Foto Leerkrediet en studiepunten in het hoger onderwijs

Leerkrediet.

L

Leerkrediet.

Bij het begin van je opleiding hoger onderwijs start je met een leerkrediet, een pakket van 140 studiepunten. Daarmee wordt je studieloopbaan ‘betaald’. Wie slaagt, krijgt de ingezette punten terug, maar je kan ze ook verliezen natuurlijk. Met het leerkrediet heb je het verloop van studieloopbaan dus zelf in handen.

Verdien punten dubbel terug

Een leerkrediet wordt gebruikt voor een bachelor- en masteropleiding, zowel bij een diploma- als een creditcontract. Elk opleidingsonderdeel kost studiepunten die automatisch van je leerkrediet worden gehaald. Een volledig lessenpakket van één jaar bestaat uit zestig studiepunten. 

De studiepunten waarvoor je slaagt en dus een creditbewijs verwerft, krijg je terug. En wat meer is: de eerste zestig studiepunten krijg je dubbel terug! Studiepunten van vakken waarvoor je niet slaagt of wordt gedelibereerd, ben je kwijt. De stand van je leerkrediet kan je op elk moment bekijken op www.burgerprofiel.be. Na het inloggen vind je deze info terug onder het tabblad 'Uw gegevens'. Daar kan je doorklikken naar het thema 'Onderwijs en vorming'.

Behaal je zonder kleerscheuren een professionele of academische bachelor, dan beschik je nog over 200 studiepunten. Wie dan een masteropleiding start én ook afstudeert, levert meteen 140 studiepunten in. Je kan dus nog over een positief saldo beschikken dat je kan inzetten voor een andere bachelor- of masteropleiding. Voor schakel- en voorbereidingsprogramma’s hoef je geen leerkrediet in te zetten

Meer info over het leerkrediet kan je ook lezen op de website van Onderwijs Vlaanderen. Heb je vragen over het terugvorderen van leerkrediet wegens overmacht? Alle info vind je op deze pagina van Onderwijs Vlaanderen.

Niet voor alle opleidingen

Graduaten, bachelors-na-bachelor en postgraduaten werken niet met leerkrediet. Je kan deze opleidingen dus ook starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt. 

Ook voor studenten die al een bachelordiploma hebben en zich met een diplomacontract willen inschrijven voor een educatieve bachelor, is het leerkrediet niet van toepassing.

Van opleiding veranderen.

Het is dus zaak de juiste studiekeuze te maken en je daarbij eventueel te laten begeleiden. Het is geen ramp als je dan toch een verkeerde keuze hebt gemaakt al heeft dat, afhankelijk of je al dan niet generatiestudent bent en afhankelijk van de periode, wel gevolgen voor je leerkrediet.

Van opleiding veranderen.

Het is dus zaak de juiste studiekeuze te maken en je daarbij eventueel te laten begeleiden. Het is geen ramp als je dan toch een verkeerde keuze hebt gemaakt al heeft dat, afhankelijk of je al dan niet generatiestudent bent en afhankelijk van de periode, wel gevolgen voor je leerkrediet.

Generatiestudenten
(eerste inschrijving in het hoger onderwijs) 

Verander je voor 1 december, dan worden de opgenomen studiepunten opnieuw toegevoegd aan je leerkrediet en start je de nieuwe opleiding met 140 studiepunten. Heroriënteer je tussen 1 december en 15 maart, dan krijg je de helft van de opgenomen studiepunten terug voor opleidingsonderdelen waarvoor je nog geen examen aflegde.

Je krijgt het leerkrediet terug voor opleidingsonderdelen waarvoor je examen afgelegd hebt en geslaagd bent. Je krijgt geen leerkrediet terug voor opleidingsonderdelen waarvoor je examen hebt afgelegd en niet geslaagd bent. Na 15 maart ben je alle opgenomen studiepunten kwijt.

Niet-generatiestudenten

Voor niet-generatiestudenten is er één verschil: de periode van 1 december tot 15 maart. Niet-generatiestudenten die zich heroriënteren in die periode krijgen hun studiepunten voor het tweede semester terug. Wat ze hebben ingezet voor het eerste semester verliezen ze dus.