Foto Onze experten

Futures through Design: onze experten.

F

Futures through Design: onze experten.

Maak kennis met de experten van het onderzoekscentrum Futures through Design. Neem gerust contact op als je vragen hebt of als je graag met ons wil samenwerken.

Bert De Roo

Bert De Roo

Bert De Roo is ir. architect en werkt sinds 2015 als freelance architect. Sinds 2018 werkt hij in hoofdzaak als onderzoeksmedewerker aan de HOGENT. Hier focust hij op historische landgoederen en het meer-dan-menselijke discours. Voor dit laatste ontwikkelt hij een ontwerphouding waarin de ruimte benaderd wordt als een socio-ecologische gemeenschap. Bert gelooft dat een duurzame toekomst enkel mogelijks is wanneer we iedere ruimtegebruiker en –maker gelijkwaardig behandelen.

e-mail

Dirk Van Gogh

Dirk van Gogh

Na het behalen van zijn Master in 1991 is Dirk internationaal actief als product­ontwerper en docent. Vanaf 1997 was hij negen jaar lang betrokken bij onderzoek naar concept van elektrische voertuigen in Japan, waar hij zijn doctoraat in de Product­ontwikkeling behaalde. De creativiteit in het genereren van innovatieve concepten en duurzaam verantwoord design zijn de ultieme doelen voor zijn eigen ontwerpen, het lesgeven en zijn onderzoeks­activiteiten

e-mail

Eveline Seghers

Eveline Seghers

Eveline Seghers is coördinator van het onderzoeks­centrum Futures through Design. Daarvoor deed ze onderzoek naar de psychologische en biologische fundamenten van kunst in menselijke samenlevingen in Gent, Wenen, Utrecht en Albuquerque. Ze werkte ook mee aan het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 in de Europese Commissie, en was project­coördinator bij Werkplaats Immaterieel Erfgoed.

e-mail

Glenn Deliège

Glenn Deliège

Glenn Deliège doctoreerde aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KUL) in de milieufilosofie. Hij doet onderzoek naar de ethische en filosofische aspecten van de relatie tussen mens, natuur en landschap en heeft daarbij bijzondere aandacht voor het samenleven van mensen en dieren in steden en cultuur­landschappen.

e-mail

Jo Boonen

Jo Boonen

Jo Boonen is landschapsarchitect en stedenbouwkundige en werkt sinds 2016 als onderzoeksmedewerker aan de HOGENT. Hij werkt aan projecten met een sociaalruimtelijke focus, waarbij thema’s zoals gezinsvriendelijk wonen, sociale duurzaamheid en meer-dan-menselijk ontwerp centraal staan. Jo gelooft dat duurzaam ruimtelijk beleid alleen mogelijk is door ecologische én sociale rechtvaardigheid te integreren. Daarnaast is Jo gepassioneerd door fotografie, illustratie en poëzie, welke hij een plaats probeert te geven in zijn werk. 

e-mail

Laurence Berden

Laurence Berden

Laurence behaalde in 1991 het diploma Binnenhuis­architectuur en heeft ervaring in het ontwerpen en coördineren van totaal­projecten waarbij ze visie, huisstijl, filosofie, onderwerp of product vertaalt naar een ruimtelijke omgeving. Als lesgever coacht ze sinds 2013 studenten Interieur­vormgeving in hun artistieke ontplooiing in het praktijk­opleidingsonderdeel. Vanuit onderzoek werkte ze studenten opdrachten uit en coördineerde dit voor de verschillende opleidings­onderdelen en inter­disciplinaire studenten­groepen.

e-mail

Leen Vanthuyne

Leen Vanthuyne

Leen Vanthuyne is master in de landschaps­architectuur en heeft een boon voor conceptueel ontwerp. Ze bekijkt landschappelijke thema’s vanuit de bril van een ontwerpend onderzoeker. Ze houdt ervan om conceptuele ideeën te demystificeren. Dit doet ze bijvoorbeeld door simpelweg na te denken in de vorm van tekeningen, of door plannen en realisaties met terugwerkende kracht te spiegelen aan bepaalde denkbeelden. Ze combineert haar werk als onderzoeker met het werk voor haar eigen ontwerpbureau, weelde landschapsarchitecten. Ze heeft een brede waaier aan ervaring in het ontwerpen van tuinen, publieke ruimtes, Biodivers Zorggroen, speelnatuur en woonlandschappen.

e-mail

Mirte Van Aalst

Mirte Van Aalst

Mirte van Aalst begon in 2021 als onderzoeker aan de HOGENT en heeft sindsdien aan verschillende projecten gewerkt rond meer-dan-menselijk ontwerp, co-creatie en inclusief ontwerp. Daarnaast werkt ze als praktijkbegeleider binnen de opleiding interieurarchitectuur aan de KU Leuven, waar ze in 2019 als laureate afstudeerde. Ze deelt graag haar passie voor experiment, duurzaamheid en hands-on design.  

e-mail

Renée Verschraege

Renée Verschraege

Renée behaalde in 2008 haar Master in de Product­ontwikkeling. Ze werkte daarna 10 jaar in R&D binnen uiteenlopende sectoren, van ruimtevaart tot consumenten­producten. Sinds 2019 is ze onderzoeker aan HOGENT met als specialisatie duurzaam ontwerpen vanuit haar passie voor natuur en de zorg voor het milieu.

