Foto Radioprotectie

Radioprotectie.

R

Radioprotectie.

Verpleegkundigen die met ioniserende stralen werken dienen volgens het Koninklijk Besluit van 2024 te slagen voor een een praktijkgerichte opleiding radioprotectie. Geïnformeerd over de mogelijke risico’s waaraan je wordt blootgesteld en met de nodige kennis op zak over de maatregelen die je moet nemen, kan je na het behalen van je micro-credential veilig aan de slag.

Deze specialisatie is een keuzevak (OLOD) in het laatste jaar bachelor in de verpleegkunde en kan je als professional als micro-credential. Praktijkstage staat centraal bij deze micro-credential radioprotectie.

Opbouw.

In de basismodule leer je meer over de basisprincipes van RX en hoe je daarbij voldoet aan de stralingswet- en regelgeving. Veilige praktijktoepassingen, effectieve risicobeoordeling en het correct toepassen van beschermingsmaatregelen staan centraal.

Nadien kan je kiezen uit verdiepingsmodules van 3 toepassingsgebieden of kan je bepaalde combinaties maken. Per verdiepingsmodule doe je ook stage.

  • Conventionele radiologie en mammografie (CRM)
  • Interventionele radiologie (IR)
  • CT en cone beam CT

Je combinatiemogelijkheden.

  • 6 STP: basismodule + module conventionele radiologie en mammografie
    Voor cursisten die tewerkgesteld zijn op de conventionele radiologiediensten en de mammografieafdeling
  • 6 STP: basismodule + module CT en cone beam CT
    Voor cursisten die tewerkgesteld zijn op de diensten met CT en cone beam CT
  • 11 STP: basismodule + module conventionele radiologie en mammografie + module interventionele radiologie
    Voor cursisten die tewerkgesteld zijn op  de dienst interventionele
  • 11 STP: basismodule (1x) + module conventionele radiologie + module CT en cone beam CT
  • 16 STP: basismodule (1x) + module conventionele radiologie en mammografie + module interventionele radiologie +module CT en cone beam CT

Tijdsinvestering

1 tot 4 lesdagen, naargelang je gekozen combinatie en bijkomend per verdiepingsmodule 100u stage. 
De volledige micro-credential voor één toepassingsgebied bedraagt 6 studiepunten*.

  • Een basismodule bestaat uit 1 studiepunt. 
  • De theorie per verdiepingsmodule geldt telkens voor 1 studiepunt, de stage geldt telkens voor 4 studiepunten.
  • Voor een bijkomend toepassingsgebied dien je de basismodule niet te herhalen. Dan bedraagt de opleiding 5 extra studiepunten.

(*) Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidings­onderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.

Doelgroep (diplomavereiste)

Verpleegkundigen (bachelors) die op de werkvloer met ioniserende stralen werken.

Certificaat

Als je slaagt voor de basismodule en een verdiepingsmodule, ontvang je een attest van de micro-credential radioprotectie voor die specialisatie. Voor elke bijkomende specialisatiemodule waarvoor je slaagt, krijg je extra credits. 

Lesdata

  • 03.10.2025: Basismodule
  • 10.10.2025: Conventionele radiologie en mammografie (CRM)
  • 17.10.2025: Interventionele radiologie (IR)
  • 24.10.2025: CT en cone beam CT

Locatie

Campus Vesalius
Keramiekstraat 80
9000 Gent

Parkeren doe je in de omliggende straten. Campus Vesalius heeft een vlotte verbinding met station Gent Sint-Pieters (2,3 km). De tramhalte ‘Zwijnaarde Gestichtstraat’ is vlakbij.

Prijs

  • 6 STP: 400 euro 
  • 11 STP: 600 euro
  • 16 STP: 800 euro​​

(*) onder voorbehoud van wijzigingen 
Ticketprijzen vrijgesteld van btw - art. 44 § 2.4°.

Bij facturering op naam van je werkgever of zelfstandige activiteit voorzie je best alvast een bewijs (e-mail, brief) van betaling door derde dat het inschrijvingsgeld aan hen mag worden gefactureerd met vermelding van de facturatiegegevens. Dit zal je dienen te uploaden bij inschrijving.

Inschrijven

Voor je je kan inschrijven, neem je contact op met inge.tavernier@hogent.be voor een korte intake. Daarna ontvang je alle informatie over de wijze van inschrijven.

Steunmaatregelen

Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen.

Actief in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616

logo kmo-portefeuille

Meer info over kmo-portefeuille →

Vragen?

Nood aan meer informatie? We zijn er voor jou. Opleidingscoördinator Inge Tavernier helpt je graag verder via inge.tavernier@hogent.be

Voor vragen rond je ingediende VLAIO-subsidiedossier kan je terecht bij kmoportefeuille@hogent.be


Stopzettings­voorwaarden: Zodra je de webregistratie hebt gefinaliseerd, schrijven we je definitief in. Vanaf dat moment ben je je inschrijvingsgeld verschuldigd aan HOGENT. Volgende stopzettingsmodaliteiten gelden: Deelnemers die ten minste 10 kalenderdagen voorafgaand aan de startdag van de navorming betaald hebben en toch niet kunnen deelnemen, krijgen het inschrijvingsgeld terug betaald. Deelnemers die ingeschreven zijn en minder dan 10 kalenderdagen voorafgaand aan de startdag of erna de navorming stopzetten, dienen het volledige inschrijvingsgeld te betalen.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Mentorenopleiding voor verpleegkundigen

In de mentorenopleiding van HOGENT reiken experten je handvaten aan om een doelgericht plan op te stellen voor elke stagair en om zijn/haar vorderingen vlot te kunnen opvolgen. Als stagementor …

Wondzorg
Wondzorg is een belangrijke taak van verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen, in woonzorgcentra en in de thuiszorg. Het aantal patiënten dat wondzorg nodig heeft zal in de toekomst …
Gipsen en gipstechnieken
Een optimale behandeling van ziektes en letsels aan het 'steun- en bewegingsapparaat' vergt als verpleegkundige specifieke bekwaamheden.  Een goede behandeling moet rekening houden met …
Handhygiëne en infectiepreventie
Een goede handhygiëne is de basis van een effectieve infectiepreventie. Toch blijken zowel de naleving van indicaties als de uitvoering van de handontsmettingstechniek ondermaats. …
Zorg en gezondheid
Op zoek naar expertise in zorg en gezondheid? Dan ben je hier aan het juiste adres!