Facebook Pixel De voedingsdriehoek - Hogeschool Gent

Voedingsdriehoek.

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft informatie over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Zo zorg je goed voor jezelf én voor de planeet!

De plaats van een voedingsmiddel in de voedingsdriehoek zegt iets over het gezondheidseffect. Voedingsmiddelen uit de groene zone zijn gezond en milieuvriendelijk. De oranje zone bevat minder gezonde voedingsmiddelen. Producten uit de rode zone zijn ongezond en minder milieuvriendelijk, die eet je best zo weinig mogelijk.

 

voedingsdriehoek

Figuur: Voedingsdriehoek (Vlaams Instituut Gezond leven vzw, 2017)

Helemaal bovenaan zie je de blauwe zone met informatie over de dranken. Daar krijg je het volgende advies: “Drink vooral water, minimum 1,5 L/dag.”
Opgelet:

  • melkdranken en alternatieven vinden we terug in de lichtgroene zone.
  • alle dranken met veel suiker (bv. frisdranken) en alcohol behoren tot de rode bol.

De donkergroene zone bevat plantaardige voedingsmiddelen:

  • groenten
  • fruit
  • aardappelen, brood en graanproducten (bij voorkeur volle granen)
  • peulvruchten en vleesvervangers
  • noten, zaden en pitten
  • plantaardige oliën en vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren

Hierna enkele voorbeelden. De niet-voorkeursproducten binnen deze groep staan cursief.

Westers 

  • appel
  • peer
  • fruit, vers
  • fruit, diepvries zonder toevoegingen
  • fruit, blik op eigen sap
  • gedroogd fruit
  • fruitsap en smoothies

Marokkaans

  • citroen
  • citroensap
  • gevriesdroogde bessen

Turks

  • citroensap

Indiaas

  • granaatappelpitten
  • kokos (gemalen)
  • citroensap
  • limoensap
  • tutti frutti

Westers

  • bloemkool
  • broccoli
  • wortelen
  • groenten, verse
  • groenten, diepvries zonder toevoegingen
  • gepekelde groenten
  • olijven
  • groentensap

Marokkaans

  • aubergine
  • bleekselderij
  • knoflook
  • jalapeño
  • sjalot
  • snijbiet
  • tomaat
  • ui
  • gepelde tomaten in blik
  • tomatenpuree (geconcentreerd)
  • lichte gepekelde uien
  • zaalouk

Turks

  • aubergine
  • bosui
  • groene pepers
  • puntpaprika
  • (mini) paprika
  • rucola
  • sla
  • tomaat
  • ui
  • wortel
  • tomatenpuree

Indiaas

  • knoflook
  • groene pepers
  • paanbladeren (betelbladeren)
  • rode pepers
  • rode ui
  • tomaten
  • ui

Westers

  • tofu
  • tempé
  • seitan
  • mycoproteïne (bv. Quorn)
  • witte/bruine/zwarte bonen
  • sojabonen
  • edamame 
  • spliterwten
  • tuinbonen
  • (gepaneerde) groentenbugers

Marokkaans

  • kikkererwten
  • linzen (groen)

Turks

  • linzen (rood)

Indiaas

  • kikkererwtenmeel (besan)
  • moong dal dhuli (kleine gele splitlinzen)
  • sev (noedels van besan)

Westers

  • aardappel
  • volkoren graanproducten
  • havermout
  • witte graanproducten

Marokkaans

Turks

  • aardappel
  • bulgur
  • griesmeel (irmik)
  • maïzena
  • tarwebloem
  • witte rijst
  • deeg lahmacum

Indiaas

Westers

  • arachideolie
  • koolzaadolie 
  • walnootolie
  • zachte bak- en braadvetten 
  • minarine
  • mayonaise (light)
  • dressing / vinaigrette

Marokkaans

  • frituurolie

Turks

  • olijfolie
  • zonnebloemolie

Indiaas

  • olijfolie
  • vloeibaar bak- en braadvet
  • zonnebloemolie

Westers

  • ongezouten noten
  • pitten en zaden
  • noten- en zadenpasta zonder toevoegingen (bv. tahin)
  • gezouten noten

Marokkaans

  • amandelen
  • amandelmeel
  • pijnboompitten
  • sesamzaadjes

Turks

  • walnoten

Indiaas

  • cashewnoten
  • pindanoten
  • pistachenoten
  • pompoenpitten

Westers

  • basilicum
  • nootmuskaat
  • peper
  • rozemarijn
  • tijm
  • salie

Marokkaans

  • anijszaad
  • cayennepeper
  • gember (vers)
  • kaneel
  • knoflook (gedroogd)
  • komijn (gemalen)
  • koriander (vers)
  • kurkuma
  • munt (vers)
  • paprikapoeder
  • peterselie (vers)
  • saffraan
  • zwarte peper