e-mail

Stefanie Delarue

Stefanie Delarue

Ecoloog Stefanie Delarue laat zich leiden door de logica van (eco)systemen, regeneratie en biodiversiteit. Ze vertaalt deze principes naar diverse schalen, projecten en thema's. Vanuit onderzoek naar voedselbossen op historische landgoederen groeide haar recente onderzoek uit tot een focus op regeneratieve landbouw, waarbij landschappelijke en ecologische aspecten en de rol van ontwerpers centraal staan. Vanuit het project Biodivers Zorggroen richt ze zich op de onderbouwing van en het begeleiden naar biodiverse buitenruimtes die bovendien bijdragen aan het fysieke en mentale welzijn. Stefanie is tevens lector binnen de opleidingen landschaps- en tuinarchitectuur en landschapsontwikkeling, met een focus op plantenkennis, landschapsbeheer en ecologie. 

e-mail

Tim Duerinck

Tim Duerinck

Tim Duerinck is meester instrumentenbouwer en doctor in de kunsten. Zijn onderzoek focust zich voornamelijk op composietmaterialen, muziekinstrumenten en de combinatie van ambacht en technologie. Recent focust zijn onderzoek zich op instrumenten uit vlas, dewelke in 2025 zal uitmonden in een spin-off bedrijf. Momenteel heeft hij ook een pop-up onderzoeksatelier in Gent Zuid Shopping Center, dat hij deelt met verschillende instrumentenbouwers als co-working space. 

e-mail

Steven Heyde

Steven Heyde

Steven Heyde is master in de landschapsarchitectuur en -planning. Hij is gespecialiseerd in de innovatie en herontwikkeling van landgoederen, kritische toekomstperspectieven op voedselbossen in de brede zin. Meer recent focust zijn onderzoek zich meer op regeneratieve landschappen/landbouw en de ontwikkeling van biomaterialen. 

e-mail

Johan Vandermaelen

Johan Vandermaelen werkt al 40 jaar klankoplossingen uit voor vragen van kunstenaars, musea en hedendaagse muziekcreaties. Hij is verbonden aan het Atelier Tim Duerinck voor het ontwerp van een geïntegreerde microfoon voor strijkinstrumenten. De interesse in het raakvlak tussen kunst en techniek levert vaak resultaten op die sterk afwijken van wat op basis van een zuiver technische basis ontstaan en verkrijgbaar is.

e-mail

Anne-Sophie

Clara Vankerschaver

Clara Vankerschaver is een interdisciplinair onderzoeker die beweegt tussen textielontwerp, textielgeschiedenis en -conservatie en erfgoedstudies. Momenteel verkent ze als onderzoeker binnen het project Crafting Futures (HoGent, UAntwerpen) manieren om ambachtelijke praktijken te waarderen vanuit een actueel maatschappelijk perspectief. Haar focus ligt daarbij op het ontwikkelen en preserveren van belichaamde kennis binnen textiele maakprocessen. Zij geeft sinds 2012 les binnen de academische opleiding textielontwerp (KASK - Conservatorium, School of Arts, Hogeschool Gent) en werkt daarnaast projectmatig binnen de cultureel-erfgoedsector.

e-mail

 

Geassocieerde leden en entiteiten.

 

Giliam Ganzevles

Giliam Ganzevles

Ganzevles Giliam (NL) studeerde af als grafisch ontwerper aan ArtEZ Arnhem en is momenteel gevestigd in Brussel. Zijn werk concentreert zich op het snijvlak van kunst, design en technologie, met een nadruk in zijn onderzoek op meer-dan-menselijk design. Hij onderzoekt de integratie van generatieve AI in ontwerpprocessen aan Howest Hogeschool. Als lid van de onderzoeksgroep Disobedient Practices van KASK & Conservatorium HOGENT Howest onderzoekt hij de samenkomst van meer dan-menselijke-perspectieven en AI via artistiek onderzoek. Naast zijn academische werk is hij creative director bij de creatieve studio Awe, gevestigd in Amsterdam.

e-mail

 

Laboratorium

Laboratorium: Heleen Sintobin & Maria Boto Ordoñez

Laboratorium is een experimenteel biolab voor kunst en design in relatie tot biotechnologie op KASK, school of arts. Het lab heeft een expertise rond duurzame kleurproductie. Artistieke onderzoekers Maria Boto en Heleen Sintobin leiden het vierjarig onderzoek: ‘Ecology of Colours’. Binnen het onderzoek focussen ze op nieuwe applicaties binnen traditionele kleuren afgeleid van planten en mineralen, daarnaast onderzoeken ze ook het kleurenpalet van natuurlijke biotechnologische bronnen als micro algen, bacteriën en fungi. Wat kunnen deze natuurlijke kleuren betekenen binnen kunst/design en industrie? De huidige onderzoekslijnen focussen op design applicaties van levende, vervagende en tijds­gerelateerde kleuren die hun oorsprong vinden in pigmenten geëxtraheerd uit microalgen die groeien in het lab. Samen met de industrie onderzoeken ze de valorisatie van inkjetinkt op basis van algenpigmenten. Een tweede onderzoekslijn exploreert structurele kleuren en hun intense alomvattende kleurenpalet, gevonden in de natuur en gebaseerd op nanostructuren. Het lab is verbonden met een (inter)nationaal wetenschappelijk netwerk (BE-VS) en heeft (inter)nationale samenwerkingen lopen binnen de professionele context van kunst en design, alsook met de industriewereld.

e-mail