Foto Een diepgaandere blik op eetstoornissen.

Een diepgaandere blik op eetstoornissen.

E

Een diepgaandere blik op eetstoornissen.

Eetstoornissen gaan gepaard met heel wat fysieke én mentale hindernissen. Ook als hulpverlener kom je voor tal van uitdagingen te staan. Deze reeks bijscholingen wil jou hierbij ondersteunen. De meest actuele thema's komen aan bod in 4 sessies waarbij we vertrekken van een holistische blik en een multidisciplinaire benadering. Kies en/of mix de sessies die je interesseren, of volg ze ze allemaal.

Je verdiept je kennis en expertise met recente onderzoeksresultaten, maar evenzeer keer je huiswaarts met een combinatie van wetenschappelijke onderbouwing én praktijkhandvaten die je snel en probleemloos kan implementeren in je eigen werkomgeving. Je volgt deze sessies samen met de studenten van het postgraduaat eetstoornissen. Experts, onderzoekers en ervaringsdeskundigen delen hun inzichten, zodat jij vlot de vertaalslag maakt van de opgedane informatie naar de doelgroep van jouw professionele praktijk.

Programma voorjaar 2025.

De sessies vinden telkens plaats op dinsdag van 9 tot 17 uur.

6

mei

Diabetes en eetstoornissen.
Inspiratie en praktische inzichten.

Evy Christiaens en France De Potter - Manon Lefevere

Wil je meer inzicht krijgen in de complexe relatie tussen diabetes en eetstoornissen? Deze boeiende studiedag biedt unieke perspectieven en concrete tools voor zorgverleners, professionals en iedereen die met deze problematiek in aanraking komt.

  • Persoonlijke getuigenis van Manon Lefevere
    Manon Lefevere deelt haar krachtige verhaal over leven met diaboulimia en hoe dit haar inspireerde om een vzw op te richten die awareness creëert rond deze vaak miskende aandoening. Laat je raken en inspireren door haar ervaringen.
     
  • Praktische handvaten voor behandeling
    Evy Christiaens en France De Potter nemen je mee in een diepgaande sessie over diabetes en eetstoornissen. Ze bieden concrete adviezen en bruikbare tips die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.

13

mei

Gender en eetstoornissen.
Ontdek de cruciale verbinding tussen gender, zelfbeeld en eetstoornissen

Michelle de Groot, Centrum voor seksuologie en gender

Ben je zorgverlener, hulpverlener, beleidsmaker of gewoon iemand met een interesse in de complexe relatie tussen gender en eetstoornissen? Dan mag je deze boeiende studiedag niet missen. Een inspirerende dag waar inzichten, kennis en tools centraal staan om inclusiever en effectiever te werken binnen dit gevoelig domein.

  • Basiskennis LGBTQIA+
    Verken de belangrijkste begrippen rond seksuele en genderdiversiteit. Ontvang waardevolle handvatten om respectvol om te gaan met verschillende identiteiten binnen je werkcontext.
     
  • Impact van zelfbeeld en identiteit op gezondheid
    Hoe beïnvloeden gender en genderexpressie het zelfbeeld en de ontwikkeling van eetstoornissen? Je krijgt inzichten uit de praktijk én wetenschappelijk onderzoek.
     
  • Genderinclusieve communicatie
    Leer hoe taal een krachtig middel is om mensen zich gezien en gehoord te laten voelen. Krijg praktische tips voor inclusieve communicatie.
     
  • Gender en eetstoornissen
    Een verdiepende blik op de unieke uitdagingen en risicofactoren voor LGBTQIA+ personen met eetstoornissen. Hoe bieden we zorg die écht aansluit?

20

mei

Hormonale disbalans, zwangerschap en kinderwens bij eetstoornissen.

Dr. Els Dufraimont – Annelies Van Driessche – Laurence Bauffe

Ben jij zorgverlener, professional of heb je persoonlijke interesse in de impact van eetstoornissen op fertiliteit en zwangerschap? Deze unieke studiedag combineert wetenschappelijke inzichten met praktische handvaten om deze vaak onderbelichte thema’s bespreekbaar te maken en aan te pakken. 

Wat mag je verwachten?

  • Theoretisch luik: Hormonale disbalans en eetstoornissen
    Krijg inzicht in de impact van eetstoornissen op hormonale processen, menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Ontdek hoe het lichaam herstelt tijdens en na een eetstoornis.
     
