In de zoektocht naar natuurlijke en duurzame alternatieven voor kleurproductie legde Laboratorium, het biolab voor kunst, design en biotechnologie van KASK & Conservatorium, een hele weg af. De resultaten van die zoektocht je kan ontdekken op de tentoonstelling Colours, seeing beyond pigment in Z33 in Hasselt (van 8 tot 24 mei), waar ook projecten van andere onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars getoond worden.
Kleurstoffen zijn overal. Van verf tot cosmetica en kleding, van alledaagse objecten tot je eten en drinken: pigmenten geven letterlijk kleur aan het leven. Maar de pigment- en kleurstoffenindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Onder meer de textielindustrie en de inkt- en verfindustrie verbruiken grote hoeveelheden brandstof, chemicaliën en water in verschillende bewerkingen van hun productieketen. De ecologische voetafdruk in die processen is immens, waardoor onderzoek naar producten met een natuurlijke oorsprong zich opdringt.
Melanine
Laboratorium, het biolab voor kunst, design en biotechnologie van KASK & Conservatorium in Gent, richt zich op het verkennen van interacties tussen kunst, wetenschap en technologie. Het ontwikkelt in het onderzoeksproject Ecology of Colour een kleurenpalet van structurele kleur dankzij nanotechnologie. Op basis van synthetische melanine wordt een kleurfilm ontwikkeld om toe te passen op papier, metaal, keramiek, glas, en dergelijke. Melanine zit in onze huid en bepaalt onze kleur. Het pigment komt ook voor bij dieren en heeft een zeer uitgebreid kleurenpalet, zoals in de vleugels van een vlinder of pauwenveren. Doordat in de structuur van de vleugels het licht breekt, kan je verschillende kleurschakeringen waarnemen.
Drie concepten
Kunnen deze natuurlijke oplossingen helpen in de zoektocht naar minder vervuilende kleurstoffen? Dat is de vraag die Laboratorium bezighoudt. Op de tentoonstelling Colours, seeing beyond pigment presenteert het drie concepten:
- 1548 Pennae is een verenkleed van keramieken plaatjes die de nieuwe kleur melanine dragen. Van dichtbij zie je hoe elk stukje de structuur van een kalkoenveer draagt. Dat is geen toeval maar een eerbetoon aan een eeuwenoude Maya-traditie, waar de kalkoen een belangrijke rol speelde.
- In Entomo Colours merk je hoe melanine zich gedraagt op papier, via een reeks origami-kevers gebaseerd op bedreigde of uitgestorven soorten in Vlaanderen. Terwijl een traditionele keververzameling bij het verleden stilstaat, vertelt deze collectie iets over de biodiversiteit vandaag.
- Coral Colours maakt de impact van klimaatverandering op de onderwaterwereld tastbaar.
Daarnaast gingen de onderzoekers van Laboratorium in dialoog met 5 kunstenaars/designers die voor de tentoonstelling nieuwe werken creëerden in samenwerking met het lab.
Colours, seeing beyond pigment, is een samenwerking tussen HOGENT KASK & Conservatorium, UGent en VUB en toont werken van Marlou Breuls, Amandine David, Ann Veronica Janssens, Tiina Pyykkinen, Heleen Sintobin, Dimitris Theocharis, Bram Vanderbeke. De tentoonstelling vindt plaats in Z33 in Hasselt van 8 tot 24 mei. Meer info vind je op www.z33.be/programma/colour-seeing-beyond-pigment/.
Meer info over het onderzoeksproject Ecology of Colour vind je op de website en op Instagram.
Publicatiedatum: 17/04/2025