In een opleiding instromen in februari? Het kan! Ben je een late beslisser? Vallen de examenresultaten tegen? Is je opleiding niet helemaal zoals je had gewenst? Ben je op zoek naar meer praktijk? Actie is het codewoord! Voorkom dat je je 60 studiepunten kwijtspeelt.
Het leven is te kort om te wachten tot het volgende academiejaar om aan een opleiding te beginnen. Stroom daarom in februari in een opleiding in. Zo hoef je geen volledig academiejaar overboord te gooien. In bepaalde gevallen kan je ook je leerkrediet nog deels recupereren.
Start je opleiding in februari
Voor bijna alle opleidingen van HOGENT is het mogelijk om in te stromen in het tweede semester. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Die worden in de loop van november op deze pagina bekendgemaakt. Klik hieronder op de opleiding die je wil volgen voor meer info over je mogelijkheden.
Schrijf bij voorkeur in voor de start van het tweede semester, begin februari. De lessen van het tweede semester gaan van start op 10 februari. Hoe langer je wacht om in te schrijven, hoe groter de kans dat je niet alle opleidingsonderdelen kan opnemen.
Wie binnen de Associatie Universiteit Gent heroriënteert, doet dit het best voor 1 maart. Daarna moet opnieuw het vaste inschrijvingsbedrag worden betaald.
Voordelen
- Wanneer je instapt in februari, verspil je geen tijd en leerkrediet aan een opleiding die je niet ligt. Meer zelfs: is dit jouw eerste jaar hoger onderwijs en heroriënteer je tussen 1 december en 15 maart? Dan krijg je de helft van de studiepunten terug van de opleidingsonderdelen waarvoor je in semester 1 geen examens hebt afgelegd.
- Door nu al over te stappen, proef je alvast van deze opleiding en ontdek je meteen of deze opleiding bij je past. Zo ben je in september helemaal zeker van je keuze.
- De credits die je dit academiejaar in juni of augustus behaalt, zijn mooi meegenomen: eens ze verworven zijn, hoef je deze opleidingsonderdelen niet meer te hernemen. Zo verlicht je dus je studieprogramma voor de komende jaren.
Nadelen
- Het lessenrooster sluit soms iets minder goed aan: het is mogelijk dat je hier en daar een springuur hebt. Als dat zo is kan je tijdens die uren natuurlijk terecht in onze bibliotheek of resto's om te studeren of aan je projecten te werken.
- Je examenrooster kan soms wat minder evident gespreid zijn. Jouw rooster ken je ruim vooraf zodat je je hierop kan voorbereiden.
De mogelijkheden per opleiding.
- Accounting administration
- Agro- en biotechnologie (dierenzorg)
- Agro- en biotechnologie (groen, landbouw en voeding)
- Bedrijfsmanagement: accountancy-fiscaliteit (dagonderwijs)
- Bedrijfsmanagement: Business Lab Aalst
- Bedrijfsmanagement: financiën en verzekeringen
- Bedrijfsmanagement: KMO-management
- Bedrijfsmanagement: marketing
- Bedrijfsmanagement: milieu-en duurzaamheidsmanagement
- Bedrijfsmanagement: rechtspraktijk
- Bedrijfsmanagement: supply chain management
- Biomedische laboratoriumtechnologie: farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie
- Biomedische laboratoriumtechnologie: medische laboratoriumtechnologie
- Biotechnologie
- Bouwkundig tekenen
- Chemie
- Educatief graduaat secundair onderwijs
- Elektromechanica
- Elektromechanische systemen
- Ergotherapie
- Houttechnologie
- Human resources management
- HVAC-systemen
- Juridisch-administratieve ondersteuning
- Kleuteronderwijs
- Lager onderwijs
- Landmeten
- Logopedie en audiologie
- Marketing- en communicatiesupport
- Medische technologie
- Modetechnologie
- Organisatie & management
- Orthopedagogie
- Productiebeheer
- Programmeren Aalst: dagonderwijs
- Programmeren Gent: dagonderwijs
- Programmeren: avondonderwijs
- Secundair onderwijs AV
- Secundair onderwijs LO/BR
- Sociaal werk
- Systeem- en netwerkbeheer Aalst: dagonderwijs
- Systeem- en netwerkbeheer Gent: dagonderwijs
- Systeem- en netwerkbeheer: avondonderwijs
- Textieltechnologie
- Toegepaste informatica
- Vastgoed
- Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs
- Verkorte trajecten kleuteronderwijs
- Verkorte trajecten lager onderwijs
- Verkorte trajecten secundair onderwijs AV
- Verkorte trajecten secundair onderwijs LO/BR
- Verpleegkunde
- Verpleegkunde: verkort traject na HBO5
- Voedings- en dieetkunde
- Werforganisatie (wegenbouw + woningbouw)
- Winkelmanagement
Kan je nog vrijstellingen krijgen?
Je hoeft in veel gevallen niet van nul te herbeginnen. Volg je een academische opleiding binnen hetzelfde vakgebied of een opleiding die aanleunt bij je nieuwe opleiding en heb je voor enkele opleidingsonderdelen toch een credit behaald? Dan kan je misschien vrijstellingen krijgen.
Impact op je leerkrediet, groeipakket en studietoelage.
Het aantal studiepunten waarvoor je elk academiejaar bent ingeschreven kan van belang zijn voor bepaalde rechten als student. Hou er dus rekening mee dat heroriënteren een impact kan hebben op je leerkrediet, groeipakket (vroegere kinderbijslag), studiegeld of studietoelage.
Impact op je drempelpakket.
Sinds academiejaar 2023-2024 geldt er een nieuwe regelgeving in het hoger onderwijs, waar ook het drempelpakket deel van uitmaakt. Maar wat is dat drempelpakket? En hoe ziet mijn drempelpakket eruit als ik start in semester 2 met een opleiding?
Zit je toch nog met vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding die je graag wil volgen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Veranderen van opleiding of richting
Wil je graag veranderen van opleiding of richting in het hoger onderwijs? Of wil je veranderen van universiteit naar hogeschool? Het is belangrijk om de juiste studiekeuze te maken en je daarbij …
Heroriënteren, uitschrijven of stopzetten
Terug te betalen studiegeld bij uitschrijving, stopzetting of wijziging van je opleiding. Neem voor meer info contact op met het studentensecretariaat van jouw faculteit.Flexibel studeren
Als student verdien je een goede begeleiding en maximale kansen om je opleiding tot een goed einde te brengen. Daarom biedt HOGENT tal van mogelijkheden om je studieloopbaan op een …Studie(keuze)advies
Weet je echt niet welke studie bij je past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je van opleiding veranderen of wil je nog iets bijstuderen? Wil je advies over regelgeving of opleidingen …Studiebegeleiding
Wil je een vlotte start in het hoger onderwijs? Wil je een goede studieaanpak met grotere kans op slagen? Onze studiebegeleiders helpen je graag op weg. Je kan zowel in groep als …Infosessie 'wegwijs in het hoger onderwijs'.
Om een goede studiekeuze te kunnen maken, is het belangrijk om vertrouwd te zijn met de werking van het hoger onderwijs. Vertrekkend vanuit onze dagelijkse ervaring brengen we studiekiezers, …