Ben jij geboeid door de natuur, van de kleinste rups tot de grootste eik? En wil je je passie en kennis doorgeven aan jongeren? Dan is leerkracht biologie en natuurwetenschappen helemaal jouw ding.
Eerste jaar
In je eerste jaar fris je je algemene wetenschapskennis op. Je legt de basis voor je bekwaamheid om les te kunnen geven in de vakken natuurwetenschappen (eerste graad) en biologie en natuurwetenschappen in de verschillende studierichtingen van de tweede graad secundair onderwijs.
Samen met studenten fysica/natuurwetenschappen leer je met een brede bril kijken naar natuurwetenschappen. Je leert hoe je 12 tot 16-jarigen enthousiast kan maken voor jouw vak. En je ervaart tijdens oefenmomenten in practica en biotoopstudies hoe je leerlingen onderzoekend kan doen leren.
Tweede jaar
Vanaf het tweede jaar verdiep je je in het domein van de biologie. Je leert alles over de werking van het menselijk lichaam, de evolutie, biodiversiteit en milieuproblematieken. Je doet praktijkervaring op via begeleide opdrachten, microteaching en bezoeken aan natuurcentra en tentoonstellingen.
Derde jaar
In het derde jaar breiden we je kennis uit met ecologie, gedrag bij dieren, microbiologie en genetica. Praktijkervaring wordt nog belangrijker. Samen gaan we op (meerdaagse) uitstappen naar onder andere het Nationaal Park Hoge Kempen. En we organiseren verschillende lesmomenten voor en met leerlingen secundair onderwijs.
Praktijk
Je breidt in het onderwijsvak biologie niet alleen je vakkennis uit, je leert ook hoe je die kennis kan overdragen naar je leerlingen. Je ontdekt gaandeweg hoe jij leerlingen op jouw eigen(wijze) manier kan boeien en inspireren. In je tweede jaar loop je telkens drie weken zes uur per week stage op twee verschillende secundaire scholen. In het derde jaar loop je negen weken stage op twee scholen die je zelf kiest. De stageperiode loopt van februari tot mei.
Wil jij je blik op de wereld verruimen? Dan kan je ook kiezen voor een stage in het buitenland.
Praktijk
Je breidt in het onderwijsvak biologie niet alleen je vakkennis uit, je leert ook hoe je die kennis kan overdragen naar je leerlingen. Je ontdekt gaandeweg hoe jij leerlingen op jouw eigen(wijze) manier kan boeien en inspireren. In je tweede jaar loop je telkens drie weken zes uur per week stage op twee verschillende secundaire scholen. In het derde jaar loop je negen weken stage op twee scholen die je zelf kiest. De stageperiode loopt van februari tot mei.
Wil jij je blik op de wereld verruimen? Dan kan je ook kiezen voor een stage in het buitenland.
Met deze onderwijsvakken kan je biologie combineren.
Combineer met ...
- aardrijkskunde →
- economie →
- Engels →
- Frans →
- gezondheidsopvoeding →
- muzikale opvoeding →
- Nederlands →
- niet-confessionele zedenleer →
- plastische opvoeding →
- techniek →
- wiskunde →
In de bacheloropleiding secundair onderwijs word je expert in twee onderwijsvakken. En je leert je kennis ook toepassen op andere vakken. Zo ben je later breed inzetbaar wanneer je je diploma hebt binnengehaald.
Knelpuntberoep
Voor biologie is er een groot lerarentekort. Daarom kan je de opleiding aan HOGENT gratis volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB en kiest voor een combinatie met een ander knelpuntvak:
- biologie - aardrijkskunde
- biologie - economie
- biologie - Engels
- biologie - Frans
- biologie - gezondheidsopvoeding
- biologie - Nederlands
- biologie - techniek
- biologie - wiskunde
meer info via vdab/diploma-behalen →
inschrijven via vdab.be →
Heb je al een educatief diploma op zak?
Sta je al in de basisschool en overweeg je een carrièreswitch? Of wil je extra vakken geven?
Wat na je diploma?
Lesbevoegdheid
Met je diploma kan je aan de slag als leerkracht:
- (toegepaste) biologie in de tweede graad doorstroomfinaliteit
- natuurwetenschappen in de eerste graad van de A- en B-stroom
- natuurwetenschappen in de tweede graad van de A- en B-stroom
- in het buitengewoon secundair onderwijs
Perspectieven buiten het onderwijs
- educatief medewerker in natuurparken
- natuurgids of medewerker in natuurgerichte diensten
- educatief medewerker in musea, bv. Museum voor Natuurwetenschappen, Huis of Tuin van Kina ...
- onderzoeker in milieugerichte bedrijven
![Sfeerbeeld](/sites/hogent/assets/Image/banner-nogvragen.jpg)
Veelgestelde vragen.
Waar krijg ik les?
Je krijgt les op campus Ledeganck. Op wandelafstand van het station Gent Sint-Pieters en dicht bij de Heuvelpoort en Overpoort.
Hoe groot zijn de lesgroepen?
De groepen zijn eerder klein. Zo kunnen we je persoonlijk begeleiden in jouw groeitraject naar een eigenwijze biologieleerkracht.
Heb ik voorkennis nodig van biologie?
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Een diploma secundair onderwijs en interesse in biologie volstaan. We hebben een mix van studenten met uiteenlopende vooropleidingen uit de A-stroom, zowel uit doorstroomgerichte studierichtingen als richtingen met dubbele finaliteit.
Vanaf wanneer kan ik me inschrijven?
Inschrijven kan je in principe van 1 april tot in september 2025 of zelfs het hele jaar door. Toch raden we je aan om je inschrijving ten laatste in augustus af te ronden. Zo kan je deelnemen aan de onthaalweek voor eerstejaars vóór de officiële start van het academiejaar.
Kan ik starten of veranderen in februari?
Dat kan. Ben je een late beslisser? Vallen de examenresultaten tegen en wil je heroriënteren? Is je opleiding niet helemaal zoals je had gewenst? Actie is het codewoord. Zo hoef je geen volledig academiejaar overboord te gooien. In bepaalde gevallen kan je ook je leerkrediet nog deels recupereren.
Kijk voor meer info op hogent.be/starten-in-februari of mail naar studietrajectbegeleidster Laura om je opties te verkennen.