Als student kies je voor een contract en een traject. Er zijn drie types contracten: een diplomacontract, een creditcontract en een examencontract. De meeste studenten kiezen voor het courante en gekende parcours van het diplomacontract. Daarbij volg je de onderwijsactiviteiten en leg je examens af met de bedoeling het diploma van de opleiding te behalen.
Diplomacontract
Je volgt de geplande onderwijsactiviteiten (les, praktijk, stage) en legt examens af. Je kiest voor een diplomacontract als het je bedoeling is om een diploma (graduaat, bachelor, master, ...) te behalen. Dit is de meest voorkomende contractkeuze, zeker voor starters in het hoger onderwijs.
Je doorloopt de opleiding volgens een bepaald studietraject. Binnen een bacheloropleiding is dit normaal gezien een modeltraject (een standaard studietraject) en slechts in uitzonderlijke gevallen een geïndividualiseerd traject (GIT of traject op maat).
Enkel in onderstaande situaties kom je als nieuwe bachelorstudent in aanmerking voor een GIT:
- Je schrijft in voor een nieuwe opleiding en je komt in aanmerking voor meerdere vrijstellingen? Lees hier alle info over vrijstellingen.
- Je hebt al een bachelor- of masterdiploma behaald.
- Geattesteerde functiebeperking (zoals een auditieve, visuele of fysieke beperking, psychische moeilijkheden, een leerstoornis, chronische ziekte of andere beperking)
- Student-erkend topsporter
- Student-kunstbeoefenaar
- Student met een mandaat
- Student-ondernemer
- Statuut werkstudent
- Medische problematiek
- Uitzonderlijke sociale of individuele omstandigheden
Creditcontract
Als je een creditcontract afsluit voor een opleidingsonderdeel, dan volg je de lessen van dit opleidingsonderdeel en leg je examen af. Je hebt niet de intentie het diploma te behalen, maar je wil een creditbewijs behalen voor dat opleidingsonderdeel. Of je volgt uit interesse een bepaald opleidingsonderdeel bovenop je modeltraject.
Als je 10 of meer op 20 behaalt, krijg je een creditbewijs voor het gevolgde opleidingsonderdeel. Niet alle opleidingsonderdelen zijn toegankelijk via creditcontract. In heel wat gevallen zal je de toelating moeten vragen aan het departement waar je studeert om een creditcontract te kunnen afsluiten.
Examencontract
Kies je voor een examencontract, dan woon je de lessen niet bij, maar je legt wel examen af. Ofwel met het oog op het behalen van een diploma (examencontract voor diploma) ofwel met het oog op het behalen van een creditbewijs (examencontract voor creditbewijs).
Belangrijk om te weten is dat je geen gebruik kan maken van de onderwijsondersteuning van het departement. Doordat niet alle opleidingsonderdelen toegankelijk zijn met een examencontract, zal je de toelating moeten vragen aan het departement waar je studeert. Meestal gaat het hier dan ook over slechts enkele opleidingsonderdelen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Wegwijs in het hoger onderwijs.
Het hoger onderwijs heeft een andere structuur dan het secundair onderwijs. Het hanteert ook een eigen terminologie: bachelors en masters, credits, flexibele leerwegen, leerkrediet en zo verder. …