Foto Secundair onderwijs: onderwijsvak Frans

Secundair onderwijs: onderwijsvak Frans.

S

Secundair onderwijs: onderwijsvak Frans.

Heb jij een passie voor Frans? Voor de Franse taal en Franstalige cultuur? En wil je je passie en kennis doorgeven aan jongeren? 'Ben oui, bien sûr?' Dan hoef je niet te twijfelen: er schuilt er een leerkracht Frans in jou.

Van grammatica, taal en literatuur ...

In dit onderwijsvak duik je diep in de Franse taal en cultuur en leer je methodieken aan om Franse les te geven.

Je verbreedt je woordenschat, krijgt inzicht in de grammatica, verfijnt je uitspraak en maakt je kennis met verschillende didactieken. Je ontplooit je taalbeheersing. Je krijgt daarbij de ruimte om zowel individueel als in groep te oefenen en kan rekenen op persoonlijke coaching. Per semester lees je ook één à twee romans, strips, artikels, toneelstukken of naslagwerken.

Tot proeven van de Franse cultuur

Samen met ProFFF vzw organiseren we een van de grootste studiedagen Frans in Vlaanderen. We maken webquests, escape rooms en organiseren excursies. En je mag ook helemaal zelf een uitstap naar Lille organiseren als je de wedstrijd 'Lille autrement' wint. Je taalvaardigheid wordt daarnaast aangescherpt dankzij Skype-gesprekken en live ontmoetingen met Franstalige studenten en leerkrachten net over de taalgrens.

Wil jij je volledig onderdompelen in de Franse taal en cultuur? Dan kan je ook een semester in het buitenland studeren.

Praktijk.

In het eerste jaar ga je al op stage. Je ondersteunt dan vooral de leerkracht Frans in de klas. Vanaf het tweede jaar geef je zelf les. Maar eerst oefen je à volonté op je medestudenten tijdens de lessen op de campus.

Praktijk.

In het eerste jaar ga je al op stage naar een stageschool. Daar zal je vooral de leerkracht Frans in de klas ondersteunen. Vanaf het tweede jaar geef je zelf les. Daar gaan uiteraard voldoende oefenkansen tijdens de lessen op de campus aan vooraf.

Met deze onderwijsvakken kan je Frans combineren.

Combineer met ...

In de bacheloropleiding secundair onderwijs word je expert in twee onderwijsvakken. En je leert je kennis ook toepassen op andere vakken. Zo ben je later breed inzetbaar wanneer je je diploma hebt binnengehaald.

Knelpuntberoep

Voor Frans is er een groot lerarentekort. Daarom kan je de opleiding aan HOGENT gratis volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB en kiest voor een combinatie met een ander knelpuntvak:

  • Frans - biologie
  • Frans - economie
  • Frans - fysica
  • Frans - gezondheidsopvoeding
  • Frans - Nederlands
  • Frans - techniek

Meer info hierover vind je op de website van de VDAB.

Heb je al een educatief diploma op zak?

Sta je al in de basisschool en overweeg je een carrièreswitch? Of wil je extra vakken geven? 

Bekijk onze verkorte trajecten

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Je kan met je diploma van leerkracht Frans aan de slag in:

  • de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
  • de derde graad arbeidsmarktfinaliteit
  • het buitengewoon secundair onderwijs
  • het privéonderwijs

Perspectieven
buiten het onderwijs

Van tweetalig bediende tot begeleider van uitstappen en reizen, in de bankensector, bij uitgeverijen ... Met je talenkennis kan je alle kanten uit!

Sfeerbeeld

Veelgestelde vragen.

Waar krijg ik les?

Je krijgt les op campus Ledeganck. Op wandelafstand van het station Gent Sint-Pieters en dicht bij de Heuvelpoort en Overpoort.

campus Ledeganck →

Kan ik de campus bezoeken?

Je kan onze campussen bezoeken tijdens de infodagen: op 26 februari, 26 april, 28 juni en 6 september. Alle info vind je op hogent.be/infodagen 

 

 

Kan ik starten of veranderen in februari?

Dat kan. Ben je een late beslisser? Vallen de examenresultaten tegen en wil je heroriënteren? Is je opleiding niet helemaal zoals je had gewenst? Actie is het codewoord. Zo hoef je geen volledig academiejaar overboord te gooien. In bepaalde gevallen kan je ook je leerkrediet nog deels recupereren. Kijk voor meer info op hogent.be/starten-in-februari 

Of neem meteen contact op met studietrajectbegeleidster Laura om je opties te verkennen: laura.bruggeman@hogent.be 

Hoe groot zijn de lesgroepen?  

De groepen zijn eerder klein. Zo kunnen we je persoonlijk begeleiden in jouw groeitraject naar een eigenwijze leerkracht Frans.

Vanaf wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven kan je in principe van 1 april tot in september 2025 of zelfs het hele jaar door. Toch raden we je aan om je inschrijving ten laatste in augustus af te ronden. Zo kan je deelnemen aan de onthaalweek voor eerstejaars vóór de officiële start van het academiejaar.  

inschrijvingsprocedure → 

 

 

Vragen over dit vak? Stel ze aan een lector Frans.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijs­vakken.
Onderwijs: lager onderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 12 jaar? En vind je dat elk kind een goeie start verdient? Ga voor eigenwijze juf of meester met de bachelor lager onderwijs.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Heb jij een hart voor kleuters? En wil je graag het verschil maken in hun ontwikkeling? Hen een duwtje in de rug geven richting belangrijke mijlpalen? Ga voor eigenwijze kleuterleerkracht.
Leer ons kennen
De kans is groot dat je later een job uitoefent die nu nog niet bestaat. ‘Waarom dan nog verder studeren?’ hoor ik je denken. Een terechte vraag die meteen getuigt van kritisch …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.