- bijscholing
- Gent
- dagonderwijs
- 5 volle dagen
In deze bijscholing krijg je alle nodige kennis om een eerste fondsenwervingsplan op te stellen. Via theorie, kennisdeling en praktische voorbeelden op maat van startende fondsenwervende organisaties vergaar je alle nodige kennis en keer je met een eerste fondsenwervingsplan én deelnemersattest huiswaarts.
Inschrijven
Ben je werknemer uit de non-profit of socialprofit? Dan ben je van harte welkom. Deze modules zijn niet toegankelijk voor commerciële organisaties.
Programma 2024.
Deze korte opleiding bestaat uit 5 fysieke (campus Gent) lesdagen. Na deze opleiding heb je voldoende kennis om zelf aan de slag te gaan en een eigen fondsenwervingsplan op te stellen. Als je het ons ook bezorgt, geven we nog groepsfeedback in februari 2025.
Belang van strategische aanpak
donderdag 17 oktober
Fondsenwervingsaudit, doelstellingen en strategische keuze
donderdag 24 oktober
Schenkers, doelgroep en organisatiecultuur
donderdag 31 oktober
Fondsenwervingstactiek, rollen en verantwoordelijkheden
donderdag 7 november
Monitoring, evaluatie, rapportering, impactmeting en missierealisatie
donderdag 14 november
Groepsfeedback op maat van jouw fondsenwervingsplan (via Blikopener)
dinsdag 18 februari 2025
Lesgevers.
Benieuwd naar wie lesgeeft in deze opleiding? Een mooie mix van experten uit het werkveld en ervaren docenten. Maak alvast kennis met…
- Ann-Sophie Bouckaert (opleiding, dienstverlening en onderzoek Fondsenwerving @ HOGENT, docent marketing @ HOGENT)
- Ilja De Coster (Fundraising consultant & fundraising data strategist, vicevoorzitter @ Fundraisers Belgium)
- Jeroen Brugge (Fundraising Expert @ 11.11.11, consultant voor non-en social profit organisaties, bestuurslid @ Fundraisers Belgium)
- Joke Persyn (opleiding, dienstverlening en onderzoek Fondsenwerving @HOGENT, docent orthopedagogie @ HOGENT)
- Stijn Demuynck (Financieel strateeg & (interim) directeur in non & social profit, Partner @ S&L | Onderzoeker & docent duurzame business modellen @ HOGENT)
Praktisch.
Doelgroep
Deze opleiding is uitsluitend bedoeld voor medewerkers van non-profitorganisaties (niet toegankelijk voor commerciële organisaties).
Kostprijs
De prijs van de basisvorming bedraagt 1050 euro. Voor elke bijkomende persoon uit dezelfde organisatie die je bijboekt krijg je 20% korting en betaal je dus 840 euro.
Inbegrepen in de prijs: Groepsfeedback op maat van jouw fondsenwervingsplan (via Blikopener)
Prijzen zijn vrijgesteld van btw (art 44 § 2.4°)
Deze bijscholing komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille (niet voor vzw’s). Hier vind je meer informatie.
Deelnamebewijs
Je ontvangt na afloop per module een deelnameattest.
Contact
Vragen of twijfels? We maken graag even tijd voor jou. Stuur een mail naar een van de coördinatoren via onderzoek.fondsenwerving@hogent.be.
Dagen en lesuren
17, 24, 31 oktober & 7, 14 november 2024 en feedback op 18 februari 2025
Je hebt telkens les op donderdag van 9 tot 17.30 uur.
Locatie
Je hebt fysiek les op:
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
We zijn zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Campus Schoonmeersen is vlot bereikbaar en goed gelegen aan de ring rond Gent (R4) en op wandelafstand van station Gent Sint-Pieters (600 m). Lees meer over de parkeermogelijkheden.
Schrijf je in voor deze opleiding
Stopzettingsvoorwaarden: de deelnemer of zijn werkgever kan de inschrijving annuleren, op voorwaarde dat de annulering schriftelijk of per mail gebeurt, en dit ten laatste tien dagen vóór aanvang van de cursus (eerste sessie van de module). Bij annulering dient er wel 50% van het inschrijvingsgeld betaald te worden. Annulatie minder dan tien dagen voor de aanvang van de cursus is niet mogelijk; de cursist kan zich wel laten vervangen door een collega, op voorwaarde van melding van de vervanging aan de organisatie.
Wil je je verder verdiepen?
Deze bijscholing is een vrijstaand onderdeel van het postgraduaat Fondsenwerving. Blijkt na deelname dat fondsenwerving echt je passie is en je je nog verder wil verdiepen? Of zou je liefst direct alle modules willen volgen? Dan is het voor jou interessant om het complete postgraduaat fondsenwerving volgen.
Ben je geïnteresseerd, maar heb je twijfels?
Vraag een kennismakingsgesprek aan en wij tonen je de weg!
Meer weten over fondsenwerving?
Surf dan verder naar onze overzichtpagina fondsenwerving.
"Deze opleiding hielp me als beginner op het vlak van fondsenwerving om een werkzaam plan van aanpak op te stellen. Een pluim voor de organisatoren!"
