Facebook Pixel STEM - Hogeschool Gent
Foto STEM

STEM voor leerlingen en leerkrachten.

S

STEM voor leerlingen en leerkrachten.

In 2012 lanceerde de Vlaamse overheid het STEM-actieplan (STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics). In 2020 werd dit actieplan verlengd, meteen voor een periode van tien jaar.

Met dit actieplan wil de overheid de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek stimuleren, zowel in schoolse als in naschoolse context. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector. HOGENT ondertekende het STEM-charter en engageert zich samen met tientallen partners om de krachten te bundelen om de interesse en passie voor STEM te stimuleren, de STEM-geletterdheid en -expertise te verhogen en om de STEM-opleidingen en -beroepen aantrekkelijker te maken.

Hoedoenzodoen.be

Ben je op zoek naar unieke activiteiten rond wetenschap en techniek voor in de klas of tijdens je vrije tijd? Dan ben je hier aan het juiste adres! Je vindt op deze website allerlei activiteiten waarmee je zelf aan de slag kan gaan en bovendien kan je hier (gratis!) doeboxen ontlenen.

Zit je met een prangende vraag? Of wil je meer weten over onze werking? Neem dan contact op.

julie.ghyselinck@hogent.be

Start to STEM Infosessie op aanvraag

Wil je meer weten over het STEM actieplan? Ben je nieuwsgierig welke STEM-initiatieven er al ontwikkeld zijn in Vlaanderen? Ben je zoekende naar hoe je STEM-uren kan invullen voor jouw leerlingen? En hoe HOGENT jou hierbij kan helpen? In een tijdsspanne van maximum één uur schetsen we een beeld over het hoe, wat en waarom van STEM.

Interesse? Stuur ons een mailtje. Deze infosessie kan ook op locatie aangeboden worden.

wecom@hogent.be

ikhebeenvraag.be

Waarom zijn bananen krom? Bestaat dat eigenlijk, een wiskundeknobbel? Waarom zijn openbare toiletten gescheiden voor mannen en vrouwen?

Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Of zit je zelf met een prangende vraag waar je graag een wetenschappelijk antwoord op krijgt? Stel ze aan wetenschappers van 40 Belgische onderzoeksinstellingen, universiteiten en hogescholen (waaronder ook HOGENT).

ikhebeenvraag.be

Science Bar

Organiseer een Science Bar op jouw school en maak deel uit van de ‘ScienceBars on tour’ – community! Ga in debat met wetenschappers over een maatschappelijk relevant thema. 

sciencebar.be

Wetenschapscafé

Krijg je maar niet genoeg van wetenschap? Kom dan naar een van onze wetenschapscafés in Gent, Kortrijk en Brugge voor een wetenschappelijke en interactieve babbel aan de toog. 

wetenschapscafe.be

GelijkgeSTEMd+ 

Onder de noemer 'gangmaker' streeft GelijkgeSTEMd+ ernaar de lijm te zijn tussen alle partijen die inclusieve STEM in de vrije tijd activiteiten waarmaken. GelijkgeSTEMd+ (een collaboratie tussen HOGENT, Odisee en Arteveldehogeschool) bouwt een Oost-Vlaams netwerk aan STEM aanbieders, middenveldorganisaties, bedrijven en scholen.

Ze pleiten voor inclusieve trajecten en ondersteunen hierin door te informeren en begeleiden, of de doelgroep te helpen bereiken. Ze bieden een opleiding voor trainers om de kwaliteit en laagdrempeligheid van het STEM-aanbod te verhogen. Ze werken samen aan het waarmaken van inclusieve STEM-trajecten (verkennen van subsidies, samenwerkingen, …), en ten slotte versterken ze samen met andere STEM-gangmakers het inclusieve ‘STEM in de vrije tijd’-landschap in Vlaanderen.

Kan GelijkgeSTEMd+ jou helpen? Neem contact op.

liam.wyns@hogent.be