Facebook Pixel Samenleven in diversiteit - Hogeschool Gent
Foto Samenleven in diversiteit

Samenleven in diversiteit

S

Samenleven in diversiteit

De toenemende diversiteit in steden, zowel in grootsteden als kleinere gemeenten, brengt uitdagingen met zich mee voor het samenleven. Duurzame verstedelijking vraagt ondersteuning van het samenleven in verstedelijkende gebieden om tot inclusieve gemeenschappen en vreedzaam samenleven te komen.

Het onderzoek richt zich op hoe verstedelijking het samenleven en de sociale cohesie op lokale schaal beïnvloedt, met aandacht voor de alledaagse ervaringen van stadsbewoners. Gemeenschapsvorming wordt niet alleen gezien als het resultaat van professionele interventies, maar ook als iets dat organisch ontstaat door dagelijkse interacties en ontmoetingen van mensen met en in hun sociaalruimtelijke omgeving. 

eCO-CITY richt zich op diverse interventies in het stedelijk samenleven, vanuit sociaal (cultureel) werk, participatieve kunstpraktijken en onderwijs, met een focus op buurt- of gebiedsgericht werken. In superdiverse tijden worden buurten belangrijke broedplaatsen voor innovatieve, sociale initiatieven en coalities tussen diverse bewoners, lokale overheden, organisaties en bedrijven, met het potentieel om voorbij sociale cohesie te gaan en te streven naar een rechtvaardiger samenleving. Lokale kwesties hebben het potentieel om een diversiteit aan mensen te verbinden, maar ook om ‘voorbij de sociale cohesie’ op te komen voor gedeelde belangen en actief te werken aan een meer rechtvaardig samenleven.

Projecten en resultaten.

Cannabisness

Comm-Unities in Transform

Een onderzoek naar sociaal rechtvaardige stedelijke innovatie door de dialoog op gang te brengen bij diverse stakeholders bij stadsvernieuwing en -ontwikkeling.

Biodivers Zorggroen

Publiek(en) Maken. Cultuurbemiddeling als publieke praktijk

Op welke manier ontwikkelen cultuurwerkers sociale en artistieke strategieën van bemiddelen, en hoe wordt de relatie tussen de artistieke praktijk, publiek(en) en de context bespeeld?

     

      Lokaal Brood

      IMPAKT. Sociale impact van participatieve kunstpraktijken

      In dit onderzoek brachten we elementen van impact van participatieve kunstpraktijken in beeld om bloot te leggen ‘hoe het werkt’ en ‘wat het doet’.

         

         

        BeBlaBo

        Music for social impact: practitioners’ contexts, work and beliefs

        In dit internationale project werd een cross-culturele analyse gemaakt van Socially Impactful Music Making (SIMM) activiteiten en de uitvoerders ervan. 

        INVRIVI

        Wij~k. Sociale impact van stadsvernieuwing

        Het Wij~k project focuste op de impact van stadsontwikkeling op betekenissen van samenleven. De onderzoekers ontwikkelden een instrument voor beleidsmakers, praktijkwerkers, ontwikkelaars en andere stakeholders om samenleven in een buurt in verandering te beschrijven en beïnvloeden.

          INVRIVI

          Participatief onderzoekstraject tbv buurtwerking in Dendermonde 

          In opdracht van de stad Dendermonde deden we een participatief onderzoekstraject in vijf wijken van de stad. We kwamen per buurt tot een contextanalyse, wijkkaart, beeldmateriaal en wijkspecifieke kernthema's en ontwikkelden duurzame methodieken om met burgers in dialoog te gaan over hun wijk/stad. 

          INVRIVI

          Buurtgericht werken in woonzorgcentra

          In opdracht van het provinciaal overleg woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen, voerden we een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden en knelpunten die woonzorgcentra zelf ervaren bij samenwerken met en integratie in de buurt. 

          INVRIVI

          DIEGEM - Diversiteit en gemeenschapsvorming

          In het DIEGEM-project deden we actie-onderzoek naar de relatie tussen solidariteit en diversiteit.

             

            INVRIVI

            Werken aan een integraal wijkbeleid voor Aalst rechteroever

             

            INVRIVI

            Gemeenschapsvorming in een veranderende stad

            Een onderzoek naar de rol en de betekenis van sociaal-culturele tussenkomsten in relatie tot processen van gemeenschaps-vorming in een veranderende stad.