Het realiseren van sociaal rechtvaardige en duurzame verstedelijking is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen burgers, overheid, middenveld en markt (industrie). In deze samenwerkingsverbanden zien we wel nieuwe verhoudingen en coalities ontstaan tussen overheid, burgers, middenveld en profit. Bestuur komt dichter bij professionals en burgers. Beleid komt dichter bij uitvoering. Professionals komen dichter bij burgers. En burgers komen dichter bij elkaar. Diezelfde burger neemt ook steeds vaker het heft in eigen handen en vraagt vertrouwen en ondersteuning van beleid en professionals om zelf initiatief te nemen in zijn leefomgeving.
De toegenomen aandacht voor stedenbeleid en lokaal (sociaal) beleid vormt daarnaast een cruciaal onderdeel van de huidige maatschappelijke context. Zo wordt er steeds meer gesproken over de verschuiving van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad: het lokale beleidsniveau staat dichter bij de burger en krijgt daarom steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheid om complexe sociale, ruimtelijke en culturele kwesties die met verstedelijking gepaard gaan aan te pakken.
eCO-CITY wil – als onderdeel van een professionele bachelor omgeving – (verder) expertise ontwikkelen en uitdragen rond (ondersteuning van) burgerinitiatieven, vrijwilligerswerk, commons, cocreatie, een participatieklimaat en –cultuur in verstedelijkende contexten, vanuit de vraag hoe we in deze verschuivende verhoudingen een goed evenwicht vinden tussen verschillende partners waarin machtsverschillen kunnen worden onderhandeld en gecodeerd, en waarin machtsongelijkheden kunnen worden weggewerkt.
Projecten en resultaten.
Jonge Stadsmakers
Dit onderzoek focust op de positie van jongeren in verstedelijkingsprocessen. We stellen de vraag hoe praktijkwerkers en beleidsmakers jongeren kunnen ondersteunen in het realiseren van hun burger-zijn.
Platform C
Met Platform C willen we onderzoeken hoe we sterker op het evenwaardig burgerschap van kinderen en jongeren kunnen inzetten in Vlaanderen, België en Europa.
Sociaal-sportieve praktijken en toegankelijkheid
In dit project brachten we de toegankelijkheid van sociaal-sportieve praktijken in kaart en onderzochten we hoe de ecosystemen waarvan sociaal-sportieve praktijken deel uitmaken maximaal ingezet kunnen worden om toegankelijkheid te bevorderen.
Traject Kinderparticipatie Wevelgem
Wat begon als een traject voor de Gemeente Wevelgem eindigde met een brede publicatie over over participatie van kinderen in lokaal beleid.
- Publicatie 'Kinderen een stem geven in lokaal beleid. Met een traject in Wevelgem als inspiratie'
Stadsvernieuwing door cocreatie in de wijk Oostende Oosteroever
De Stad Oostende deed een beroep op eCO-CITY en partners om de leefbaarheid van het gebied rond de Vuurtorenwijk en de nieuwe projecten op de Oosteroever te versterken door in te zetten op een co-creatieproject met ondernemers en bewoners.