Dahi puri.
Bereidingstijd: 30 minuten
Recept voor 15 dahi puri's
Recept Nederlands Recept Hindi Recept Punjabi
Ingrediënten
- 365 g volle yoghurt, natuur, ongesuikerd. Maak een yoghurtmengsel door 50 ml water en 8 g kristalsuiker toe te voegen.
- 15 voorgefrituurde gol-gappas of pani-puri
(4 g/pani-puri, 5 cm diameter) (60 g)
Gol-gappa (Delhi)/pani-puri (Mumbai) zijn kleine gefrituurde bolletjes, die gemaakt kunnen worden van semolina/griesmeel (sooij) of atta (volkoren tarwebloem).
Een gol-gappa wordt naar het Nederlands vertaald als ‘waterbrood’.
Twee versies beschikbaar in de Indiase kruidenierswinkel maar kunnen ook zelf bereid worden): (1) zelf te frituren thuis of (2) al gefrituurd en onmiddellijk klaar om op te eten.
- 70 g gekookte in kleine blokjes gesneden aardappel (netto)
- 20 g fijngesneden ui (netto)
- 70 g korianderchutney
K&K te verkrijgen, maar kan ook zelf bereid worden:
- Ingrediënten (portie van ongeveer 200 g): 60 g volle yoghurt natuur ongesuikerd, 120 g koriander, 1 groene peper (20 g), 2 tl citroensap, ½ tl kristalsuiker,1 cm verse gember (3 g), ¼ tl geroosterde komijnpoeder, ½ tl zout, chaat masala en zwarte peper naar smaak.
- Bereidingswijze: meng alles samen tot een gladde massa.
- Te vloeibaar? Voeg een kleine hoeveelheid pindanoten of sev toe om in te dikken.
In de koelkast tot 2 weken houdbaar, en mogelijk ook in te vriezen om nog langer te houden.
-
70 g tamarinde chutney
K&K te verkrijgen, maar kan ook zelf bereid worden:
- Ingrediënten (portie van ongeveer 500 g): 70 g zaadloze tamarinde, 100 g jaggery poeder (ongeraffineerde rietsuiker), 50 g kristalsuiker, 1 tl zonnebloemolie, 480 ml water , ½ tl komijnpoeder, ½ tl rode chilipoeder, ½ zout, ¼ tl gemberpoeder en hing naar smaak.
- Bereidingswijze:
- Laat de tamarinde samen met het water 25-30 minuten koken en mix tot een fijne pasta.
- Zeef de pasta tot alle vezels verwijderd zijn en voeg nog 120 ml water toe tijdens het zeven.
- Verhit de zonnebloemolie in een pan en laat de hing en het komijnzaad knetteren.
- Voeg dit daarna toe aan het tamarindepasta.
- Voeg de jaggery en suiker toe en mix gedurende 2 tot 3 minuten tot deze volledig zijn opgelost.
- Voeg tot slot de overige kruiden toe.
- Laat de chutney op een middelhoog vuur sudderen gedurende 6 minuten zodat het kan indikken.
In de koelkast tot 2 weken houdbaar, en mogelijk ook in te vriezen om nog langer te houden.
- 1 tl vers fijngehakte verse koriander
- Chaat masala naar smaak
- Komijnpoeder naar smaak
- Rode chilipoeder naar smaak
- Kala nama naar smaak (zwart zout)
Bereidingswijze
1. Plaats de gol-gappa’s op een dienblad en breek ze voorzichtig in het midden zodat er ruimte is om de vulling toe te voegen.
2.Voeg wat aardappelblokjes toe aan elke gol-gappa.
3.Voeg de fijngesneden ui toe.
4.Strooi de chaat masala, het komijnpoeder, kala nama en rode chilipoeder naar smaak toe op de bovenkant van elke gol-gappa.
5.Voeg een halve theelepel van de koriander- en tamarindechutney toe aan elke gol-gappa.
6.Vul de gol-gappa’s op met het yoghurtmengsel (yoghurt + water + suiker).
7.Strooi nogmaals de chaat masala, het komijnpoeder, kala nama en rode chilipoeder naar smaak toe over de yoghurt.
- Een goede ‘Dahi puri’ is krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.
- Je kan nog fijngehakte verse koriander en/of sev toevoegen voor een extra ‘bite’.
- Serveer onmiddellijk na het klaarmaken, want anders zullende dahi puri’s ‘zompig’ worden.
Nutritionele info (1 dahi puri)
Energie (kcal) | 50 |
E (g) | 1,5 |
V (g) | 1,2 |
KH (g) | 6,5 |
KH-portie | ongeveer 0,5 |