Lezingen.
Natuur in nood: de roep om biodiversiteit
Arthur Wullaert, student en actief in het Sustainability Office
Biodiversiteit is een centraal begrip geworden in de strijd tegen klimaatverandering. Het is belangrijk om te overwegen waarom biodiversiteit zo cruciaal is, wat er precies aan de hand is en wat de oorzaken daarvan zijn. Arthur werkt voor het Sustainability Office, een duurzaamheidsplatform binnen de hogeschool waar studenten beschikken over een mandaat en ondersteuning om de onderwijsinstelling te verduurzamen. Ontdek ook hoe jij samen met het Sustainability Office het verschil kunt maken!
HOGENT Natuurlijk: een biodiversiteitsplan voor 2023-2026 en verder
Veerle Lamote, stafmedewerker Onderzoek
HOGENT werkt hard aan de vergroening van haar campussen. Achter deze (toekomstige) natuurpracht schuilt een doordacht biodiversiteitsbeleid, een plan dat zorgvuldig is ontworpen door een multidisciplinair team van HOGENTenaars en externen om de biodiversiteit op de campussen te behouden, herstellen en versterken.
Kom meer te weten over onze ambities en realisaties en ontdek hoe wij bouwen aan biodiverse campussen van de toekomst.
FlowerPower je tuin
Jorunn Dieleman, onderzoeker AgroFoodNature
Hoe tover je gazon om tot een prachtige bloemenzee? Volstaat het om een maand je gras niet te maaien? Of moet je bloemen zaaien voor een mooier resultaat? De onderzoekers van FlowerPower De Tuin zoeken het samen met 492 burgerwetenschappers uit!
Biodiversiteit radicaliseren
Luc De Droogh, docent sociaal-agogisch werk
Vanuit onze ervaring met een Europese Biodiversa+ aanvraag over stedelijke natuur vanuit eCO-CITY wil ik graag drie gedachten delen over biodiversiteit. Natuurlijk - nu ja - is biodiversiteit belangrijk voor mensen want natuur is een onvervangbare bron van welzijn en gezondheid. Alleen is de toegang tot natuur zeer ongelijk. Biodiversiteit en natuurbeelden zijn verschillend van cultuur tot cultuur, van klasse tot klasse … We kunnen dus beter spreken over biodiversiteitEN, sensitief zijn voor die diversiteitEN en onze concepten over biodiversiteitEN verrijken vanuit een ecohumanities benadering. Bovendien zijn de klassieke invullingen van biodiversiteit ook zeer antropocentrisch. Wat als we oog hebben voor een meer ecocentrische visie op natuur en mens-natuurrelaties?
Nuttige links.
Teapod
Beluister de Teapod van deze editie, de podcastaflevering van Teatime@bib.