Turks

  • chilipeper
  • dille (vers)
  • munt (vers / gedroogd)
  • paprikapoeder
  • peper
  • peterselie (vers / plat)
  • pul biber (gedroogde chilivlokken)
  • sumak

Indiaas

  • chaat masala
  • chilipoeder (rood)
  • fenegriekbladeren (kasuri methi)
  • gember (vers)
  • hing
  • kardemompoeder
  • kerrieblaadjes 
  • komijnpoeder
  • komijnzaad
  • koriander (poeder)
  • koriander (vers)
  • kurkuma
  • nigellazaad (zwarte komijn)
  • pan masala
  • pav bhaji masala
  • rode peper (gedroogd)
  • saffraan
  • venkelzaad

Westers

/

Marokkaans

  • amandelextract
  • oranjebloesemwater
  • vanille-extract
  • wijnazijn    

Turks

/

Indiaas

  • kewra-water 
  • pepermuntextract
  • paanessence

De lichtgroene zone bevat dierlijke voedingsmiddelen. Hier kies je best voor weinig of niet-bewerkte varianten:

  • vis
  • melk en -producten, alternatieven
  • kaas
  • gevogelte 
  • eieren

Hierna enkele voorbeelden. De niet-voorkeursproducten binnen deze groep staan cursief.

Vis

Westers

  • vis, verse
  • vis, blik op eigen nat
  • vis, gerookt
  • vis, gepaneerd
  • vis, toevoeging van zout, olie of mayonaise

Marokkaans

/

Turks

/

Indiaas

/

Westers

  • kefir
  • ayran
  • yoghurt, met suiker/zoetstof
  • room
  • plantaardig alternatief voor room

Marokkaans

  • halfvolle melk

Turks

  • Turkse yoghurt

Indiaas

  • halfvolle melk
  • mawa/khoya (gedroogde melkbestanddelen)
  • yoghurt, vol, natuur, ongesuikerd
  • volle melkpoeder 

Westers

  • platte kaas
  • ricotta
  • cottage cheese
  • light kaas
  • mozarella
  • Brusselse kaas
  • zachte geitenkaas
  • parmezaan
  • kruidenkaas
  • mascarpone

Marokkaans

  • feta

Turks

/

Indiaas

  • paneer (Indiase cottage cheese)

 

Westers

/

Marokkaans

  • ei
  • eidooier

Turks

  • ei

Indiaas

/

Westers

  • kip (borst, bout)
  • kalkoen (borst)
  • fazant
  • eend
  • gepaneerd gevogelte
  • gehaktbereidingen van gevogelte

Marokkaans

/

Turks

/

Indiaas

/

Onderaan de voedingsdriehoek ligt de oranje zone. Hierin zitten plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen:

  • rood vlees (bv. lam)
  • boter
  • kokos- en palmolie
  • vetstoffen rijk aan verzadigde vetten

Hierna enkele voorbeelden. De niet-voorkeursproducten binnen deze groep staan cursief.

Westers

  • halfvolle boter
  • harde margarines

Marokkaans

  • boter, ongezouten

Turks

  • boter, ongezouten
  • roomboter

Indiaas

  • ghee (geklaarde boter)

Westers

  • rund (biefstuk, rosbief, gebraad)
  • kalf (mignotte, kotelet, varkenshaas)
  • gehaktbereidingen
  • gepaneerd vlees

Marokkaans

Turks

  • rundsgehakt

Indiaas

  • /

De rode bol staat naast de voedingsdriehoek. De voedingsmiddelen hierin bevatten veel calorieën maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze categorie noemen we de ‘lege calorieën’. Deze voedingsmiddelen zijn vaak sterk bewerkt én bevatten zeer veel suiker, vet en/of zout.

Enkele voorbeelden:

  • frisdrank / energiedrank
  • alcoholische dranken
  • bereide vleeswaren 
  • zout, bouillon, gemengde kruiden/specerijen
  • kant-en-klare maaltijden
  • snoep
  • chips
  • koeken
  • gebak / taart / andere zoete snacks (bv. chebakia, Turks fruit, Baklava …)

Westers

  • alcohol
  • frisdranken
  • chocolade
  • snoep
  • koeken
  • taart en gebak (bv. cake, chocolademousse)
  • ijs
  • koffiekoeken
  • choco
  • speculoospasta
  • confituur
  • fastfood (bv. frieten, pita, pizza)
  • chips
  • gefrituurde voedingsmiddelen
  • sauzen
  • bewerkt vlees (charcuterie)

Marokkaans

Turks

Indiaas

Westers

/

Marokkaans

  • harissa
  • zout

Turks

  • granaatappelsiroop
  • peperpuree
  • rode peperpasta (aci biber salçasi)
  • zout

Indiaas

  • kala nama (zwart zout)
  • zout

 

Wil je nog meer informatie?

Surf dan naar www.gezondleven.be.