Facebook Pixel Bachelor secundair: Nederlands - Hogeschool Gent
Foto Bachelor secundair: Nederlands

Word leerkracht Nederlands in het secundair onderwijs.

W

Word leerkracht Nederlands in het secundair onderwijs.

Je had altijd al interesse voor het vak Nederlands. Je bent gefascineerd door de schoonheid van de Nederlandse taal en cultuur. Je houdt ervan je goed en helder te kunnen uitdrukken. Je vindt in je eigen teksten en in die van de ander niet alleen de inhoud, maar ook de stijl en verzorgde taal belangrijk. Geschiedenis en cultuur hebben je altijd al geboeid. Je wilt jongeren inspireren. Dan is leerkracht Nederlands iets voor jou.

Dit vak wil je heel veel leren: spelling, grammatica, fonetiek, de geschiedenis van het Nederlands, een heldere en correcte schrijfstijl ontwikkelen, Standaardnederlands spreken en schrijven ...

Je maakt kennis met de klassiekers uit de volwassenenliteratuur via de boeken die je leest, en je krijgt een overzicht van de literatuur van de middeleeuwen tot nu. Je verdiept je in de allernieuwste jeugdromans en jeugdpoëzie.

Taaltijdschriften, websites en apps worden je aangereikt, zodat je alle informatie leert vinden en gebruiken om goede lessen te maken en te geven.

Praktijk.

Je gaat naar lezingen over literatuur en vakdidactiek. Zo blijf je op de hoogte van de recente ontwikkelingen in je vakgebied. Op die manier wordt de liefde voor je vak steeds groter en besef je dat Nederlands niet zomaar een keuze is, maar hét ondersteunende vak dat het succes van de leerlingen in alle andere vakken mee bepaalt.

Praktijk.

Je gaat naar lezingen over literatuur en vakdidactiek. Zo blijf je op de hoogte van de recente ontwikkelingen in je vakgebied. Op die manier wordt de liefde voor je vak steeds groter en besef je dat Nederlands niet zomaar een keuze is, maar hét ondersteunende vak dat het succes van de leerlingen in alle andere vakken mee bepaalt.

Als leraar secundair onderwijs moet je expert zijn in minstens twee domeinen. Daarom kies je twee onderwijsvakken. Al kun je (later) nog altijd voor een extra onderwijsbevoegdheid gaan.

 

Ken je het metier van het lesgeven al?

Informeer je dan over de verkorte opleiding
voor een extra onderwijsbevoegdheid.

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kun je aan de slag als leerkracht:

  • Nederlands in de eerste en tweede graad aso, tso, kso, bso en de derde graad van het bso
  • Nederlands voor anderstaligen: volwassenen in NT2-onderwijs en jongeren in OKAN-onderwijs
  • project algemene vakken in de tweede en derde graad bso

Perspectieven
buiten het onderwijs

Je kunt terecht in de bedrijfswereld, het bankwezen, de journalistiek (na bijscholing), de culturele sector, een secretariaat, een uitgeverij, als medewerker of auteur van schoolboeken Nederlands, als bibliotheekmedewerker ...

Knelpuntvak

Voor Nederlands is er een groot lerarentekort. Daarom kun je de opleiding gratis volgen als ingeschreven werkzoekende bij de VDAB. Je moet wel twee knelpuntvakken kiezen.

Mogelijke combinaties voor Nederlands zijn:

  • Nederlands - aardrijkskunde
  • Nederlands - biologie
  • Nederlands - Engels 
  • Nederlands - Frans
  • Nederlands - fysica en natuurwetenschappen
  • Nederlands - informatica
  • Nederlands - Niet-confessionele zedenleer
  • Nederlands - Project algemene vakken
  • Nederlands - techniek
  • Nederlands - wiskunde

Meer over de financiële voordelen, de toelatingsvoorwaarden en jouw contactpersoon bij de VDAB →

 

Vragen over dit vak?

We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijs­vakken.
Onderwijs: lager onderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 12 jaar? Dan is de bachelor lager onderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Dan is de bachelor kleuteronderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.
Leer ons kennen
De kans is groot dat je later een job uitoefent die nu nog niet bestaat. ‘Waarom dan nog verder studeren?’ hoor ik je denken. Een terechte vraag die meteen getuigt van kritisch …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.