Tom Billiet
coördinator CLBch@t
"Deze vorming hielp me als beginner op het vlak van fondsenwerving om een werkzaam plan van aanpak op te stellen. Een pluim voor de organisatoren!"
Tom Billiet
coördinator CLBch@t
"Deze opleiding is zeer praktisch gericht en reikt de nodige tools, tips en tricks aan om aan de slag te gaan met het uitbouwen van een professionele fondsenwerving binnen je organisatie."
"Deze navorming geeft een goede basis over fondsenwerven bij particulieren door vzw’s. Het is voor mensen zonder eerdere ervaring zeer goed te volgen, vooral door de vele praktijkvoorbeelden."
"Een navorming om U tegen te zeggen. Helder, boeiend, leerrijk en bovenal heel bruikbaar in de praktijk."
"De jaarlijkse navorming is zeker een aanrader voor (beginnende) fondsenwervers. Je krijgt belangrijke tips en kapstokken aangereikt om mee aan de slag te gaan. Ik vind het al helemaal waardevol dat je de kans krijgt om een eigen plan van a tot z uit te werken & daar ook nog eens feedback op krijgt. Hierdoor zetten ze je op weg en kan je de daad meteen bij het woord voegen. De leerstof werd zeer helder gebracht, met genoeg ruimte voor vraagstelling & overleg. Ik kijk met bijzonder warme gevoelens terug naar deze opleiding!"
"Fondsenwerving voor particulieren was heel interessant. Door deze cursus is mij duidelijk geworden hoe dit in zijn werk gaat en hoe je dit moet aanpakken wil je een goede fondsenwerver zijn. Wij kennen vooral sponsoring, dus dit was nieuw voor mij, maar ik denk dat ik, door hier ook aan deel te nemen, particulieren zal kunnen warm maken om onze vzw te steunen. Inhoud, gastsprekers, tips en netwerken let medestudenten was leerrijk en vooral verrijkend."
"De schat aan informatie, de boeiende sprekers en de lessen met veel praktijkvoorbeelden zorgen ervoor dat je, zowel als starter of als ervaren fondsenwerver, alle tools in handen hebt om aan de slag te kunnen gaan als straffe succesvolle fondsenwerver of om fondsenwerven binnen jouw organisatie te kunnen introduceren of te versterken."
"Tools en handvaten voor een concreet plan op maat van de eigen organisatie. Praktijkvoorbeelden, onderbouwde tips en zeer praktisch naslagwerk waarmee basis is gelegd om de fondsenwerving in de organisatie verder te laten groeien. Opleiding ‘dwingt’ om na te denken hoe je naar de fondsenwerving van de organisatie kijkt!"
"Fondsenwervingopleiding op maat. Aangenaam en boeiend aangebracht, met voldoende ruimte voor praktijkvoorbeelden en vragen van de deelnemers. Erg behulpzame lesgevers. Voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk. Een aanrader! Enig minpuntje: omdat er zoveel interactie/inbreng is van de deelnemers kan er soms niet altijd even diep worden ingegaan op alle punten van de cursus."
"De navorming is een zinvolle investering! Op een heldere manier werd ik meegenomen in alle aspecten rond fondsenwerving en werden handige tools aangereikt. Zo ontwikkelde ik een kritische en meer strategische manier van denken rond fondsenwerving. Kortom, de meerwaarde van de vorming is meteen voelbaar!"
"De navorming geeft een goed beeld over de verschillende facetten van het aspect fondsenwerving. Verschillende strategieën, methodieken en tips & tricks komen aan bod. Interessant is ook dat er gastsprekers worden uitgenodigd met boeiende verhalen en tips en dat de theorie genoeg gestoffeerd wordt met praktijkvoorbeelden."
"Deze navorming gaf een brede, gedragen kijk op een structurele aanpak van fondsenwerving binnen de organisatie, waarbij het belang van gedragenheid over de hele organisatie werd onderstreept. De actie- en pijnpunten werden duidelijk weergegeven en gespekt met verhalen van gastsprekers uit het werkveld die de theorie in nuttige praktische tips vertaalden."
"Fondsenwerving: wat houdt dit zoal in? Hoe begin je er aan? Deze cursus is een uitstekende basis om fondsenwerving te duiden. De rest van het werk is aan ons!"
"De navorming is een schot in de roos. Na elke les zet ik meteen tips om in de praktijk, met succes. Sommige zaken zijn evident, maar het is goed om er attent op gemaakt te worden en ze aandacht te geven, vb. het belang van bedankingen. Andere dingen zijn een echte eye-opener en stimuleren me om nieuwe manieren van fondsenwerving uit te proberen. We hebben de vorming vanuit onze organisatie met twee gevolgd en delen de inzichten met onze collega's en vrijwilligers. Het heeft ook invloed op ons beleid vb. het belang van meetbaarheid, ook in de non-profit. We hebben grote kosten voor de boeg de komende jaren en deze vorming heeft me vertrouwen gegeven om gewoon van start te gaan."
“Een absoluut waardevolle navorming voor iedere startende fondsenwerver! Stapsgewijs kom je dankzij praktijkgericht onderzoek tot de basis van een strategisch fondsenwervingsplan. De gastsprekersessies werken inspirerend en zorgen ervoor dat je vol energie een plan op maat van je organisatie uitwerkt.”