  • Kinderwens en fertiliteit
    Welke specifieke uitdagingen ondervinden mensen met een (voorgeschiedenis van) eetstoornissen bij het vervullen van hun kinderwens? Leer hoe de zorg rondom fertiliteit inclusiever en empathischer kan worden ingericht.
     
  • Praktische handvaten voor de zorg
    Van gesprekken aangaan tot het opstellen van een zorgplan: ontvang bruikbare tools om patiënten met een kinderwens of zwangere personen met eetstoornissen beter te ondersteunen.

27

mei

Intuïtief eten en eetstoornissen.
Kritische blik en praktische inzichten.

Celine Vereeck & Tina Somers, ervaren diëtisten en voorzitters van de commissie Intuïtief Eten

Ben je diëtist, hulpverlener of professional binnen de gezondheidszorg? Wil je meer weten over de relatie tussen intuïtief eten en eetstoornissen? Deze inspirerende bijscholing biedt je een frisse, maar kritische kijk op deze veelbesproken behandelstrategie.

  • Intuïtief eten uitgediept
    Een helder inzicht in de principes van intuïtief eten en hoe deze binnen een klinische context functioneren.
     
  • Kritische analyse
    Wanneer werkt intuïtief eten als strategie bij eetstoornissen — en wanneer niet? Ontdek de grenzen, valkuilen én kansen van deze aanpak.
     
  • Praktische handvaten
    Hoe integreer je intuïtief eten op een verantwoorde manier in de begeleiding van cliënten met eetstoornissen?

Inschrijven

Koop je ticket online

Doelgroep

Geïnteresseerde professionals zoals bvb diëtisten, verpleegkundigen, artsen, ergotherapeuten, psychologen en andere zorg- of hulpverstrekkers met interesse in de zorg rond Eetstoornissen (ES). Alle beroepsgroepen binnen de gezondheidszorg, zowel hulpverleners uit de ambulante als de residentiële en ziekenhuissetting die met eetstoornispatiënten in aanraking komen.

Deze sessies zijn verdiepende bijscholingen rond Eetstoornissen. Enige basiskennis is dus vereist. Deelnemers hebben dus kennis van de basisterminologie hieromtrent.

Deelnamebewijs

Je ontvangt een aanwezigheidsattest.

Prijs

  • Standaardprijs € 140 per sessie
  • Reductieprijs AUGENT studenten €70 per sessie, mits voorleggen van een geldige studentenkaart.

Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw (art 44 § 2.4°)

Personeelsleden van HOGENT hoeven niet zelf te betalen, de prijs wordt intern verrekend aan de vermelde budgethouder als je toestemming hebt van je verantwoordelijke. Vul de code HOGENTENAAR in bovenaan bij het keuzemenu voor de tickets. Druk op code toepassen om je ticket te zien verschijnen.

Korting op je deelnameprijs

Kmo-portefeuille

(*)De tickets voor deze sessies komen in aanmerking voor subsidies van de kmo-portefeuille bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Meer info over betalen met kmo-portefeuille en de andere betalingswijzen in de rubriek FAQ onderaan op de registratiepagina.

Contact

Locatie

HOGENT campus Schoonmeersen, gebouw T
Voskenslaan 364A
9000 Gent

Ontdek alle modules van het postgraduaat eetstoornissen!

Zou je liefst nog meer sessies willen volgen? Blijkt na deelname dat hulpverlening bij eetstoornissen echt je passie is en wil je je nog verder verdiepen en tegelijk een multidisciplinair netwerk uitbouwen? Kies en mix de modules of schrijf in voor het complete postgraduaat eetstoornissen, al naargelang je profiel en voorkeur. Proef eerst van deze studiedagen of ga er meteen voor!


ANNULERING Bij het niet bereiken van een minimumaantal inschrijvingen, zal HOGENT zich genoodzaakt zien deze sessie te annuleren. Je zal daarvan per e-mail tijdig op de hoogte gebracht worden. Je inschrijvingssom storten we in dat geval terug. Zelf je ticket annuleren kan tot zeven dagen vooraf en alleen aan te vragen door in te loggen via je Eventbrite-ticketaccount onder de rubriek Tickets.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Eetstoornissen

Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multi­disciplinaire, praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Substance use and Psychosocial Risk Behaviours
Het onderzoekscentrum SUPRB wil het psycho­sociaal welzijn in de samenleving bevorderen door in te zetten op preventie, vroegdetectie, zorg én herstel bij middelengebruik, …
Oncologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Nefrologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …