Facebook Pixel Eerste werkervaring: Wereldexpo in Dubai - Hogeschool Gent
Foto Eerste werkervaring: Wereldexpo in Dubai

Eerste werkervaring: zes maanden Dubai.

E

Eerste werkervaring: zes maanden Dubai.

In september 2022 trokken drie net afgestudeerde bachelors Organisatie & Management naar Dubai, waar ze een half jaar hebben gewerkt voor de Wereldexpo. Als eerste werkervaring kan dat tellen. 

Camille Durnez, Florentine Moës en Nathe Duparc studeerden af als bachelor Organisatie & Management (het vroegere office management). Tijdens het laatste semester van hun opleiding reageerden ze op een wervingsoproep van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. Na een eerste selectie op basis van hun cv en motivatiebrief werden ze uitgenodigd voor een selectiegesprek. Uiteraard werd daar de talenkennis (vooral Engels en Frans) getest, maar dat was lang niet het enige belangrijke selectiecriterium. “We peilden natuurlijk ook naar motivatie en enthousiasme”, geeft Natai Herremans mee, communicatiemanager van Belexpo, de afdeling van FOD Economie die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de Wereldexpo. “Zo gingen we na of en hoe ze zich hadden voorbereid op het interview. Hadden ze uit eigen initiatief al zaken opgezocht? We confronteerden hen ook met een aantal hypothetische conflictsituaties, die ze moesten oplossen. Daarnaast waren flexibiliteit en een portie zelfzekerheid aandachtspunten”, schetst Natai Herremans.

De HOGENTenaars overtuigden de selectiecommissie en maakten dus deel uit van een ploeg van 51 mensen (45 vrouwen en 6 mannen) die van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 bezoekers van het Belgische paviljoen op de Wereldexpo wegwijs maakten. Ze werkten er in een systeem van 6 dagen op 7, met 2 bijkomende vrije dagen per maand.

Ze werden echter niet voor de leeuwen gegooid: alle medewerkers volgden op voorhand online infosessies. Na aankomst werd de hele groep intens getraind voor ‘het echte werk’. Daarnaast voorzag Belexpo in begeleide tours in Dubai, om het team de kans te geven de stad te leren kennen.

Unieke ervaring

Maar hoe goedbedoeld ook, een begeleide stadsverkenning kan niet verhinderen dat zes maanden verblijf in Dubai geen evidentie is. Het gaat immers niet alleen over een half jaar je eigen, vertrouwde omgeving achterlaten maar ook over het feit dat je in een toch wel zeer verschillende culturele context terechtkomt.

Dat schrok de drie HOGENTenaars echter nauwelijks af, al geeft Florentine toe dat het toch wel wat onrust teweegbracht: “Ik had zelf nog nooit lang alleen in het buitenland verbleven, dus het was wel degelijk een uitdaging. Maar aan de andere kant kwamen we in een groot team terecht en er werd heel veel voor ons geregeld: we hoefden bijvoorbeeld zelf geen verblijfplaats te zoeken en ook over de administratieve kant die met zo’n verblijf gepaard gaat, moesten we ons weinig zorgen maken. Dat scheelt al heel wat stress.”

Camille beaamt dat: “Een Wereldexpo maak je niet vaak mee, en al zeker niet van binnenuit. Dus ik vond dat ik die kans niet mocht laten liggen. Ik geloof ook dat zo’n opdracht een sterke troef kan zijn voor volgende werkervaringen”, zegt ze. En ze durft ook al een beetje dromen van een volgende buitenlandervaring: “Misschien opent het deuren voor de volgende Wereldexpo, die in 2024 in Osaka plaatsvindt.”

Voor Camille was het niet de eerste keer dat ze voor langere tijd weg van huis is: “Ik was eerder 5 maanden op Erasmus in Spanje en ook toen was tussendoor het thuisfront bezoeken niet aan de orde wegens de coronarestricties. Daar maakte ik me dus weinig zorgen over.”

Nathe werd vooral getriggerd door het idee om in een omgeving terecht komen met zeer veel verschillende culturen. "In een internationale context werken, trekt me enorm aan”, schetst hij.

Alcohol

Nathe liep stage bij de FOD Economie, waar hij bij Belexpo al meewerkte aan de voorbereiding van de Wereldexpo. Daardoor was Dubai voor hem geen grote onbekende meer, ook al was hij er nooit eerder ter plaatse geweest. “Dubai is een wereldstad en gedraagt zich ook zo”, zegt hij, waarmee hij onder meer verwijst naar kledingvoorschriften: “De strenge regels die in de Emiraten gelden, zoals de verplichting voor vrouwen om een sluier te dragen, zijn in Dubai niet aan de orde. Alleen op het vlak van alcoholverbruik is men zeer strikt: dat is er absoluut verboden.”

Ook op het vlak van klimaat is Dubai in de periode van de Wereldexpo vrij mild, weet Nathe: “Eigenlijk telt Dubai maar twee seizoenen: van maart tot september is het er broeierig heet, met temperaturen van 40 graden en meer, maar tussen oktober en maart is de warmte er veel draaglijker, doorgaans rond 20-25 graden. Dus dat valt zeer goed mee. ’s Nachts kan het er wel bitter koud zijn.”

De drie HOGENTenaars hebben deze bijzondere eerste jobervaring volledig te danken aan hun persoonlijke motivatie en aan de kennis en vaardigheden die ze opbouwden tijdens hun opleiding. Met deze opmerkelijke start van hun loopbaan nemen ze meteen, letterlijk en figuurlijk, een hoge vlucht. En daar mogen ze trots op zijn.

Camille Durnez

"Zo'n unieke werkervaring is ongetwijfeld een extra troef voor de verdere loopbaan." 

Camille Durnez, bachelor Organisatie & Management

Florentine Moës

"Er is zeer veel voor ons geregeld, dat neemt een deel van de stress weg."

Florentine Moës, bachelor Organisatie & Management
Nathe Duparc

"Werken in een omgeving met zeer veel verschillende culturen, trekt me enorm aan."

Nathe Duparc, bachelor Organisatie & Management

Publicatiedatum: 07/09/2021