FTILab+ ontwikkelt innovatieve technologieën en producten voor de verwerking en valorisatie van lokaal geteelde biogebaseerde materialen voor de textiel-, kleding- en aanverwante industrieën.
Projecten en resultaten.
Laat je inspireren door de resultaten van onze projecten. We bundelen deze regelmatig in publicaties, podcasts en video's. Duik in ons overzicht en bekijk wat we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd.
Hemp4Circularity ('23-'26)
Het Europese Interreg project Hemp4Circularity heeft tot doel langvezelige textielhennep op industriële schaal toe te passen in de Europese textielwaardeketen. Het project wil de lokale productie versterken, de onafhankelijkheid van Noordwest-Europese fabrikanten bevorderen en samenwerking tussen bedrijven en organisaties in deze regio stimuleren.
Hemp4Textiles ('21-'24) en Flaxy-Hemp ('24-'28)
Hemp4Textiles onderzoekt hoe de vezelopbrengst en -kwaliteit van hennep kan worden verbeterd voor hoogwaardige textieltoepassingen. Het project richt zich op het optimaliseren van teelttechnieken, oogstmethodes en het rotingsproces. Door de rendabiliteit in elke stap van de waardeketen te verhogen, wil opvolger Flaxy-Hemp de teelt van textielhennep aantrekkelijker maken voor landbouwers en investeerders.
SUSTEX ('20-'22) en SUSTEX 2.0 ('23-'26)
SUSTEX resulteerde in een online en fysieke catalogus van duurzame textielmaterialen. Tijdens het project werden stengels van hop, soja en netels geïdentificeerd als vezelrijke gewassen met potentieel voor textieltoepassingen. SUSTEX 2.0 richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van de vezels uit deze gewassen en het onderzoeken van hun geschiktheid voor verwerking tot garens.
Valcelmat ('24-'28)
ValCelMat zet in op de innovatie van textieltoepassingen door cellulose te transformeren tot hoogwaardige, duurzame materialen. Dankzij chemische modificaties en milieuvriendelijke processen krijgt cellulose nieuwe functionaliteiten, waardoor het uitgroeit tot een essentieel ingrediënt voor de textielindustrie van morgen.
Hemp4Future ('21-'23)
In dit project brachten we bestaande en nieuwe en kennis en technologie samen op het vlak van voorbehandelen en spinnen van korte hennepvezels met als toepassing kledingtextiel te faciliteren.
Canabisness ('20-'22)
In dit project werden concrete handvaten en richtlijnen uitgewerkt voor de teelt en verwerking van hennep op industriële schaal.
Eigen kweek ('17-'19)
Een eerste onderzoek naar de optimalisatie van hennepvezels voor toepassing als hoogwaardige textielvezel. Eigen Kweek onderzocht hoe lokale korte ketens kunnen worden opgezet.
Hemp4All ('17-'19)
Dit project onderzocht de revival van hennep als duurzame textielvezel. Meer weten? Lees er dan zeker deze publicaties op na.
Neem contact op.
Jonas Van Rie
Cellulose chemie, duurzame textielveredeling, natuurlijke en synthetische vezels, elektronenmicroscopie, materiaalkarakterisatie, fondsenwerving
Simona Vasile
Textieltechnologie, draagcomfort van kleding, kwaliteitscontrole textiel materialen, duurzaamheid, projectmanagement, fondsenwerving
Alexandra Deraeve
Textielveredeling, draagcomfort van kleding, duurzaamheid, beschermkledij, EU strategie voor duurzaam en circulair textiel, projectmanagement, fondsenwerving, textielmaterialen, productveiligheid
Benieuwd naar meer?
Is dit onderzoeksthema iets voor jou? Ontdek dan zeker ook de andere thema’s op de website van FTILab+.