Wortelend waar water stroomt.
Ook Stad Gent blijft niet gespaard van de gevolgen van de klimaatcrisis. Ondanks de aanwezigheid van rivieren de Leie en de Schelde, vier groenpolen buiten de stad en een heel resem parken binnen de stad, staan enkele wijken ten zuidoosten van het stadscentrum nog steeds onder grote druk. Aan de hand van vijf posters probeert deze bachelorproef een ruimtelijk antwoord te bieden op uiteenlopende uitdagingen zoals hittestress, overstromingsrisico, een gebrek aan ontmoetingsplaatsen in de open ruimte… binnen deze wijken. Met de Schelde, die tevens het tracé van groenklimaatas 3 begeleidt, als drager, wordt getracht een gebiedsdekkend geheel en een fijnmazig groenblauw netwerk te verkrijgen om een klimaatrobuuste, duurzame inrichting te realiseren.
Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid?
Onze steden staan voor grote uitdagingen. Verdichting, verharding en een groeiend inwonersaantal, in combinatie met de stijgende temperaturen, veroorzaken hittestress, wateroverlast en een tekort aan open ruimte. Ook Gent, tweemaal genomineerd voor de European Green Capital Award, ervaart deze druk. Ondanks de aanwezigheid van rivieren, groenpolen en parken blijven sommige wijken kwetsbaar.
Dit plan bouwt verder op de bestaande groenklimaatassen van de stad Gent (GKA’S). Sinds 1990 verbinden deze acht assen stad en buitengebied op een recreatieve en ecologische manier. GKA3, met Schelde als structurele opportuniteit, wordt aangegrepen om dense, dichtbebouwde wijken Macharius-Heirnis, Dampoort, Ledeberg, Oud-Gentbrugge en Gentbrugge van een fijnmazig groenblauw netwerk te voorzien.
Deze wijken worden voorbereid op de toekomst. Hoe kunnen we hitte, overstromingsrisico’s en dalend grondwaterpeil beperken, terwijl we Gent leefbaar houden? Door ontharding en vergroening worden de gevolgen van de klimaatcrisis geminimaliseerd; de biodiversiteit wordt versterkt met inheemse flora en fauna (ecologische dimensie). Meer groene ruimtes verbeteren het welzijn en creëren ontmoetingsplekken (sociale dimensie). Daarnaast voorkomt strategische waterbuffering schade aan woningen en infrastructuur (economische dimensie).
Met een groen-blauw netwerk van straten en ingrepen wordt de leefbaarheid in de stadsrand versterkt. De Schelde vormt de basis, waarbij water en natuur de wijken doen herleven. Zo tracht ik met deze bachelorproef mee te bouwen aan een veerkrachtig en duurzaam Gent, waar stad en natuur in evenwicht zijn.

Proef van
Hannah De Bie - bachelor landschaps- en tuinarchitectuur
Extra info
Geïnspireerd? Schrijf je in voor de volgende editie!
Kies met je graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor een duurzame toekomst. Schrijf je in voor de volgende editie.