Facebook Pixel Bachelor secundair: fysica (en natuurwetenschappen) - Hogeschool Gent
Foto Bachelor secundair: fysica (en natuurwetenschappen)

Word leerkracht fysica in het secundair onderwijs.

W

Word leerkracht fysica in het secundair onderwijs.

Waarom is de hemel blauw? Wat is licht eigenlijk? Hoe kan je over gloeiende kolen lopen? Een zonnepaneel, hoe werkt dat juist? Koester jij een sterke nieuwsgierigheid naar hoe de wereld fundamenteel in elkaar zit? En wil je die interesse overbrengen aan de komende generatie? Kies dan voor leerkracht fysica.

Het eerste jaar bevat een grondige opfrissing van je algemene wetenschappelijke kennis. De nadruk ligt op lesgeven in het vak 'natuurwetenschappen' en komt er naast fysica ook biologie en chemie aan bod.

In het tweede en derde jaar verdiep je je specifiek in de fysica. We behandelen mechanica, thermische fysica, fluïda, optica, elektromagnetisme, tot de nieuwste ontwikkelingen in elementaire deeltjes en kosmologie. Uiteraard kijken we hoe jij dit bij jongeren in het secundair onderwijs optimaal aanbrengt.

De nadruk ligt niet op ingewikkelde differentiaalvergelijkingen, maar wel op praktische en didactische vaardigheden. Je ontdekt waarom zo veel mensen fysica als moeilijk ervaren en hoe jij als leerkracht een cruciale rol speelt om daar iets aan te doen.

Je kijkt ook buiten de grenzen van het vak en je zoekt aanknopingspunten bij wiskunde, natuurwetenschappen, informatica, aardrijkskunde en techniek. Zo word jij een waardevolle aanwinst voor elk STEM-leerkrachtenteam.

Praktijk.

Vanaf de eerste weken word je voorbereid op de praktijk en scherpen we je praktische vaardigheden aan. De eerste maanden zet je in op onderzoeks­vaardig­heden en werk je in een labo(klas). Daarna ligt de focus meer op begeleiden en ontwerpen van leeractiviteiten. Je zal merken dat het beroep van leerkracht fysica best wel creatief is!

Praktijk.

Vanaf de eerste weken word je voorbereid op de praktijk en scherpen we je praktische vaardigheden aan. De eerste maanden zet je in op onderzoeks­vaardig­heden en werk je in een labo(klas). Daarna ligt de focus meer op begeleiden en ontwerpen van leeractiviteiten. Je zal merken dat het beroep van leerkracht fysica best wel creatief is!

Als leraar secundair onderwijs moet je expert zijn in minstens twee domeinen. Daarom kies je twee onderwijsvakken. Al kan je (later) nog altijd voor een extra onderwijsbevoegdheid gaan.

 

Ken je het metier van het lesgeven al?

Informeer je dan over de verkorte opleiding
voor een extra onderwijsbevoegdheid.

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kan je aan de slag als leerkracht wetenschappelijk werk, fysica en natuur­wetenschappen in de eerste en tweede graad.

Uiteraard zijn er ook perspectieven buiten het onderwijs.

Knelpuntvak

Voor fysica is er een groot lerarentekort. Daarom kan je de opleiding gratis volgen als ingeschreven werkzoekende bij de VDAB. Je moet wel twee knelpuntvakken kiezen.

Mogelijke combinaties voor fysica zijn:

  • Frans - fysica
  • wiskunde - fysica

Meer over de financiële voordelen, de toelatingsvoorwaarden en jouw contactpersoon bij de VDAB →

 

Vragen over dit vak?

We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijs­vakken.
Onderwijs: lager onderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 12 jaar? Dan is de bachelor lager onderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Dan is de bachelor kleuteronderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.
Leer ons kennen
De kans is groot dat je later een job uitoefent die nu nog niet bestaat. ‘Waarom dan nog verder studeren?’ hoor ik je denken. Een terechte vraag die meteen getuigt van kritisch …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.