Meer plantaardige en meer lokale eiwitten op ons bord, dat is de ambitie van de Green Deal Eiwitshift 2.0 op ons bord. Want de verschuiving van dierlijke naar meer plantaardige eiwitbronnen verlaagt de milieu-impact en draagt bij aan een betere gezondheid. HOGENT ondertekende deze week samen met zo'n 60 partners deze nieuwe Green Deal. Daarmee engageert HOGENT zich om de komende vijf jaar verder samen te werken aan de eiwitshift.
40/60 tegen 2030
Op 15 september 2025 gaf Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns samen met een zestigtal partners het startschot voor de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord 2.0’. Deze nieuwe Green Deal, die loopt tot september 2030, bouwt verder op het werk van de voorbije vier jaar en verenigt spelers uit het hele voedingssysteem om de cruciale verandering in ons eetpatroon te versnellen. De ambitie? De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in onze consumptie omkeren van de huidige 60/40 naar 40/60 tegen 2030. HOGENT neemt hierin een voortrekkersrol op, niet enkel als ondertekenaar, maar als actieve motor van verandering via praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en concrete acties op de campussen.
Van onderzoek tot op het bord
De noodzaak van de eiwitshift is duidelijk: meer plantaardige eiwitten eten is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar heeft ook een significant lagere milieu-impact. De productie van dierlijke eiwitten is immers erg belastend voor het milieu. Hoewel de Vlaming in 2024 al 42,6% van zijn eiwitten uit plantaardige bronnen haalde, verloopt de evolutie traag. De Green Deal 2.0 wil deze transitie versnellen door landbouwers, producenten, retailers, cateraars, overheden en kennisinstellingen zoals HOGENT te verbinden.
Ook voor HOGENT zelf is de eiwitshift een speerpunt in het duurzaamheidsbeleid. Catering heeft met 81% van de CO2-voetafdruk van aangekochte goederen en diensten een gigantische impact binnen de hogeschool. Voeding is daarom een van de vier grote werven in het klimaatplan. De ambitie is dan ook om tegen 2030 minstens 60% van de verkochte maaltijden in de studentenrestaurants plantaardig te maken. Momenteel schommelt dit aandeel nog rond de 30%. Afdelingshoofd catering Nico Decloedt benadrukte al eerder de urgentie: “Een eiwitshift – van vlees naar plantaardig – wordt, samen met het beperken van afval, dé uitdaging voor de restaurants.”
“Een eiwitshift – van vlees naar plantaardig – wordt, samen met het beperken van afval, dé uitdaging voor de restaurants.”
Nico Decloedt, afdelingshoofd catering HOGENT
Duurzame gedragsverandering
Om deze doelstelling te halen, zet HOGENT sterk in op gedragsverandering, ondersteund door eigen onderzoek. Het Research Centre for Sustainable Organizations (SUOR) voerde experimenten uit in Resto D op campus Schoonmeersen, waar de verkoop van vegetarische maaltijden het laagst was. Door kleine ingrepen, zoals het weglaten van het label ‘vegetarisch’, het gebruik van groene tape om het aanbod te accentueren, en het strategisch plaatsen van veggie gerechten naast de populaire frietjes, steeg de verkoop van veggie maaltijden met bijna 6%.
In een vervolgtraject, gesteund door de Koning Boudewijnstichting, wordt nu onderzocht hoe een grotere doelgroep bereikt kan worden en hoe de impact op lange termijn verzekerd kan worden. Daarvoor werkt HOGENT samen met de cateraars, ProVeg en andere kennisinstellingen zoals KU Leuven en VUB om ervaringen uit te wisselen. De expertise wordt ook extern gedeeld. Zo werden in samenwerking met ProVeg en met steun van Departement Omgeving al succesvolle experimenten uitgevoerd bij Zorggroep Sint-Kamillus om de consumptie van plantaardige maaltijden te verhogen. De impact van HOGENT reikt dus veel verder dan de eigen restaurants.
Naar duurzame, lokale eiwitketens
Ook het onderzoekscentrum AgroFoodNature speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van duurzame, lokale eiwitketens:
- Het PeaPact-project en opvolger PeaPact² focussen op de lokale teelt en verwerking van de gele erwt, met als doel landbouwers te ondersteunen, verwerkers toegang te geven tot kwalitatieve grondstoffen en consumenten een diverser aanbod te bieden.
- Het PulseBake-project onderzoekt de toepassing van peulvruchten in de bakkerijsector als alternatief voor melk en ei.
- Het NovoBake-project bouwt daarop verder om te zoeken naar plantaardige alternatieven voor ei in bakkerijproducten.
- Binnen het Europese project LEGENDARY ontwikkelt HOGENT mee tools om de ecologische en maatschappelijke voordelen van peulvruchtenteelt te meten, om zo meer boeren te overtuigen.
- Het project ‘Vlaamse Eiwitboeren’ brengt landbouwers en ketenspelers samen om de productie van lokaal geteelde eiwitgewassen zoals linzen, quinoa en kikkererwten te stimuleren.
Deze onderzoeksprojecten, ondersteund door investeringen in verwerkingsapparatuur zoals gespecialiseerde molens, dragen bij aan de ambitie van Vlaanderen om een hotspot te worden voor nieuwe eiwitbronnen.
Door haar actieve rol in de Green Deal Eiwitshift 2.0, de concrete doelstellingen in de eigen catering, en het baanbrekende onderzoek in de hele voedselketen, toont HOGENT zich niet louter een deelnemer, maar een regisseur en versneller van de eiwittransitie. De hogeschool zet haar expertise in om de shift naar een duurzaam, gezond en bovenal lekker en aantrekkelijk voedselsysteem voor iedereen waar te maken.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Duurzaamheid
“Geef de wereld het beste van jezelf.” De slogan van HOGENT liegt er niet om. Als hogeschool willen we een positieve impact maken op mens én planeet. Daarom werken we aan …
Research Centre for Sustainable Organizations
Het Research Centre for Sustainable Organizations is samengesteld uit experts binnen de domeinen businessmodellen, arbeid, tewerkstelling, HR, impactmarketing, …
AgroFoodNature
AgroFoodNature handelt als onderzoekscentrum op de raakvlakken tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
Dit initiatief draagt bij tot:
SDG2 - Geen honger, SDG3 - Goede gezondheid en welzijn, SDG9 - Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie, SDG13 - Klimaatactie, SDG14 - Leven in het water, SDG15 - Leven op het land, SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.Publicatiedatum: 19/09/2025