Terramo.


Finalist 2025. Deze proef is 1 van de 6 finalisten in deze categorie. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het uitreikingsevent op 24 april 2025.
Terramo is een collectie bestaande uit verschillende balancerende meubelstukken. Ze zorgen voor interactie tussen mensen, mobiel & materiaal, maar tonen ook het evenwicht tussen natuurlijke en biobased materialen. Het was hierbij de uitdaging om voor een bijna volledig organische/ gevonden materiaalkeuze te gaan. De mobiel creëert een zekere rust en harmonie door zijn voortdurende beweging. Het nodigt uit tot vertraging en verwondering, beweegt mee met de wind en balanceert zo eindeloos in de ruimte. Elk mobiel bestaat uit verschillende materialen, waarbij ik zoveel mogelijk natuurlijke en gevonden grondstoffen heb gebruikt, waaronder gerecycleerd koffiegruis dat ik heb verwerkt tot bioplastic, alsook klei en gevonden stenen uit de natuur. 

te•rra•mo (terra: aarde; mo: mobiel)

Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid? 

Voor mijn bachelorproef onderzocht ik de mogelijkheden van biomassamaterialen en de balans tussen organische en petrochemische materialen. Mijn doel was niet alleen de ecologische impact te verkleinen, maar ook duurzame alternatieven te ontwikkelen en aan te bieden. Dit project was een zoektocht naar een evenwicht tussen mens, meubel en omgeving, waarbij functionaliteit en duurzaamheid samenkomen.

Mijn collectie Terramo omvat twee ontwerpen: Terramo I, een mobiele lamp van bioplastic en gerecycleerde materialen, en Terramo II, een ‘houder’ van keramiek en gerecupereerde materialen.

Voor Terramo I ontwikkelde ik een bioplastic op basis van koffiegruis, dat na droging stevigheid biedt. Dit experiment breidde zich uit naar andere afvalstromen, zoals citroen- en courgette-afval, rode uienschillen en algen. Het resultaat is een bioplastic met een unieke textuur, dat eenvoudig opnieuw geproduceerd kan worden met verschillende grondstoffen, waardoor circulair design toegankelijker wordt.

Terramo II richt zich op interactie en sociale verbondenheid. De speelse vorm stimuleert beweging en communicatie, met draaiende buisjes en opzetstukken om bijvoorbeeld voedsel te serveren. Dit ontwerp brengt mensen samen en nodigt uit tot reflectie over de rol van design in een duurzame samenleving.

Duurzaamheid gaat verder dan materiaalkeuze; het draait om hergebruik en nieuwe manieren van ontwerpen. Dit project toont hoe afval waardevol kan zijn en hoe design kan bijdragen aan zowel ecologische als sociale duurzaamheid. Door samenwerking en experiment blijf ik zoeken naar innovatieve oplossingen voor een duurzamere toekomst. 

Proef van

Fien Meizler - bachelor interieurvormgeving

Extra info

Terug naar het overzicht

Geïnspireerd? Schrijf je in voor de volgende editie!

Kies met je graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor een duurzame toekomst. Schrijf je in voor de volgende editie.

futureproefaward.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Future Proef Award
De Future Proef Award beloont eindproeven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Schrijf je dit jaar een graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor jouw opleiding? Met de Future Proef Award maak je kans om een mooie geldprijs te winnen: 3.000 euro voor de eerste plaats en 500 euro voor plaats 2 en 3.