Facebook Pixel Bachelor secundair: Frans - Hogeschool Gent
Foto Bachelor secundair: Frans

Word leerkracht Frans in het secundair onderwijs.

W

Word leerkracht Frans in het secundair onderwijs.

Heb jij een passie voor de Franse taal en de Franstalige cultuur? Ben je geboeid door communicatie, literatuur, grammatica, actualiteit maar ook didactiek? Wil je jouw liefde voor het Frans overbrengen aan leerlingen in het secundair onderwijs? Dan is dit jouw ding.

Je diept je kennis van de Franse taal en cultuur uit en je leert methodieken aan om een uitstekende leerkracht Frans te worden. In eerste instantie oefen je de nodige technische bagage: een ruime woordenschat, inzicht in de grammatica, een voorbeeldige uitspraak en didactisch inzicht. Je werkt ook aan de verdere ontplooiing van je taalbeheersing (luisteren, spreken, lezen, schrijven, interactie). Je krijgt de ruimte om zowel individueel als in groep te oefenen en je wordt op een persoonlijke manier gecoacht. Je moet ook graag lezen. Reken op één à twee romans per semester, strips, artikels, toneelstukken of naslagwerken.

In samenwerking met Profff vzw organiseren we een van de grootste studiedagen Frans in Vlaanderen. We maken webquests, escape rooms en organiseren excursies. Je mag de uitstap naar Lille zelf inrichten als je de wedstrijd 'Lille autrement' wint. Je taalvaardigheid wordt ook aangescherpt dankzij Skype-gesprekken en live ontmoetingen met Franstalige studenten en leerkrachten net over de taalgrens. We stimuleren ook Erasmus-trajecten. Het gaat er dus heel dynamisch en gevarieerd aan toe.

Praktijk.

In het eerste jaar ga je al op stage naar een stageschool. Daar zal je vooral de leerkracht Frans in de klas ondersteunen. Vanaf het tweede jaar geef je zelf les. Daar gaan uiteraard voldoende oefenkansen tijdens de lessen op de campus aan vooraf.

Praktijk.

In het eerste jaar ga je al op stage naar een stageschool. Daar zal je vooral de leerkracht Frans in de klas ondersteunen. Vanaf het tweede jaar geef je zelf les. Daar gaan uiteraard voldoende oefenkansen tijdens de lessen op de campus aan vooraf.

Als leraar secundair onderwijs moet je expert zijn in minstens twee domeinen. Daarom kies je twee onderwijsvakken. Al kan je (later) nog altijd voor een extra onderwijsbevoegdheid gaan.

profielfoto Barbara Vanassche

Barbara Vanassche

lector

Chat met Barbara

Ken je het metier van het lesgeven al?

Informeer je dan over de verkorte opleiding
voor een extra onderwijsbevoegdheid.

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kan je aan de slag
als leerkracht Frans in:

  • de eerste en tweede graad
    van het secundair onderwijs
  • de derde graad bso
  • het buitengewoon secundair onderwijs
  • het privéonderwijs

Perspectieven
buiten het onderwijs

Van tweetalig bediende tot begeleider van uitstappen en reizen, in de banksector, bij uitgeverijen, ....

Knelpuntvak

Voor Frans is er een groot lerarentekort. Daarom kan je de opleiding gratis volgen als ingeschreven werkzoekende bij de VDAB. Je moet wel twee knelpuntvakken kiezen.

Mogelijke combinaties voor Frans zijn:

  • Frans – biologie
  • Frans - fysica
  • Frans - informatica
  • Frans - Engels
  • Frans - Nederlands

Meer over de financiële voordelen, de toelatingsvoorwaarden en jouw contactpersoon bij de VDAB →

 

Vragen over dit vak?

We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijs­vakken.
Onderwijs: lager onderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 12 jaar? Dan is de bachelor lager onderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Dan is de bachelor kleuteronderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.
Leer ons kennen
De kans is groot dat je later een job uitoefent die nu nog niet bestaat. ‘Waarom dan nog verder studeren?’ hoor ik je denken. Een terechte vraag die meteen getuigt van kritisch …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.