Foto Vergelijk opleidingen land- en tuinbouw

Graduaat, bachelor of master in de land- en/of tuinbouw?

G

Graduaat, bachelor of master in de land- en/of tuinbouw?

Geboeid door landbouw en/of tuinbouw, maar je wilt weten wat het verschil is tussen een master-, een bachelor- en een graduaatsopleiding die opleidt tot jobs in deze sector? Twijfel je tussen de verschillende opleidingen? Bekijk hier de voornaamste verschillen. 

Verschillen tussen bachelor, graduaat en master land- en tuinbouw.
  Graduaat productiebeheer, optie land- en tuinbouw (HOGENT) Bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting landbouw  (HOGENT) Bachelor agro- en bio­tech­nologie, afstudeer­richting groen­management, optie plant­management (HOGENT) Master of Science biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde
type graduaat (niveau 5) professionele bachelor (niveau 6) professionele bachelor (niveau 6) academische bachelor + master (niveau 7)
waar?

hogeschool

hogeschool

hogeschool

universiteit

duurtijd 2 jaar voltijds 3 jaar voltijds 3 jaar voltijds 4 jaar voltijds (3 + 1)
aantal studiepunten 120 180 180 240 (180 + 60)
aanpak focus op praktijk (minstens 1/3de werkplekleren) praktijkgericht, ondersteund door theorie praktijkgericht, ondersteund door theorie theoretisch academische aanpak, nadruk op wetenschappelijk onderzoek
lesvorm dagonderwijs, semestersysteem dagonderwijs, semestersysteem dagonderwijs, semestersysteem dagonderwijs, semestersysteem
lesgroepen grotere groepen voor hoorcolleges, kleine groepen voor praktijk grotere groepen voor hoorcolleges, kleine groepen voor praktijk grotere groepen voor hoorcolleges, kleine groepen voor praktijk

grotere groepen voor hoorcolleges, kleine groepen voor praktijk

leerkrediet meer info

neen

ja

ja

ja

duaal leren

ja

neen

neen

neen

stage werkplekleren 2 stageperiodes 2 stageperiodes keuzevak
focus

Je wordt wegwijs gemaakt in de land- en tuinbouwsector en doet ervaring op in het werkveld. Je leert sectorspecifieke vaardigheden, taken plannen en organiseren, en een klein team aansturen.

Je krijgt een basis in de brede landbouwsector. Denk: dierlijke en plantaardige productie, smart farming en landbouwmechanisatie, en bio-economie en agrarisch bedrijfsmanagement.

Binnen de optie plant­management verdiep je je in plantenkennis en plantenteelt, mechanisatie en automatisering, agrarisch bedrijfsmanagement en bio-economie.

Opleiding tot industrieel ingenieur. Na je bacheloropleiding specialiseer je je in de afstudeerrichting plantaardige en dierlijke productie, of tuinbouwkunde.

werkveld Je wordt opgeleid tot afdelings­verantwoordelijke in sierteelt-, landbouw-, groente- en fruit­bedrijven. Je komt terecht binnen de primaire productie, als zelfstandige, vertegenwoordiger, technisch onderlegd manager van land- en tuinbouwbedrijven. Binnen bedrijfsbegeleiding en voorlichting, ontwikkelingssamenwerking maar ook in onderzoek en onderwijs.

Je werkt als zelfstandige, teelt­begeleider, productie­verantwoordelijke, technisch-commercieel medewerker in de groen­sector of bij toeleverings­bedrijven van de groen­sector. Binnen bedrijfsbegeleiding en voorlichting, ontwikkelingssamenwerking maar ook in onderzoek en onderwijs.

Je werkt als ingenieur in de toelevering, productie, handel en verwerking. Zowel in technisch-commerciële functies, in voorlichting en ontwikkelingssamenwerking als in onderzoek en onderwijs.
doorstromen/verder studeren meest voorkomend: verkort traject naar agro- en biotechnologie

meest voorkomend: schakelprogramma naar master in de biowetenschappen, microdegrees of buitenlandse master

meest voorkomend: schakelprogramma naar master in de biowetenschappen, microdegrees of buitenlandse master

zeer divers, zie 'na je studies'

Engelstalige vakken neen ja, 1 Engelstalig vak en keuzevakken ja, 1 Engelstalig vak en keuzevakken mogelijk als keuzevak
meer info meer info over het graduaat productiebeheer → meer info over de bachelor landbouw → meer info over de bachelor plantmanagement → meer info over de master in de biowetenschappen →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Productiebeheer

In het graduaat productiebeheer kan je kiezen tussen twee trajecten: voeding of landbouw en tuinbouw. Je maakt kennis met alle facetten van het productie­proces. De opleiding omvat …

Landbouw

Landbouw is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over dierlijke en plantaardige productie. Van bodembeheer en bemesting tot …

Plantmanagement
Binnen de afstudeer­richting groen­management van de opleiding agro- en bio­technologie, kies je vanaf dag één voor de optie groen- of plant­management.