniek
- Bouw
- Carrosserie
- Hout
- Lassen – constructie
- Metaal
- Meubelmakerij
- Sanitair
- Schilderen en decoratie
- Schrijnwerkerij
- Steen- en marmerbewerking
- Diamant
- Bio-esthetiek
- Haarzorg
- Verzorging
- Tandtechniek
- Verkoop
- Autorijtechnieken
- Veiligheidstechnieken
- Bakkerij
- Hotel
- Slagerij
- Voeding
- Bloemschikken
- Glastechnieken
- Goud
- Grafische technieken
- Instrumentenbouw
- Leder
- Uurwerkmaken
- Agrarische technieken
Twijfel je over welke vakken jij later kan geven met jouw diploma en beroepservaring? Stel dan al je vragen persoonlijk aan studietrajectbegeleider Giometh Dejaegher tijdens een intakegesprek.
Of contacteer het Departement Onderwijs voor actuele info over je vakbekwaamheid.
zoek van vak naar diploma of andersom →
mail je vraag naar Departement Onderwijs →
Wat leer je?
Hoe je een eigenwijze praktijkleerkracht wordt
Je vak ken je natuurlijk al. Dus leer je in deze opleiding vooral hoe jij je kennis en ervaring boeiend overbrengt naar je leerlingen. De nadruk ligt op klasmanagement en de begeleiding van individuele leerlingen. Je wordt ook ondersteund op vlak van taalvaardigheid en ICT. En je verdiept je samen met ervaren praktijkleerkrachten in de didactiek van jouw vak.
De helft praktijk
45 van de 90 studiepunten bestaat uit praktijk. In totaal geef je 40 uur les, verdeeld over twee stageblokken. Je eerste stages zijn een kennismaking met je latere job. Geleidelijk aan neem je steeds meer verantwoordelijkheden op en ontwikkel je je tot een eigenwijze praktijkleerkracht in jouw vakgebied.
Praktijkleerkracht, iets voor mij?
Je hebt minstens drie jaar beroepservaring in je vakgebied.
In een groep voel jij je in je sas. Zeker als het over je vak gaat.
Je koestert stiekem de droom om in het onderwijs te gaan.
Je kan niet wachten om je kennis en ervaring te delen met je leerlingen.
En de volgende generatie warm te maken voor jouw vak.
Eigenwijze praktijkleerkracht? Dat staat op je voorhoofd geschreven!
Wat na je diploma?
Werken
Na je opleiding ontvang je het diploma van 'educatief gegradueerde voor het secundair onderwijs'. Daarmee mag je zowel technische vakken als praktijkvakken geven in het secundair onderwijs. Maar je kan er ook mee aan de slag in het volwassenonderwijs en in het vormingswerk.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Kijk dan 'ns tussen de grote waaier aan vervolgopleidingen en bijscholigen bij Yonk, onze academie voor levenslang leren.
Brochure aanvragen.
Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?
Studiekeuze gemaakt?
Heb je de knoop doorgehakt en wil je praktijkleerkracht worden? Vraag dan nu een intakegesprek met de studietrajectbegeleider en start zodra je kan aan het educatief graduaat secundair onderwijs.
Nog niet helemaal overtuigd van je keuze? Wil je al je opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het educatief graduaat secundair onderwijs.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het educatief graduaat secundair onderwijs.
Waar krijg ik les?
Je krijgt les op campus Schoonmeersen, vlak bij het station Gent-Sint-Pieters. Vanaf het station is het tien minuutjes wandelen naar de campus. Of je kan ook de tram nemen tot de eerste tramhalte ‘Hogeschool Gent’. De campus ligt aan de ring rond Gent (R4) en is dus ook met de auto vlot bereikbaar.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
We beperken de klasgroep tot maximum 30 studenten. Voor de praktijkgroepen werken we bewust met kleinere groepen van zo'n twaalf studenten. Zo krijg je als student alle leerkansen en ondersteuning in je individueel groeitraject tot praktijkleerkracht.
Wat als ik geen drie jaar beroepservaring of diploma van het secundair onderwijs heb?
Als je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je een toelatingsproef afleggen. Die gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit om te kunnen starten in een graduaatsopleiding.
meer info over deze toelatingsproef →
of stel je vragen in een intakegesprek →
Hoeveel kost deze opleiding?
Ons uitgangspunt is dat iedereen kan leren zingen. Een toon kunnen aanhouden is belangrijk, maar je krijgt genoeg oefenkansen en feedback. Je leert de basis van het klokkenspel om kinderen aan het zingen te krijgen. Laat je zeker niet afschrikken.
Kan ik gebruikmaken van bepaalde steunmaatregelen?
Als werknemer kom je in aanmerking voor opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof. En kmo's kunnen ook een subsidie aanvragen voor deze opleiding via de kmo-portefeuille.
Kan ik starten in februari?
Ja. Neem contact op met studietrajectbegeleider Giometh Dejaegher om je persoonlijke traject uit te stippelen en te starten.
Kan ik deze opleiding volgen via VDAB?
Je kan deze opleiding gratis volgen aan HOGENT als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB en voor het intensieve traject kiest. Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studies en komt in aanmerking voor nog een aantal financiële voordelen.
meer info via vdab/diploma-behalen →
volg de online infosessie 'Word leerkracht via VDAB →
Andere vragen? Stel ze gerust!
![profielfoto Pascale Vanwijnsberghe](https://images.unibuddy.co/450x450/smart/5e9ac46e61acb22363119710.jpg)
![Sfeerbeeld](/sites/hogent/assets/Image/banner-nogvragen.jpg)
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt aangeboden in dag- en avondonderwijs op campus Schoonmeersen.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
volg een online infosessie →
chat met de coördinator →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar pascale.vanwijnsberghe@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Vraag dan een intakegesprek aan met studietrajectbegeleidster Giometh via giometh.dejaegher@hogent.be of 09 243 30 48. Een grondige intake zorgt voor een traject op maat en is verplicht voor elke kandidaat-inschrijver.
W
Welke vakken
krijg ik?
Wil je al een idee krijgen van wat je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma of onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
veelgestelde vragen →
infodagen →
studiekosten →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.