Facebook Pixel De herinnering doet opnieuw herbeleven - Hogeschool Gent
Foto De herinnering doet opnieuw herbeleven

Fonds Engage. Small Things Matter.

F

Fonds Engage. Small Things Matter.

Het project van Jhomayra Elizabeth Cevallos Ordòñez brengt sfeermuziek bij mensen die niet in staat zijn om concerten bij te wonen: bij bewoners van rust-en verzorgingstehuizen en gehandicapteninstellingen. 

De motivatie voor dit project vond Jhomayra via een onderzoek van BBC-culture door Tiffany Jenkink: “Why does music evoke memories’. 

Het brein is een complex organisme dat in de loop van het leven bepaalde capaciteiten verliest, vooral dan de geheugencapaciteit. Deze neurodegeneratie is nog meer merkbaar bij mensen met de ziekte van Alzheimer en dementie. Voor deze patiënten is muziek therapeutisch als behandeling, omdat muziek de herinnering activeert.

Door de muziek kan het verleden tot leven worden gebracht, want recordar es volver a vivir (de herinnering doet opnieuw beleven). 

Muziek kan worden ingezet om depressie tegen te gaan bij demente patiënten. Op het repertoire staan zogenaamde ‘evergreens’, songs die mensen wellicht gehoord hebben in hun jeugd. Op die wijze kan de muziek momenten terugbrengen die vergeten werden. Mensen die leiden aan dementie kunnen levendige herinneringen ophalen door te luisteren naar de muziek uit hun jeugd.

Naam project

De herinnering doet opnieuw herbeleven

Wie

Jhomayra Elizabeth Cevallos Ordòñez

Opleiding

Muziek

ENGAGE-factor

Door het organiseren van concerten draagt Jhomayra zeer concreet bij in de levenskwaliteit van mensen. Door het activeren van de herinnering worden mensen teruggebracht naar positieve momenten uit hun jeugd. Zo worden via de live-muziek positieve herinneringen en gevoelens opgeroepen, wat voor deze geïsoleerde mensen vaak meer effect heeft dan een pil tegen depressie.

Jhomayra organiseerde een 25-tal concerten tussen 9 en 30 mei in woonzorgcentra in Tielt, Waregem, Dentergem, Meulebeke, Brussel, Ardooie, Oostrozebeke, Wingene, Wielsbeke, Ingelmunster en Roeselare en in één instituut voor gehandicapten.